Om deze 10 redenen moet IJsland op jouw bucketlist!

Friday Favorites

Mirjam Blanken

15 maart 2017


Om deze 10 redenen moet IJsland op jouw bucketlist!

Ik houd van lijstjes. Nu ik erover nadenk bestaan mijn dagen eigenlijk uit to do lijstjes. Dat krijg je als zzp’er! Het klinkt overigens erger dan het is, want lijstjes zijn soms ook zo enorm handig. Zoals deze! Want met slechts een paar uurtjes vliegen, een krappe 3 uur om precies te zijn, ben je gearriveerd in het mooie IJsland. IJsland staat natuurlijk bekend om zijn geisers, vulkanenlandschap en het noorderlicht, maar IJsland kent nog zoveel meer indrukwekkende plekken. Wat denk je van de watervallen? Stuk voor stuk uniek! De zonsondergangen en zonsopkomsten zijn ronduit magisch. But there’s more! Want naast de mooie natuur, kun je in IJsland ook aan je portie adrenaline komen. Om deze 10 redenen moet IJsland op jouw bucketlist!

1. Ontdek de ijstunnels van gletsjer Langjökull

De gletsjer Langjökull is de op één na grootste gletsjer die er in Europa te vinden is. Vatnajökull is met een oppervlakte van 8100 km2 (!) namelijk de grote winnaar. Bijna 10% van IJsland bestaat uit deze enorme gletsjer. Met een oppervlakte van 950 km2 is Langjökull ook behoorlijk groot. En bedekt met een flink pak sneeuw is deze IJslandse gletsjer pretty impressive!

En nog beter: deze gletsjer is toegankelijk gemaakt voor publiek. Het 550 meters lange gangenstelsel is overigens helemaal uitgegraven door mensen en gaat zo’n 40 meter diep de gletsjer in. Hoog op de gletsjer, waar je dus alleen met een monster truck komt, is de ingang van de tunnel. De rit naar de ingang duurt in de winter ongeveer 40 minuten. Wij hadden ontzettend mazzel met het weer: een strakblauwe lucht en verse sneeuw maakte dat wij in 25 minuten al bovenop de gletsjer stonden, inclusief een adembenemend mooi uitzicht.

De temperatuur in de gletsjer is rond de 0 graden. Wij waren hier op gekleed, maar houd hier wel rekening mee wanneer je ’s zomers deze trip boekt. Handschoenen inpakken dus! Koukleum als ik ben had ik de indruk dat de gevoelstemperatuur ver beneden het vriespunt lag. Warme sokken zijn dus ook handig. Overigens ben je die koude handen en voeten zo vergeten wanneer je eenmaal de ijstunnel inloopt. Ik heb voor het eerst van mijn leven ijsblauw ijs gezien! Leuk weetje: onze gids legde uit dat dit komt doordat het ijs wordt samengeperst en er dus steeds minder luchtbellen (zuurstof) in het ijs zit. Gevolg? De grootte van de ijskristallen neemt toe, waardoor ze helderder worden. Zo leer je nog eens iets!

In het kader van ‘nu je er toch bent’: stop onderweg zeker even voor de Hraunfossar waterval. Zo’n 5 minuten voor het pick-up point in Húsafell vind je deze bijzondere waterval. Het lijkt namelijk alsof het water vanuit het niets uit de wand verschijnt, maar niets is minder waar. De kanalen van het lavaveld Hallmundarhraun die ontstaan zijn na de uitbarsting van een vulkaan onder gletsjer Langjökull zorgen ervoor dat deze waterval niet als een rivier naar beneden stort.

De enige aanbieder van deze trip is Into the glacier. Wij zijn zelf naar het startpunt in Húsafell gereden, maar er zijn ook tours te boeken vanuit Reykjavik. Vooraf boeken is trouwens een must, zeker in het hoogseizoen. 

2. Reykjavik rocks!

Reykjavik was voor ons dat cadeautje wat je na je verjaardag nog krijgt. We hadden het niet verwacht, maar gaan zeker nog een keer terug naar IJsland voor een paar extra dagen in Reykjavik. Met Wow air vlieg je goedkoop naar Keflavik Airport en van daaruit is het ongeveer 45 minuten rijden. En als je geen huurauto hebt is dat geen probleem, er rijden ook bussen. De meeste excursies bieden een shuttle service aan, dus vanuit Reykjavik IJsland verkennen is best een goed plan. Houd er wel rekening mee dat je dan voor een gemiddelde excursie al snel 2-4 aan het reizen bent.

Of je nu wilt shoppen, lekker eten of als een echte toerist highlights wilt bezoeken, het kan allemaal in Reykjavik. Een bekende hotspot is de kerk Hallgrimskirkja, maar sla ook zeker het hot dog kraampje Bæjarins Beztu Pylsur aan de haven niet over. Hier hebben ze ’the best hotdogs in town’. En bestel je dit nationale fastfood genaamd pylsur? Ga dan vooral voor eentje met alles erop en eraan, oftewel ‘eina með öllu’. De traditionele bruine saus die je vervolgens op je hete hond vind is namelijk gemaakt van lam- en varkensvlees. Ik sloeg deze ronde over, maar mijn hongerige mannen hebben hem goedgekeurd!

Healthy hotspots om te eten en drinken, daar hoef je trouwens niet lang voor te zoeken. Bergsson, Glo, Dill, Bike Cave en Kaffi Vinyl zijn fijne plekjes, ook voor de vegans en vegetariërs onder ons. Alleen voor het eten ga ik nog eens terug. Een cityguide met de lekkerste hotspots in Reykjavik. Ik stem voor! Wij overnachtten 1 nachtje in dit appartement. Vanuit hier liepen we in een paar minuten naar het centrum van Reykjavik. Aanrader hoor!

3. Off road quad rijden

Quad rijden stond sowieso op mijn bucket list, maar ik had nooit durven dromen dat ik dit in zo’n spectaculaire omgeving zou doen. Goedkoop is het niet (lees: blubberduur), maar ik vond het iedere cent dubbel en dwars waard. En ik blijf bij mijn favoriete quote: travel is the only thing you buy that will make you richer!

De tour begint bij ARCANUM Basecamp in de buurt van Mýrdalsjökull, een gletsjer in het zuiden van IJsland. Nadat we dampend in onze pakken hingen (in de zon was het toch wel erg warm of zou het die lange thermo onderbroek zijn?) kregen we uitleg over de quad en gingen we met een klein groepje op pad met onze gids. Binnen no time waren we op de zwarte lava velden en ik kan je vertellen: dat is heel tof om overheen te racen! Het is wel aan te raden voldoende afstand te houden van de kustlijn, de golven schijnen nogal verraderlijk te zijn. Na een korte observatie van de golven en de rotsen deel ik deze mening.

Naast de bekende black sand beaches krijg je bij deze tour ook vulkaan Katla, de gletsjer Mýrdalsjökull en het vliegtuigwrak te zien. Vervolgens rijd je door de droge rivierbedding weer terug. En dat laatste stukje is toch gaaf! Ik begreep nu ook beter waarom een leeftijd van 12+ aangeraden wordt. Bumpy ride!

Routebeschrijving: ARCANUM ligt zo’n 9 kilometer ten oosten van Skógar en 23 kilometer ten westen van Vík. Neem afslag #222 en rijd vervolgens 1 kilometer door. Je ziet ARCANUM base dan aan je rechterhand. Vanuit Reykjavik is het ongeveer 2 uur rijden. Wij hebben het quad rijden gecombineerd met een bezoek aan Skógafoss en zwemmen in het zwembad Seljavallalaug. 

4. Verblijf in jouw droomvilla!

Airbnb is toch mijn beste vriend om een fijne accommodatie te boeken.  Het gevoel van thuis, maar dan net even met een upgrade in dit geval. Wij verbleven de eerste nachten in het zomerhuis van Bergur wat in één woord te omschrijven is als wauw! Nadat we Bergur persoonlijk ontmoet hadden in zijn appartement in Reykjavik reden we door naar zijn villa midden in de Golden Circle. Een ideale uitvalsbasis zo bleek al snel. Van hieruit maakten we tripjes naar de Gullfoss waterval, de geisers en genoten we bij thuiskomst van het uitzicht en keken we ’s avonds een filmpje voordat we de hot tub indoken om het noorderlicht te spotten. Wat een heerlijke plek!

