Groene matcha donuts met chocoladeglazuur


Groene matcha donuts met chocoladeglazuur

Een stukje (lees: groot stuk) pure chocolade en een bakje groene thee. Dat is meestal mijn toetje na het avondeten. Lekker en stiekem ook best gezond, want zowel groene thee als pure chocolade zitten boordevol antioxidanten. Maar wist je dat matcha thee maar liefst 137 keer meer antioxidanten dan groene thee bevat? Natuurlijk kun je van dit groene poeder een lekker bakje thee zetten of een matcha latte maken, maar in het kader van creatief met eten, maakte ik deze groene matcha donuts. Met een homemade chocoladeglazuur! De donuts zijn ook nog eens glutenvrij, geschikt voor vegans en zijn gezoet met dadels.

Matcha thee is een Japanse groene thee vermalen tot matcha poeder. Dit groene thee poeder wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. De productie van matcha is erg bijzonder. Een matcha theeplantage wordt 4 weken voor de oogst afgedekt met donkere matten of zeildoeken. Hierdoor missen de theeplanten direct zonlicht en ter compensatie produceert de plant meer bladgroen (chlorofyl). En we weten allemaal: groen eten en drinken (!) is gezond.

Het recept voor een heerlijke matcha latte vind je hier!

Groene matcha donuts met chocoladeglazuur

Dit heb je nodig

Voor 4 matcha donuts

75 gr (glutenvrije) havermout (deze maal je in je keukenmachine tot meel)
50 gr kokosmeel
5 Medjool dadels zonder pit*
1 el matchapoeder
3 el kokosbloesemsuiker
150 ml plantaardige melk
1 tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
snuf zout

* Biologische Medjool dadels vind je inmiddels ook bij Appie. Enige nadeel? De prijs… Als je kiest voor gedroogde dadels, kun je ze van te voren weken in warm water. Of voeg wat extra melk toe, dat kan ook helpen.

Voor het chocoladeglazuur

75 ml gesmolten kokosolie
3 el cacaopoeder
1 tl vanillepoeder (of vanille-extract)
50 ml ahornsiroop
1 tl kaneel
een snuf zout

Voor de topping

gehakte amandelen
matcha poeder

Blender of keukenmachine

Matcha bevat weliswaar het oppeppende stofje cafeïne, maar ook L-theanine.  Dit aminozuur staat bekend om zijn kalmerende effect. Door het filteren van direct zonlicht wordt ook de productie van aminozuren verhoogd, waaronder dus het stofje L-theanine. De combinatie van cafeïne en L-theanine zorgt voor een betere concentratie, een natuurlijke energieboost en tegelijkertijd een ontspannen gevoel. Over balans gesproken!

Zo ga je te werk

De Matcha donuts maak je zo

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Maal de havermout in je keukenmachine of blender tot fijn meel.
  3. Doe het havermeel samen met het matchapoeder, de kokosmeel, de kokosbloesemsuiker, het bakpoeder en een snuf zout in een mengkom. Roer dit goed door elkaar en zet even apart.
  4. Verwijder de pit uit de dadels en maal deze samen met het vanille-extract en plantaardige melk in je keukenmachine tot een smeuïg mengsel.
  5. Voeg het meelmengsel hieraan toe en laat je keukenmachine draaien tot je een plakkerig deeg krijgt.
  6. Verdeel het deeg in 4 stukken en draai hier 4 ballen van. Blijft het deeg ondanks het kneden toch te droog? Voeg dan wat plantaardige melk toe.
  7. Druk je deegbal een beetje plat en maak er (met je inmiddels groene vingers) een gat in. Oftewel: maak er een groene donut van!
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de Matcha donuts in ongeveer 15-20 minuten goudgroen. Just kidding! Steek voorzichtig een satéprikker in een van de donuts. Komt deze er droog uit? Dan zijn de donuts klaar.
  9. Laat de donuts afkoelen op een rooster en ga ondertussen verder met het maken van het chocoladeglazuur.

Het chocoladeglazuur maak je zo

  1. Smelt de kokosolie au bain marie.
  2. Voeg hieraan de overige ingrediënten toe en roer even goed door elkaar.
  3. Laat het mengsel wat afkoelen, zodat het minder vloeibaar is.
  4. Giet de (nog net) vloeibare chocolade over je groene donuts en strooi er wat gehakte amandelen en matcha poeder over.
  5. Bewaar de donuts in de koelkast, anders smelt je chocoladeglazuur.

Met kortingscode:LOVEMATCHA20 krijg je nog tot 31 juli 2017 20% korting in de webshop.

Enjoy!

Next up: ijs van matcha! 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Joy of Matcha. Lees hier mijn disclaimer.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *