Zelf ghee maken is easy peasy!

Mirjam Blanken

17 december 2013


Zelf ghee maken

Ghee is een belangrijk product in de Indiase Ayurvedische keuken. Ook in de natuurvoeding neemt dit vet een belangrijke plek in. Het wordt vaak vergeleken met geklaarde boter. Enerzijds is dit ook wel zo, er zijn echter wat verschillen, waardoor ghee toch een streepje voor heeft op geklaarde boter. En bovendien is zelf ghee maken heel makkelijk, dus naast de voordelen vind je onderaan dit artikel ook het recept om zelf aan de slag te gaan met ghee.

De voordelen van ghee

1. vrij van melksuikers en melkeiwitten

Geklaarde boter is boter waar de melkeiwitten uit verwijderd zijn. Bij Ghee verwijder je ook de melkeiwitten, maar neemt dit proces langere tijd in beslag, waardoor ook het water uit de boter ontrokken wordt. Ghee is daarnaast ook vrij van melksuikers (lactose).

2. smaak

De Ghee krijgt zo een heerlijk nootachtig aroma. Een van de verschillen met geklaarde boter is dus de smaak.

3. Het grootste voordeel

Het verhoogde kookpunt van Ghee: je kunt ghee verwarmen tot wel 250 graden zonder dat dit de structuur van het vet aantast. Het zijn namelijk de eiwitten in boter die bruin worden en bij te hoge verhitting verbranden. Ghee bestaat uit bijna 100% zuiver botervet (99,7% volgens het etiket).

Zelf ghee maken

Ghee is kant en klaar te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Een grote pot van 230 gram kost al gauw 6 euro. Homemade kost de Ghee zo’n drie euro en 45 minuten van je tijd. Je kunt ghee overigens op kamertemperatuur maanden bewaren, ideaal dus.

De voordelen van ghee volgens de Ayurveda

  • Ghee wordt vaak gebruikt ter bevordering van de eetlust.
  • Ghee is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose.
  • Ghee versterkt de smaak van kruiden en specerijen
  • Ghee kan worden gebruikt bij eerste hulp bij brandwonden.
  • Het eten van Ghee zou de vruchtbaarheid en seksuele potentie verhogen.
  • Ghee neemt de vetoplosbare voedingsstoffen op die zo gemakkelijker kunnen worden opgenomen door de celmembranen van het lichaam.
  • Ghee draagt bij aan instandhouding en herstel van het maagslijmvlies.
  • Ghee ondersteunt de drie aspecten van het geestelijk functioneren – leren, geheugen en herinneren.
  • Ghee zorgt voor balans – het regelt de Vata en de Pitta (de verschillende dosha’s)

Ghee is kant en klaar te koop bij de meeste natuurvoedingswinkels. Een grote pot van 230 gram kost al gauw 6 euro. Homemade kost de Ghee zo’n drie euro en 45 minuten van je tijd 😉 Je kunt ghee overigens op kamertemperatuur maanden bewaren, ideaal dus.

Wat heb je nodig?

  • 2 pakjes ongezouten, biologische roomboter (500 gram)
  • een schuimspaan
  • een uitgekookte pot om de Ghee in te bewaren (ik gebruik hiervoor mijn Mason Jars)
  • kaasdoek/ doek ongebleekt katoen (te koop bij stoffenwinkel of (online) speciaalzaak)

Hoe ga je te werk?

  • Verwarm de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Breng de boter langzaam aan de kook.
  • Nadat de boter gesmolten is verschijnen er langzaamaan belletjes en begint het zachtjes te pruttelen. Let erop dat de boter niet bruin wordt, dat is een teken dat het verbrand is. Geduld is hier een schone zaak.
  • Tijdens dit proces komen de melkeiwitten boven drijven. Deze kun je er met een schuimspatel eenvoudig afscheppen. Blijf dit zo’n 20-30 minuten doen totdat je een heldere goudkleurige vloeistof overhoudt.
  • Giet deze vloeistof vervolgens over in een glazen maatbeker of pot. Hierbij blijven de laatste restjes melkeiwitten achter in het kaasdoek.
  • Wat overblijft is de ghee! Deze kun je overgieten in een uitgekookte glazen pot. Nu nog vloeibaar, maar op kamertemperatuur is Ghee smeerbaar.

Enjoy!

Gebruiken jullie ghee? Wat zijn jullie ervaringen? Laat het ons weten in de comments. Dat vinden we leuk! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

6 Reacties

  1. Priscilla

    Heerlijk! Ik heb ooit een keer Ghee gemaakt en daarna vergat ik het. Ik ga straks gelijk aan de slag met deze nieuwe inspiratie.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Ghee is zo lekker. Gewoon een voorraadje aanleggen 😉

      Antwoord
  2. yvonne

    Ik vind ghee heerlijk. Ik bak ermee en smeer het ook op mijn kha brood. Ik koop mijn ghee altijd bij de Turkse toko maar nu ik gezien heb hoe je het zelf kan maken ga ik inderdaad volgende week er eens mee aan de slag. Bedankt

    Antwoord
  3. Marjo

    Ik ben gelijk maar weer eens aan de slag gegaan. Het staat nu te pruttelen. Even schuim scheppen. Ik vind het lekker. En makkelijk . Ik laat de pot gewoon op het aanrecht staan. Het hoeft niet in de koelkast…..dus altijd bij de hand .

    Antwoord
  4. Elvira

    Ik ken het nog niet maar hoelang kan je het bewaren?

    Antwoord
    • Lex

      Ghee is het hoogst geprezen voedingsmiddel binnen de Ayurveda, de traditionele Indische geneeskunde. Het doet de smaken van kruiden beter tot zijn recht komen en is licht verteerbaar. Bij kamertemperatuur zal er in de pot geen condens ontstaan en kan het jarenlang goed blijven. Sterker nog: Ghee wordt in India jarenlang (soms zelfs 100 jaar!) gerijpt om het volgens de principes van de Ayurveda nog gezonder te maken. Dit heeft verschillende namen naarmate de ghee ouder wordt:

      Purana Ghrita (1-10 jaar)
      Prapurana Ghrita (10-100 jaar)
      Kaumba Ghrita (100-111 jaar)
      Mahaghrita (>111 jaar)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This