5. Knuffelen met IJslanders

Op een quad gaan zitten vind ik prima, maar 2 uur lang op een IJslands paard zonder rijervaring is niet echt mijn ding. Neemt niet weg dat ik ergens in mijn kinderjaren nog cowboy wilde worden. Stiekem zie ik mezelf nog steeds zwaaiend galopperend op een paard over de prairie rijden hoor. Moet ik er wel eerlijk bij vermelden dat ik ooit rijles heb gevolgd. Wel 3 lessen… Blijkbaar liggen mijn talenten op andere gebieden.

En aangezien ik uit betrouwbare bron heb vernomen dat een IJslander nog 2 extra versnellingen heeft naast stappen, draven en galopperen heb ik deze maar even overgeslagen. Gelukkig is knuffelen met deze IJslanders net zo leuk! Deze raszuivere paarden staan bekend om hun vriendelijke en sociale karakter. Ze zijn dan ook enorm aaibaar.

6. De indrukwekkende waterval Skógafoss

De Skógafoss waterval is met een breedte van 25 meter en een hoogte van 60 meter één van de grootste watervallen in het land. En ik kan je vertellen: als je er pal voor staat voel je je heel klein. Door de nevel die de waterval onafgebroken produceert is hier op zonnige dagen een regenboog zichtbaar. Helaas pindakaas voor ons was de zon die ochtend nog niet helemaal wakker en hebben wij dit gemist.

Rechts van de waterval loopt een wandelpad omhoog. Van hieruit kun je het populaire hikerspad volgen naar Landmannalaugar. In dit wandelgebied kun je niet alleen schitterende wandelingen maken, maar ook baden in een van de vele natuurlijke warmtebronnen die je hier vindt.

Adres: volg ringweg nummer 1. Je ziet de waterval duidelijk liggen, dus missen kun je deze waterval niet.

7. Zwemmen in Seljavallalaug pool

Een ‘hidden gem’ is deze hotspot inmiddels niet meer. Maar de unieke ligging en het feit dat dit zwembad puur natuur is maken het zo’n bijzondere plek. Het water komt rechtstreeks uit de bergen en zou rond de 39 graden moeten zijn. Mijn grote teen heeft besloten dat dit water echt no way 39 graden is. Manlief en zoonlief waagden wel een duik. Bikkels zijn het toch!

Het zwembad wordt onderhouden door vrijwilligers en dat is te merken. Maar dit is ook meteen de charme van deze plek. Het zwemwater is ook niet vies doordat er continue schoon water in stroomt. Wist je trouwens dat dit zwembad in 1923 gebouwd is door de lokale bevolking om zo hun  kinderen zwemles te kunnen geven?

Er komen was voor ons niet zo’n probleem. In de zomer moet je wel meer rekening houden met de riviertjes die er stromen. Parkeren kan bij Seljavellir Farm en van hieruit loop je in een kwartiertje naar het zwembad. Vergeet je handdoek niet!

Routebeschrijving: Vanaf weg 1 neem je afslag #2311. Gewoon doorrijden tot aan de boerderij. Gewoon is in dit geval wat overdreven, want de weg bestaat uit flinke gaten met hier en daar een stukje weg. Mijn tactiek: met flinke snelheid over de gaten heenrijden mislukte dan ook. Geen aanrader. Manlief wint.

8. Black Sand Beaches met het vliegtuigwrak

Het spreekt enorm tot de verbeelding: een vliegtuigwrak op het pikzwarte strand. Op 24 november 1973 was dit Amerikaanse gevechtsvliegtuig genoodzaakt om een een noodlanding te maken. Iedereen aan boord heeft de crash gelukkig overleefd, maar het vliegtuigwrak is dus nooit weggehaald. Op de vleugels en het staartstuk na dan, deze zijn volgens de verhalen door een plaatselijke boer weggehaald en verkocht in Vík.

Het is even een klusje om er te komen, maar de wandeling ernaar toe is al een hele beleving (aldus Mirjam die op een quad naar het wrak reed met een gids…). Er is trouwens geen duidelijk pad naar het vliegtuig.

