Zo maak je de perfecte pizzabodem van bloemkool!

Zo maak je de perfecte pizzabodem van bloemkool!

Mirjam Blanken

9 februari 2017


Zo maak je de perfecte pizzabodem van bloemkool!

Pizza! In Amerika is het vandaag, 9 februari 2017 om precies te zijn, nationale pizzadag. Ik vind dat pizza ook een eigen dag verdiend. Helaas peanut butter voor mij… De eerste lekkere glutenvrije pizza moet zijn weg naar mij nog vinden vrees ik. Mocht je een fijn adresje weten, let me know! Een fijn homemade alternatief is deze glutenvrij pizzabodem van bloemkool. Met de nadruk op alternatief, want de smaak en structuur lijkt natuurlijk niets op die van een knapperige pizzabodem. Inmiddels heb ik al heel wat geëxperimenteerd met deze bloemkool pizza. Tijd om het recept voor deze perfecte pizzabodem van bloemkool met jullie te delen!

Zo maak je de perfecte pizzabodem van bloemkool!

De truc om een mooie ronde pizzabodem te krijgen? Gebruik een springvorm!

Wat heb je nodig?

voor 1 glutenvrije pizzabodem

250 gr (biologische) bloemkool
125 gr amandelmeel
3 geklutste eieren
4 el edelgistvlokken*
zout en peper
1 tl rozemarijn (andere kruiden zoals oregano zijn ook lekker!)

*Of gebruik een handje geraspte harde kaas, dit geeft een lekkere hartige smaak aan jouw bloemkoolpizza. Maar eventueel kun je de edelgistvlokken en de kaas ook weglaten.

oven
bakplaat
bakpapier
springvorm

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven vast voor op 225 graden.
  2. Maak de bloemkool schoon door het groen eraf te snijden. De stam is eetbaar, maar moet je wel even ontdoen van zijn taaie schil. Dit gaat het makkelijkst met een dunschiller.
  3. Snijd de bloemkool in kleine bloemkoolroosjes.
  4. Maal de bloemkoolroosjes in je keukenmachine tot formaat rijstkorrel. Maal niet te enthousiast, je bent geen bloemkoolpuree aan het maken.
  5. Als je amandelen gebruikt, maal deze dan tot amandelmeel.
  6. Mix in een mengkom het amandelmeel samen met de fijngemalen bloemkool en de overige ingrediënten.
  7. Ga je voor een grote pizza? Gebruik dan een springvorm.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de springvorm hierop.
  9. Verdeel het mengsel voor je pizzabodem over de springvorm. De springvorm kun je vervolgens eraf halen.
  10. Bak de pizzabodem voor een eerste ronde zo’n 15-20 minuten in de oven.
  11. Haal vervolgens de bodem uit de oven en beleg jouw glutenvrije pizza met jouw favoriete topping.
  12. Bak de pizza nu nog voor 15 minuutjes totdat de korst goudbruin van kleur is en je huis heerlijk ruikt!

Een goede keukenmachine is essentieel!

Ik heb mezelf jaren geleden de keukenmachine van Magimix cadeau gedaan. Best gift ever! Het is een zware keukenmachine (understatement) die ook bij het stevigere werk (snijden, hakken, blenden, pureren) stabiel op het aanrecht blijft staan. Handig, zeker bij het mixen van noten en dadels en stevig deeg. Je krijgt er verschillende formaten mengkommen bij, een pureerkit, snij- en raspschijven, een klopper, citruspers, een spatel en uiteraard de basiskit met verschillende stalen messen. En nice to know: je kunt hem ook gebruiken als blender door de handige smoothiekit die erbij zit. Kortom: allround dekt de lading eigenlijk niet. Alle onderdelen kunnen trouwens in de vaatwasser en dat is wel zo fijn.

Enjoy!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest 


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

5 Reacties

  1. Marja

    Hoi,
    Heb je al eens courgette geprobeerd? Ik zag het op het Amerikaanse food network. Ze deden er wel aardig wat kaas door, als een soort lijm denk ik. In dat geval werden er taco schelpen van gemaakt die erg smakelijk bleken te zijn. Er werd toen ook gezegd dat deze methode zeer geschikt was voor een pizzabodem. Vooral ook omdat het lekker hartig was door de kaas. Ik heb nog niet de moed gevonden om het te proberen. Ik eet eigenlijk niet koolhydraatarm omdat ik diabetes heb en een insulinepomp gebruik. Maar ik vind het leuk om te experimenteren in de keuken vandaar mijn interesse in uw bloemkoolbodem.
    Ik wens u veel suc6 met uw speurtocht naar een glutenvrije pizzabodem.
    Een hartelijke groet,
    Marja

    Antwoord
  2. Fieke

    Voor Marja,
    Misschien begrijp ik je verkeerd maar het is
    juist belangrijk om koolhydraatarm te eten als je diabeet bent!

    Antwoord
  3. christine lahaye

    op mijn facebook staat een recept van de pizza met courgettebodem. Staat er als een filmpje, het staat helemaal niet aan het begin, maar wel ver naar beneden, en in het filmpje gaat het heel snel

    Antwoord
  4. Juliette

    Dag is het mogelijk om de bloemkoolpizzabodem na de 1e oven sessie af te laten koelen en te bewaren. Evt in de vriezer? Je hebt nl veel bloemkool over van 1 kool.
    Ik hoor het graag.
    Groet Juliëtte

    Antwoord
  5. Annamaria Kuipers

    Hallo Mirjam,

    Welke keukenmachine van Magimix adviseer jij evt. bij normaal dagelijks gebruik snijden, kneden etc….?
    De 3200 xl, 4200xl, 5200 xl?

    Ik hoor het graag

    Hartegroet Annamaria

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This