Gezonde fish and chips met groentefriet

Gezonde fish and chips met groentefriet

Mirjam Blanken

7 oktober 2016


Gezonde fish and chips met groentefriet

Ik dook afgelopen week de keuken in om een gezonde variant van fish and chips te maken. And guess what? Wat de frituurpan kan, kan de oven net zo goed. In dit recept gaat de vis en de groentefriet namelijk de oven in. Stukken gezonder en net zo lekker! In plaats van aardappel heb ik gekozen voor groentefriet van zoete aardappel, pastinaak en gele biet. En aangezien Albert Heijn deze gezonde friet sinds kort voorgesneden in het schap heeft liggen, ben je ook nog eens stukken sneller klaar. Zo wordt meer groenten eten wel heel eenvoudig! Duik jij ook de keuken in om deze gezonde fish and chips met groentefriet te maken?

Gezonde fish and chips met groentefriet

Ik maakte bij dit gerecht nog een frisse tartaarsaus en een klassieke doperwtenpuree. Tartaarsaus is een frisse saus op basis van mayonaise met tuinkruiden. Jammie!

Wat heb je nodig?

voor 2 personen

een zakje AH groentefriet van zoete aardappel, pastinaak en gele biet

Geen fan van zoete aardappel? Dan kun je ook deze groentefriet met knolselderij en gele wortel proberen!

voor de vis
2 kabeljauwfilets a 200 gram
(glutenvrije) bloem
(glutenvrije) paneermeel of panko
1 geklutst eitje
zout en peper
scheut olijfolie

voor de tartaarsaus

4 el mayonaise
1 hardgekookt ei
1 el (verse) peterselie
1 el (verse) bieslook
1 fijngehakt sjalotje
1-2 zoetzure augurken
1 el kappertjes

Geen tijd? Dan kun je ook gaan voor deze supersnelle mayonaise!

voor de doperwtenpuree

500 g doperwten
2 el roomboter
het sap van 1 citroen
paar blaadjes verse munt
peper en zout

Brits streetfood

Fish and chips is dus een typisch Brits afhaalgerecht. Zoals wij hier in Nederland een frietje halen, zo wordt in Engeland fish and chips gegeten. Het originele gerecht bestaat uit friet met gefrituurde vis met wat ertwenpuree en tartaarsaus on the side. Vroeger werd de fish and chips in een oude krant verpakt. Tegenwoordig is dat door de Britse wetgeving niet meer mogelijk en wordt dit Britse streetfood verpakt in speciaal papier. Bedrukt als krant, dat dan weer wel.

Gezonde fish and chips met groentefriet

There’s nothing more British than fish and chips!

Zo ga je te werk

de groentefriet

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de groentefriet in een grote kom en giet hier 2 eetlepels olijfolie overheen. Goed mengen.
  3. Schep de friet op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  4. Bak in 30-35 minuten knapperig.
  5. Als je de mogelijkheid hebt kun je de laatste 20 minuten de vis meebakken.

de vis

  1. Zet vast 3 borden naast elkaar klaar. Klop eerst de eieren los.
  2. Het eerste bord is voor de bloem (ongeveer 100 gram).
  3. Het tweede bord is voor het eimengsel.
  4. Het derde bord is voor de paneermeel.
  5. Dep de kabeljauwfilets droog met een stuk keukenpapier.
  6. Bestrooi ze vervolgens met peper en zout.
  7. Haal ze eerst door de bloem, vervolgens door het eimengsel en tot slot door de paneermeel.
  8. Laat de kabeljauw op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  9. Besprenkel de gepaneerde visfilets met wat olijfolie.
  10. Bak de vis in ongeveer 20 minuten gaar.

de tartaarsaus

  1. Kook het eitje in ongeveer 5 minuten hard.
  2. Snijd ondertussen de augurk, het sjalotje en de kappertjes goed fijn.
  3. Snijd ook de verse tuinkruiden fijn.
  4. Laat het ei na het koken goed afkoelen.
  5. Snijd deze vervolgens ook in kleine stukjes.
  6. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en meng goed door elkaar.
  7. Tijd om voor te proeven! Breng de tartaarsaus nog wat op smaak met peper en zout.

de doperwtenpuree

  1. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur.
  2. Voeg de doperwtjes toe en laat 5 minuutjes smoren.
  3. Doe de doperwtjes samen met wat citroensap en blaadjes munt in je blender.
  4. Blend away tot je een mooie groene puree hebt.
  5. Breng de puree op smaak met wat peper en zout

Serveer deze healthy fish and chips met groentefriet samen met de doperwtenpuree en de tartaarsaus.

Enjoy!

Duiken jullie de keuken in om deze makkelijke en gezonde fish and chips te maken? Laat je creaties zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove. 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Albert Heijn & Vezet. Lees mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

1 Reactie

  1. Jessica

    Ohh heerlijk zeg, ik ben dol op fish en chips! 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This