Routebeschrijving: Het wrak bevindt zich aan de zuidkust van IJsland tussen de Skógafoss waterval en het stadje Vík. Wanneer je richting het oosten rijdt en de waterval voorbij bent rijd je verder op de 1. Vervolgens zie je aan je linkerhand afslag #221. Rijd vanaf hier nog zo’n 2 kilometer door totdat je aan je rechterhand een onverharde weg ziet. Je kunt hier parkeren. Helemaal only the lonely is IJsland ook niet, dus waarschijnlijk staan er nog meer auto’s geparkeerd. 

9. The Secret Lagoon

De bekendste warmtebron is waarschijnlijk Blue Lagoon. Erg prijzig, toeristisch en overvol. In plaats hiervan kun je ook kiezen voor de heilzame werking van Secret Lagoon. Die heilzame en verjongende werking is volgens de IJslanders te wijten aan de hoge waardes van silicaten en mineralen in het water. Het warme water was in ieder geval erg ontspannen en de kleine geiser die iedere 5 minuten spuit geeft een soort Efteling gevoel.

Secret Lagoon vind je in Fludir. Dit kleine dorpje bevindt zich in de Golden Circle. Dit gebied is inmiddels een must see tijdens een bezoek aan IJsland. Je vindt hier onder andere de Gullfoss waterval, de geiser Geysir en Strokkur en het nationale park Þingvellir. In de zomerperiode is deze toeristische trekpleister dan ook drukbezocht. Toen wij de parkeerplaats opreden stonden er welgeteld 10 auto’s. Reserveren is trouwens niet nodig, tenzij je met meer dan 5 personen komt.

Adres: Hvammsvegur, 845 Flúðir

10. Het noorderlicht bewonderen vanuit je hot tub

Misschien had ik toch iets beter op moeten letten bij aardrijkskunde. Ik was echt in de veronderstelling dat het noorderlicht alleen te zien was in het noorden van Noorwegen. Die Heineken reclame heeft ook niet mee geholpen bij mijn algemene kennis vrees ik. Aangezien een mens nooit te oud is om te leren ben ik inmiddels een noorderlicht expert. Wat een boeiend en spectaculair fenomeen is dit zeg! Ik kreeg elke keer maar te horen van manlief dat het iets te maken heeft met magnetisme.

Na wat research ben ik eruit. In Jip en Janneke taal gebeurt er het volgende: door de zogeheten zonnewind worden er geladen deeltjes richting onze aardbol geslingerd, waar ze botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Door deze botsingen ontstaan er weer energie in de vorm van lichtdeeltjes die wij met het blote oog kunnen zien als groene golven. De magnetische veldlijnen rondom de aarde vangen dit licht op en leiden dit naar de poolstreken. Tot zover juf Mirjam!

In de wintermaanden wordt het noorderlicht in IJsland dus regelmatig gespot. Heldere, pikdonkere avonden en nachten geven de meeste kans om het noorderlicht te kunnen spotten. Je kunt ook een noorderlicht excursie met een gids boeken. Zo wordt de kans al wat groter dat je het noorderlicht gaat zien. Bovendien krijg je ook wat fotografie tips. Dat was in mijn geval wel handig geweest. Ik had braaf mijn camera ingesteld, maar op het moment supreme mislukte mijn foto toch. Ook niet handig om uit je warme badje te moeten stappen om vervolgens in je bikini in de sneeuw je instellingen te moeten veranderen. Je begrijpt: in plaats van een ‘Wim Hofje’ heb ik gekozen voor de hot tub.

Tip van de dag

Back home! Blijft toch altijd een dingetje. In dit geval had ik nog best een paar dagen kunnen blijven. Helaas zijn manlief en zoonlief minder flexibel dan de digital nomad die ik ben en dus zette ik braaf mijn wekker op 3 uur in de ochtend. Ik weet niet in welke slaap ik hing, maar ik weet wel dat ik koffie nodig had en dat ik blij was met mijn hotel in Keflavik, op slechts 5 minuten van de internationale luchthaven. Gevalletje: auto inleveren, inchecken en rustig wakker worden op het vliegveld. I like!

Go places!

Ben jij al eens in IJsland geweest? Of staat dit land nog op jouw lijstje?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This