Het zoethoudertje in onze voeding

Het zoethoudertje in onze voeding

Mirjam Blanken

1 september 2015


Maar ik eet niet zo veel suiker hoor!

Dit vertellen mensen mij meestal als ze horen wat ik bij OERzoet doe. En dus valt het voor hen allemaal wel mee, met die negatieve effecten die ze over suiker horen. Denken ze. Uiteraard kan ik het dan niet laten door te vragen naar hun voedingspatroon.

Langzame & snelle suikers

Maar hoe zit dat nou precies met suiker? Want suiker geeft toch energie? En waarom is het dan ongezond?

Suiker is een koolhydraat. Een koolhydraat is een korte of lange keten van glucosemoleculen. Ons lichaam breekt de glucoseketens in stukjes en de glucosemoleculen vormen op deze manier inderdaad de brandstof voor ons lichaam.

Afhankelijk van de lengte van de keten wordt de keten snel of langzamer afgebroken. Lange ketens worden ook wel langzame koolhydraten genoemd; het duurt langer voordat ze afgebroken zijn en geven langdurig energie. Deze langzame afgifte van energie is gunstig voor onze bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten zitten onder andere in volkoren producten, peulvruchten en groenten.

Korte ketens van glucosemoleculen worden sneller afgebroken in ons lichaam en geven kortdurend energie. Dit veroorzaakt een piek in onze bloedsuikerspiegel, gevolgd door een dip. En dit is minder gunstig voor onze bloedsuikerspiegel. Witte suiker is zo’n korte keten.

Het zoethoudertje in onze voeding

Stabiele bloedsuikerspiegel

Terwijl je lichaam streeft naar een zo stabiel mogelijke bloedsuikerspiegel, laat deze suiker je bloedsuikerspiegel snel stijgen en weer dalen. Met andere woorden; eet je veel suiker dan schommelt je bloedsuikerspiegel continu, van evenwicht is geen sprake. Dit is belastend én vermoeiend voor je lichaam. Vind je het gek dat je na het eten van suiker moe bent!? En dan is vermoeidheid nog maar een van de gevolgen van een schommelende bloedsuikerspiegel!

Een ander gevolg is namelijk dat je hersenen bij het dippen van de bloedsuikerspiegel een seintje krijgen; je hebt glucose nodig (zodat je bloedsuikerspiegel weer kan stijgen tot het gewenste niveau). En deze boodschap wordt vertaald naar ‘ik moet iets eten’.

En natuurlijk pak je in zo’n geval meestal geen worteltje, maar grijp je juist naar snelle koolhydraten; dus suikerrijke producten. Die je bloedsuikerspiegel heel snel laten stijgen om vervolgens weer net zo hard te dalen. Het gevolg; je zit in een kringetje. Zie hier een verklaring voor je snaai gedrag. Zie hier hoe je suikerverslaving in stand blijft.

Het zoethoudertje in onze voeding

Daarnaast is witte suiker geraffineerd. Dat wil zeggen, industrieel bewerkt; ontdaan van alle goede voedingsstoffen die in het oorspronkelijke product –de suikerbiet- zaten. Alle vezels, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen zijn verwijderd, alleen de  zoete witte korrel blijft over.

Terwijl je lichaam deze voedingsstoffen juist nodig heeft om suiker te kunnen verteren! Dus nu deze essentiële stoffen niet meegeleverd worden bij het eten van suiker, haalt je lichaam deze uit je reserves. Wat kan leiden tot vitamine- en mineralentekorten.

Eat less sugar. You are sweet enough already!

Natuurlijke suikers

Zijn natuurlijke suikers dan gezonder? Ja én nee. Je kent er vast wel een aantal. Agavesiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, honing en oersuiker. Ook natuurlijke suikers hebben effect op je bloedsuikerspiegel, zijn slecht voor je tanden en maken je dik als je er veel van eet.

Maar het grote verschil met geraffineerde witte suiker is dat deze suikers nog die essentiële voedingsstoffen bevatten die je lichaam nodig heeft om suiker te kunnen verteren. En dus in dat opzicht altijd gezonder zijn dan geraffineerde suiker. Voor zover je suiker natuurlijk gezond kunt noemen ;-)!

Schuilnamen

‘Maar zoveel suiker eet ik niet’, hoor ik je denken. En weet je, dat dacht ik een paar jaar geleden ook! Ik at heel normaal; yoghurt met cruesli, brood met vleeswaar, sla met dressing, pasta met tomatensaus en magere vruchtenyoghurt als toetje. Klinkt redelijk gezond, toch?

Totdat ik er achter kwam dat aan de meeste bovenstaande producten suiker was toegevoegd… En vaak niet eens zo maar suiker, nee, suiker in de vorm van glucosestroop, maltodextrine, dextrose of High Fructose Corn Syrup (HFCS). Om er maar eens een paar te noemen.

Schuilnamen voor suiker dus! En deze lijst van schuilnamen is helaas nog vele malen langer. Dus waar ik dacht ‘gezond’ te eten, at ik de hele dag door suiker! Verstopt als het ware in ‘gezonde’ producten als soep, vleeswaar, tomatensaus en sladressing. Voelde ik me voor de gek gehouden!

En dat is precies hoe de meeste mensen reageren als ik ze meer vertel over suiker. Heb jij dat ook (gehad)? Of worstel je nog met hoe je een verandering in gang kunt zetten?

Om je alvast op het goede spoor te zetten of je te inspireren in je suikerbewuste levensstijl vind je hier het recept voor heerlijke notenkoekjes. Suikervrij, lactosevrij en glutenvrij!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This