Heb jij al lokale groene stroom direct van de bron?

lokale groene stroom

Mirjam Blanken

4 december 2017


Een eigen huis, een plek onder de zon…

En mocht je om wat voor reden dan ook geen zonnepanelen op je eigen dak willen of kunnen aanleggen, dan is het afnemen van lokale groene stroom in de vorm van zonne-energie of windenergie een prima alternatief. Met de nadruk op lokaal, want echt lokale groene stroom komt natuurlijk van de Hollandse wind en zon. Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als sjoemelstroom, oftewel grijze stroom? Denk je lekker bezig te zijn met het afnemen van groene energie, maar blijkt na wat research dat slechts 13% van deze duurzame energie in Nederland wordt opgewekt. De rest van deze stroom wordt in Nederland als groene stroom verkocht, maar komt uit landen waar een overschot heerst, zoals Scandinavië. Deze energie wordt vervolgens met duurzaamheidscertificaten uit het buitenland ‘groengewassen’. Investeren in duurzame energie van Hollandse bodem, dat is er niet bij. Sterker nog: deze energie kun je beter grijze stroom noemen, aangezien kolencentrales in dit verhaal gewoon door blijven draaien…

Lokale groene stroom

Groen doen in de wereld van energie opwekken lijkt dus nogal ingewikkeld te zijn. Want met enkel het kopen van groene energie ben je er blijkbaar ook niet. Zou je denken! Tijdens het Happinez Festival raakte ik in gesprek met Vandebron en werd ik geïnspireerd door hun verhaal.  Kletskous als ik ben vroeg ik hen de hemd van het lijf en wat blijkt? Bij Vandebron kies je zelf waar jouw groene energie vandaan komt en waar je geld naar toe gaat. En of je nu kiest voor windenergie van akkerbouwer Johan of kiest voor zonne-energie van de familie Peetom die duurzame energie opwekt op hun biologische akkerbouwbedrijf, dat maakt niets uit. Jouw keuze geeft jou altijd 100% duurzame energie!

Vandaag is een mooie dag om de energiemarkt op z’n kop te zetten.

lokale groene stroom

Vandebron: de marktplaats voor lokale energie!

Vraag en aanbod van lokale duurzame energie dichter bij elkaar brengen. Dat is wat founders Remco, Matthijs en Aart van Vandebron in 2014 met hun online energiemarktplaats voor ogen hadden. Want waarom zou je jouw groene energie niet rechtstreeks van een Nederlandse windmoleneigenaar of boer met een overschot aan zonne-energie kunnen kopen? Groene energie van een lokale bron die je zelf kiest. En voor een eerlijke prijs, zodat jij niet alleen weet waar jouw energie vandaan komt, maar ook weet waar je geld naar toe gaat. Lekker transparant en geen gedoe met sjoemelstroom. En het grootste pluspunt? De lokale producenten kunnen door deze eerlijke en transparante handel weer verder investeren in nog meer duurzame energie.

En zo werkt het!

  • Op de pagina met energiebronnen kies je eenvoudig welke vorm van energie opwekken bij jou past. Zo kun je kiezen voor kleinschalige (biologische) akkerbouwbedrijven die windenergie leveren , maar ook voor zonneparken die op grotere schaal investeren in zonnepanelen-energie. Een echte marktplaats dus!
  • De lokale energiebronnen bepalen zelf de prijs waarvoor ze hun energie verkopen. Vandebron maakt namelijk zelf geen marge op die energieprijs. Op deze manier krijgen zowel de zelfstandige energieleveranciers als de consument een eerlijke prijs. Jij bepaalt dus of je een energiebron helpt om meer te investeren in lokale duurzame stroom óf dat je een energiebedrijf helpt om meer winst te maken. Makkelijke keuze toch?
  • Aan Vandebron betaal je enkel abonnementskosten, net zoals bij Spotify. Deze zogeheten vastrecht is bij Vandebron 6,25 euro per product (gas en elektriciteit) per maand, dus 12,50 euro per maand. Dit geld gebruikt Vandebron onder andere voor het aantrekken van nieuwe duurzame energiebronnen en het bijhouden van de online energiemarktplaats. Want winst maken op energieverbruik, dat doet Vandebron niet. Sterker nog, ze willen liever dat er zuiniger met energie wordt omgesprongen zodat er nog meer huishoudens kunnen profiteren van ‘hun’ groene energie.
  • Omdat het nog niet mogelijk is om op landelijke schaal groen gas aan te bieden, levert Vandebron aardgas met CO2 compensatie van de Gold Standard. Dit is het strengste keurmerk op gebied van klimaatcompensatie, en naast het terugdringen van CO2, leveren hun projecten ook een bijdrage aan de lokale samenleving. Een klein deel van wat je voor gas betaalt, wordt dus gebruikt om je eigen CO2 uitstoot elders ter wereld te compenseren.

Let’s go green!

Lokale groene stroom van Vandebron. Does it get any better? Want zelf kiezen waar jouw energie vandaan komt, dat is toch heel gewoon? Hoe heb jij jouw groene stroom geregeld?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vandebron. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This