Let’s go nuts! Want wist jij dat cashewnoten gezond zijn? Ze zitten namelijk boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en gezonde onverzadigde vetten. Komt nog bij dat cashewnoten niet alleen erg lekker zijn als tussendoortje, maar het ook prima doen als topping over een salade of bij een Oosterse maaltje. En wat denk je van deze raw cheesecake bites? De zoete, romige vulling is ook gemaakt van cashewnoten! Tip van de dag: kies voor ongezouten (en het liefst ongebrande) cashewnoten.
1. Gezonde, onverzadigde vetzuren
Cashewnoten bevatten voornamelijk (zo’n 75%) onverzadigde vetten en laten deze vetten nu net in de categorie gezond vallen! Onverzadigde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen en het goede cholesterolgehalte (HDL) juist te verhogen.
2. Cashewnoten zijn rijk aan mineralen
Mineralen hebben een onmisbare regulerende functie in de stofwisseling en dienen als ‘kickstarter’ voor veel processen in het lichaam. Daarnaast zijn mineralen nodig als bouwstof van cellen, weefsels, enzymen en hormonen.
- Fosfor: geeft (samen met calcium) stevigheid aan het skelet en is belangrijk voor het vrijmaken van energie in het lichaam.
- Magnesium: betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam. Zo zorgt magnesium onder andere voor een goede werking van de spieren, ondersteunt het de energieproductie en helpt het je lijf bij het opbouwen van eiwitten. Maar magnesium is ook nodig bij de opbouw van bot en spieren en speelt ook een rol bij de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen.
- Calcium: nodig als bouwstof voor de vorming en onderhoud van botten en tanden. Nodig voor een goede werking van spieren, een normale bloeddruk en gezond zenuwstelsel.
- IJzer: onder andere nodig voor de vorming van hemoglobine wat een onderdeel van rode bloedcellen is. Rode bloedcellen transporteren zuurstof door het lichaam.
- Koper: nodig voor de vorming van bindweefsel en botten. Koper zorgt ook voor een goede werking van het afweersysteem.
- Zink: weerstand
- Kalium: regelt (samen met natrium) de vochthuishouding en bloeddruk in het lichaam en is van belang voor een goede werking van zenuwprikkels en samentrekken van spieren.
- Natrium: regelt (samen met kalium) de vochthuishouding en bloeddruk in het lichaam en is van belang voor een goede werking van zenuwprikkels en samentrekken van spieren, in het bijzonder de hartspier.
3. Cashewnoten bevatten veel B-vitamines
Cashewnoten bevatten bijna alle B-vitamines, namelijk vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine B11. Good to know: ook vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine K (nodig voor de bloedstolling) vind je in cashewnoten.
- Vitamine B1 (thiamine): nodig voor de energieproductie van het lichaam en een goede werking van het zenuwstelsel en prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier.
- Vitamine B2 (riboflavine): nodig voor de energieproductie van het lichaam, de afbraak van vetzuren en ondersteunt een goede celfunctie.
- Vitamine B3 (niacine): nodig voor de energieproductie van het lichaam en van belang in de vetstofwisseling.
- Vitamine B5 (pantotheenzuur): heeft een essentiële functie bij de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten.
- Vitamine B6 (pyridoxine): belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, stimuleert de opname van vitamine B12, speelt een belangrijke rol bij de vorming van veel hormonen en is belangrijk voor met name de eiwitstofwisseling (opbouw en afbraak van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten).
- Vitamine B11 (foliumzuur): nodig voor een goede celdeling.
4. Goede bron van magnesium
Cashewnoten bevatten in verhouding een flinke dosis magnesium. Sterker nog: met een handje cashewnoten (25 gram) krijg je zo’n 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen. Magnesium zorgt onder andere voor een goede werking van de spieren, ondersteunt het de energieproductie en helpt het je lijf bij het opbouwen van eiwitten. Magnesium is ook nodig bij de opbouw van bot en spieren en speelt ook een rol bij de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen.
Maar wist je dat dit mineraal jou ook helpt ontspannen in stressvolle tijden? In tijden van drukte gebruikt je lichaam namelijk veel magnesium. Dit geldt trouwens ook voor lichamelijke stress, zoals bij heel intensief sporten of als je zwaar lichamelijk werk hebt.
5. Van een handje cashewnoten word je niet dik!
Maar van noten word je toch dik? Tsja, noten zijn inderdaad voedingsbommetjes aangezien ze redelijk wat calorieën en vetten bevatten. Maar zoals je hebt kunnen lezen zijn dit gezonde vetten en zijn cashewnoten een gezond tussendoortje. En eerlijk is eerlijk: we hebben het over een handje cashewnoten per dag, genieten met mate dus.
Ook lekker: maak eens een homemade notenpasta van cashewnoten!
Leuk en interessant artikel!
Dat zijn een hoop antwoorden op dingen die ik me al afvroeg. Ik mis alleen dat Cashews nooit onverwarmd gegeten zouden moeten worden, want dat schijnt giftig te zijn.
Door mijn diabetes type 2 moet ik zelf op dieet gaan maar zeer moeilijk als zoete man MAAR HEDEN schakelde ik over naar noten. Zowel deze als de okkernoten of walnoten.