Mijn 10 favoriete kookboeken van dit moment

Friday Favorites #4

Mirjam Blanken

30 juni 2016


Mijn 10 favoriete kookboeken van dit moment

Mijn keuken staat vol met kookboeken! Zoveel zelfs, dat ik zo nu en dan moet selecteren welke kookboeken een plekje behouden in mijn keuken. Want zeg nou zelf, 2 rijen dik is wel heel onoverzichtelijk. Tijdens het ‘opruimen’ bedacht ik me ineens dat het wel een goed idee is om mijn favorieten van dit moment met jullie te delen. Dus hierbij: mijn 10 favoriete kookboeken van dit moment.

Mijn 10 favoriete kookboeken van dit moment

1. The new easy

Donna Hay heeft al een heel rijtje kookboeken op haar naam staan. In The new easy laat zij zien hoe je jouw favoriete gerechten snel op tafel zet en hoe je een recept kun restylen. The new easy is een uitkomst om koken nog sneller, eenvoudiger en smakelijker te maken. Mijn favoriet? De beignets van quinoa, boerenkool en ingemaakte citroen. Easy does it!

2. Eivissa

Dit engelstalige kookboek van Anne Sijmonsbergen staat vol met prachtige foto’s van Ibiza. Leuk weetje: chefkok Anne is de enige biologische tomatenboer van Ibiza. Dit kookboek staat boordevol heerlijke recepten gemaakt van lokale seizoensproducten. Laat je hier niet door weerhouden om het boek aan te schaffen. Wat denk je bijvoorbeeld van een recept voor seafood paella of zalmfilet met spinazie? Mijn favoriete recept is de wilde spinazie soep. Jammie!

3. Veg!

Eat your veggies! De schrijver van dit boek is dol op biologische seizoensproducten. Niet alleen voor vegetariërs is dit een kookboek boordevol inspiratie. Ook als je gewoon wat meer wilt afwisselen met groenten is dit boek een aanrader. Er staan namelijk meer dan 200 recepten in met groenten in de hoofdrol. Inspiratie genoeg dus! Naast salades vind je in dit kookboek onder andere ook recepten voor de barbecue, stevige soepen en bijgerechten. De kruidige pinda-achtige (glutenvrije) noedelsalade moet je gewoonweg een keer geprobeerd hebben.

4. Love & Lemons

De blog loveandlemons.com werd uitgeroepen tot Best Cooking Blog. Dan kan een kookboek natuurlijk niet uitblijven. En toegeven: bladeren door een kookboek is ook fijn. In dit vegetarische kookboek vind je meer dan 100 recepten op alfabetische volgorde. En wel zo fijn: er staan tips bij de recepten om deze veganistisch of glutenvrije te maken. De ‘gehaktballetjes’ van aubergine en paddestoelen staan hier geregeld op het menu. Heerlijk met homemade pastasaus.

5. Vegan

6. Het groenteboek!

De kookboekenreeks van het tijdschrift Delicious is aangevuld met (hoe kan het ook anders…) een groenteboek. Dit elfde kookboek bevat een  verzameling recepten uit 10 jaar Delicious. Lekkere dips, stoere stoofpotten, frisse salades en de lekkerste soepen. Deze gerechten met heel veel groenten is ingedeeld in 8 hoofdstukken. Zo is er een hoofdstuk bladgroenten, bonen & peulen en knollen & wortels. Lekker overzichtelijk. De bleekselderij gevuld met spinazie-artiasjokdip is zo lekker! Een aanrader!

7. Eet Paleo in 7 stappen

Mijn favoriete Paleo kookboek! Wanneer je zoals ik glutenvrij, zo veel mogelijk zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers wilt (of moet) eten, dan mag dit dikke boek niet ontbreken in jouw keuken. Eigenlijk is dit boek meer dan een kookboek. Je vindt er namelijk veel nuttige achtergrondinformatie over Paleo en lifestyle, maar ook maaltijdplannen, makkelijke eenpansgerechten en etiketten lezen komen aan bod. Met bijna 500 pagina’s is dit boek voor mij ‘de bijbel’ onder de Paleo kookboeken. Ook fijn als je geen Paleo aanbidder bent. Wat denk je bijvoorbeeld van pittige courgettenoodles met zalm?

8. PokPok

In dit kookboek vind je authentieke Thaise gerechten: van Khao (rijst) en Pla (vis) tot een kruidige Nam Prik (dips) en lekkere Yam (salade). Door dit boek heb ik de lekkerste rode curry leren maken, maar heb ik ook veel kunnen lezen over de smaken en culturele gewoontes rondom Thais eten. Zo lees je bij het recept van geroerbakte kip met basilicum een mooi verhaal over Bangkok. En aangezien wij in augustus 3 weken in Thailand vertoeven is een beetje voorkennis mooi meegenomen!

9. De kunst om goed te eten

De zusjes Jasmine en Melissa, beter bekend als Hemsley & Hemsley ontdekte ik voor het eerst op Instagram. Inmiddels ben ik een trouwe follower van deze 2 inspirerende zusjes. Hun eerste kookboek heeft inmiddels een vast plekje op mijn boekenplank. Zo nu en dan wissel ik nogal eens, maar deze blijft dus altijd staan. Jasmine en Melissa koken met verse, onbewerkte en pure producten een voedzame maaltijd. Deze levensstijl past natuurlijk helemaal in het Eat.Pure.Love plaatje. De warme salade van boekweitnoodles zet je zo op tafel en eet je de volgende dag als lunch. Psst…had ik al gezegd dat alle recepten glutenvrij zijn en vrij van geraffineerde suikers? I love it!

10. Instock cooking

Restaurant Instock in Amsterdam is een feestje om te eten. En wat is het toch fijn als een restaurant een kookboek uitbrengt. Bij restaurant Instonk zetten ze voedselverspilling op de kaart. Want zeg nou zelf? Zonder dat we het doorhebben gaat dat trosje overrijpe bananen de kliko? Terwijl je hier nog prima iets lekkers van kunt maken! In het kookboek van Instock vind je naast fijne recepten ook verschillende conserveringstechnieken en tips om voedselverspilling tegen te gaan. Niet alle recepten zijn even ‘gezond’, maar dat mag de pret niet drukken. De gekonfijte zalm met zwartebonendressing maakt dit helemaal goed!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This