Havermoutkoekjes


Havermoutkoekjes

Voor deze glutenvrije havermoutkoekjes gebruik ik xanthaangom. Glutenvrije baksels hebben vaak een losse structuur, juist omdat je de gluten mist. Gluten zijn eiwitten die zorgen voor elasticiteit.
Xanthaangom fungeert in dit geval dus als verdikkingsmiddel om zo meer elasticiteit in je baksel te krijgen. Xanthaangom is een bacterieel gefermenteerd product, gemaakt uit suiker en melasse door de zogeheten xanthomonas campestris bacterie. Door dit gistingsproces worden de korte suikerketens omgezet in lange suikerketens, ook wel polysachariden genoemd. Deze lange ketens worden gerekend tot voedingsvezels voor je darm.

Xanthaangom is ook wel bekend onder E415. Ieks! In dit recept gebruik ik een halve theelepel xanthaangom, wat neerkomt op zo’n 4 gram. Xanthaangom is niet gezond, maar ook niet gevaarlijk. Hooguit wat ongemakkelijk wanneer je alle koekjes alleen opeet, achter elkaar…dan kan xanthaangom wel wat winderigheid en/of een opgeblazen gevoel zorgen. Dus ook voor deze koekjes geldt: met mate en wil je een minder bewerkt product proberen? Ga dan voor arrowroot of johannesbroodpitmeel (vegabin).

Liever koekjes zonder xanthaangom? Probeer dan deze havermoutkoekjes met banaan eens!

Havermoutkoekjes

Wat heb je nodig?

Voor 10-12 koekjes

100 gr amandelmeel
100 (glutenvrije) havermout, gemalen tot meel
1 tl baksoda
1/2 tl xanthaangom (of 1 tl arrowroot)
snufje zout
1 tl kaneel
50 gr appelmoes
75 gr gesmolten kokosolie
50 gr kokosbloesemsuiker (of oerzoet)
2 tl ahornsiroop
1 tl vanille-extract

keukenmachine
bakplaat
bakpapier

Vanille-extract maak je natuurlijk lekker zelf!

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt de kokosolie au bain marie op laag vuur.
  3. Maal de havermout in je keukenmachine tot fijn meel.
  4. Voeg alle ingrediënten behalve de gojibessen en de xanthaangom toe.
  5. Mix dit in je keukenmachine tot een egaal mengsel.
  6. Roer tot slot de xanthaangom erdoor en je deeg is klaar.
  7. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  8. Ik gebruik een ijsschep om elke keer dezelfde hoeveelheid deeg te krijgen.
  9. Het deeg is lekker plakkerig, je kunt de lepel of ijsschep even in koud water dompelen zodat het deeg makkelijker loslaat van je lepel.
  10. Druk de bolletjes wat platter. Eventueel maak je eerst bolletjes met je handen en druk je ze erna plat.
  11. Bak de koekjes in ongeveer een kwartiertje goudbruin.
  12. De koekjes hebben een zachte bite. Liever een wat harder koekje? Bewaar ze dan in de koelkast.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *