Glutenvrije en vegan wafels met karamelsaus

Glutenvrije en vegan wafels

Mirjam Blanken

10 april 2017


Of ik enig idee had waarmee de eieren vervangen konden worden in de glutenvrije wafels? Maar natuurlijk! Zei ze stoer… Na poging 1 had ik een hogedrukspuit nodig om mijn wafelijzer schoon te maken. Poging 2 was wel succesvol alleen deed ik het wafelijzer te vroeg (en iets te enthousiast) open om even te gluren. Tip van de dag: niet doen! Maar het is gelukt hoor. Deze vegan wafels zijn eivrij, zuivelvrij en glutenvrij. Maar eigenlijk vooral erg lekker! De ‘gezonde’ karamelsaus en homemade chocoladesaus maken de wafels helemaal af.

Zo maak je een plantaardig ei

Geen eieren in huis? Of ben je vegan? Dan kun je toch wafels maken. Tenminste, als je lijnzaad in huis hebt. Een ei kun je in een recept namelijk vervangen door een mengsel van gebroken lijnzaad en water. Om 1 ei te vervangen gebruik je 1 eetlepel gebroken lijnzaad en dit meng je met 2 eetlepels (kokend) water. Even goed roeren en ongeveer 5 minuutjes laten weken. Lijnzaad bevat slijmstoffen en dat kun je vervolgens goed zien. Jouw plantaardige ei is namelijk een slijmerig papje geworden.

Tip van de dag! Kies het liefst voor heel lijnzaad en maal de lijnzaad zelf in een elektrisch koffiemolentje of met een vijzel.

Wat heb je nodig?

Voor 3-4 glutenvrije en vegan wafels

150 ml plantaardige melk
50 gr amandelmeel
50 gr (glutenvrije) havermeel*
1 rijpe banaan
1 el gebroken lijnzaad
1 tl kaneel
1 tl wijnsteenbakpoeder
een snufje zout
kokosolie (om je wafelijzer in te vetten)

*Havermeel maak je eenvoudig zelf. Net zo makkelijk en goedkoper! Bovendien is kant-en-klare havermeel vaak niet glutenvrij. Wil je zeker weten dat jouw wafels geen gluten bevatten? Koop dan havermout met het glutenvrij logo en maal dit in je blender of keukenmachine tot meel. Voor amandelmeel geldt hetzelfde. Een zak blanke amandelen is vaak goedkoper dan een zakje amandelmeel.

Voor de homemade chocoladesaus

100 gr (2 zakjes) santen
6 el gesmolten kokosolie
50 gr rauwe cacaopoeder
4 el ahornsiroop
snufje zout

Voor de karamelsaus

250 ml (een klein blikje) volvette kokosmelk
50 ml ahornsiroop
3 ontpitte Medjoul dadels
1/2 tl vanillepoeder of 1 tl vanille-extract
een snuf zout

Keukenmachine
Een wafelijzer

Zo ga je te werk

De wafels maak je zo

  1. Maak eerst een plantaardig eitje door 1 eetlepel gebroken lijnzaad te mengen met 2 eetlepels water. Zet even apart.
  2. Gebruik je glutenvrije havermout? Maal dit dan eerst fijn in je blender of keukenmachine.
  3. Voeg de amandelmeel, de bananen en plantaardige melk toe.
  4. Mix deze ingrediënten in je keukenmachine even goed door elkaar.
  5. Zet ondertussen je wafelijzer vast aan om op te warmen.
  6. Doe nu een snufje zout, een theelepel kaneel, het bakpoeder en het lijnzaadmengsel bij het beslag.
  7. Mix nog even goed en giet het beslag over in een beslagkom waarmee je makkelijk kunt schenken.
  8. Vet het wafelijzer met een kwastje in met wat kokosolie.
  9. Giet het beslag vervolgens in je wafelijzer. Let erop dat je het beslag goed verdeelt.
  10. Deze vegan wafels hadden in mijn wafelijzer 4-5 minuten nodig om gaar en goudbruin te worden. Dit verschilt natuurlijk per wafelijzer, dus kijk tussendoor even voorzichtig (!) hoe het met je wafels gaat.

De chocoladesaus maak je zo

  1. Smelt de kokosolie au bain marie. En in het kader van 2 vliegen in 1 klap kun je de santen onder in het pannetje met water laten smelten.
  2. Doe nu alle ingrediënten voor de chocoladelaag in een kom en meng goed met elkaar.

De karamelsaus maak je zo

  1. Schud je blikje kokosmelk even goed voordat je hem opent.
  2. Meng alle ingrediënten voor de karamelsaus in je keukenmachine of blender. Mix totdat je een romige, egale saus hebt.
  3. Giet de saus over in een steelpannetje (eventueel kun je de karamelsaus eerst nog zeven) en breng de saus aan de kook.
  4. Laat de saus vervolgens op laag vuur lekker pruttelen, zodat de saus kan indikken. Dit duurt ongeveer een kwartiertje. Roer de saus af en toe door om aanbranden te voorkomen.
  5. Wanneer de karamelsaus de gewenste dikte heeft kun je hem meteen gebruiken.

Heb je nog saus over? Dan kun je dit in een goed afgesloten potje een klein weekje bewaren in de koelkast.

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. Petra

    beste Mirjam, de wafels smaakten heerlijk, dank! ik kijk uit naar het recept zonder banaan (wat handiger tijdens kamperen, heb zo’n ouderwetse gietijzeren wafelijzer).

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Hi Petra,
      Wat fijn om te horen! En wafels zonder banaan, ik ga ermee aan de slag 🙂
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  2. Truus

    Graag zou ik een vegan en glutenvrij recept zien voor wafels, dat gemaakt is met kastanjemeel en of amandelmeel en of kokosmeel en zonder zaden. Dit i.v.m. intoleranties.
    Dit zou ik echt geweldig vinden, maar verwacht dat dit niet mogelijk is.
    Groetjes en ik ben erg benieuwd,
    Truus

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This