5 tips voor een duurzame capsule wardrobe (en vergeet de voordelen niet!)

capsule wardrobe

Mirjam Blanken

21 februari 2021


Een uitpuilende kledingkast inclusief dat ene stapeltje T-shirts en broeken achterin je kast die je nauwelijks draagt omdat ze net niet lekker passen. Of wat denk je van dat ene jurkje wat je bewaart onder het mom van ‘misschien pas het ooit weer’. Om nog maar niet te spreken over al die (mis)koopjes waar de kaartjes nog aanhangen. Herkenbaar? Dan is een duurzame capsule wardrobe iets voor jou! Wat een capsule wardrobe precies inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe je dit easy peasy aanpakt lees je hier.

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe is simpelweg een collectie essentiële kledingstukken die tijdloos en dus niet aan trends onderhevig zijn. Belangrijk is dat je deze items goed met elkaar kunt combineren, zodat je voldoende hebt aan 30 tot 40 kledingstukken. Of beter gezegd: met jouw eigen capsule wardrobe kun je ieder seizoen voor elke gelegenheid een passende outfit samen stellen. Sommige kledingstukken neem je mee naar het volgende seizoen, andere kledingstukken wissel je om.

Project 333 gaat uit van een capsule wardrobe met 33 kledingstukken én accessoires (zoals bijvoorbeeld tassen) die je ieder seizoen afwisselt. De methode van Unfancy gaat dan weer uit van 37 kledingstukken per seizoen en rekent hierbij ook schoenen mee, maar laat accessoires achterwege. Ook bij dit principe pas je jouw capsule wardrobe per seizoen aan. Overigens worden pyjama’s, lingerie en sportkleding bij beide methodes niet meegerekend.

Tip van de dag

Wist je dat maar liefst 70% van onze kleding wordt weggegooid vanwege kleurslijtage en door het krimpen of uitrekken van de was als gevolg van verkeerde wasgewoonten? Vaak wordt er bijvoorbeeld te veel wasmiddel gebruikt waardoor de vezels van de kleding beschadigd worden en de kleding zijn vorm en kleur verliest. Op de juiste manier wassen zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk van jouw favoriete kledingstukken kan genieten en dat is wel zo duurzaam!

Tegenwoordig bestaan er wasmachines waar je in één keer de hele fles wasmiddel kan gieten en die vervolgens zelf bepalen wat de ideale hoeveelheid wasmiddel is voor die specifieke waslading. Bijvoorbeeld de AEG AutoDose wasmachines, hiermee gebruik je dus exact de juiste hoeveelheid wasmiddel waardoor dit ook nog eens aardig in de kosten scheelt. Pluspuntje: deze machines zijn zo energiezuinig dat je hiermee wel €275 over de totale levensduur bespaart. Dat is niet alleen handig, maar ook beter voor jouw kleding, portemonnee en uiteindelijk het milieu. Zo simpel is groen doen!

En zo maak je in 3 stappen een capsule wardrobe

Stap 1 Haal al je kleding uit je kledingkast

Als je ervoor gaat, dan moet je er ook vol voor gaan. Trek je hele kledingkast (inclusief die ‘achteraf stapeltjes’, accessoires en schoenen) leeg en neem een momentje om de confrontatie met je koopgedrag aan te gaan. Kijk vervolgens kritisch naar de enorme berg kleding, probeer eens te bedenken hoeveel geld je hebt uitgegeven aan deze stapel kleding en ga door met stap 2.

Stap 2 Maak 4 stapels

Op stapel 1 leg je alle kledingstukken waar je echt blij van wordt en die graag wilt houden. Stapel 2 is het ’twijfel stapeltje’. Stapel 3 en 4 zijn voor items die je weg kunnen. En om deze opruimsessie 2.0 zo duurzaam mogelijk te maken maak je onderscheid in kleding die nog goed genoeg is voor een tweede ronde en kledingstukken die je weg wilt gooien, omdat ze simpelweg versleten zijn.

Kledingstukken waar je over twijfelt kun je eventueel aanpassen. De beste vraag die je jezelf kunt stellen is of je dit kledingstuk de komende maanden nog gaat dragen. Is het antwoord nee? Dan kan dit item op stapel 3. Uiteindelijk houd je dus 1 stapel met kleding over.

Kleding die nog goed genoeg zijn voor een tweede ronde kun je verkopen via bijvoorbeeld The Next Closet, Marktplaats of United Wardrobe. Doneren aan een goed doel of weggeven kan natuurlijk ook.

Stap 3 Kiezen uit de keuze

First off: het is belangrijk om kledingstukken te kiezen die je met elkaar kunt combineren. Een capsule wardrobe is seizoensgebonden, dus houd hier rekening mee. Sommige items, zoals een jeans draag je natuurlijk het hele jaar door wel. Bij het samenstellen van jouw capsule wardrobe vervang je later enkel de seizoensgebonden kledingstukken.

Afhankelijk van het aantal kledingstukken wat je kiest (ergens tussen de 30 en 40 stuks) kun je jouw capsule wardrobe gaan samenstellen. And remember: lingerie, pyjama’s, sportkleding (en eventueel accessoires) hoef je niet mee te rekenen. Zorg ook voor een duidelijke indeling van je kledingkast, zodat je een goed overzicht hebt van items die je goed kunt combineren. Kledingstukken voor een ander seizoen kun je opbergen.

Onderstaande lijst is een handig hulpmiddel om jouw capsule wardrobe easy peasy samen te stellen. Dit lijstje is natuurlijk geen ‘moetje’. Misschien draag jij helemaal geen rokken of draag je nooit hakken. Feel free to make it your own!

seizoensgebonden jas
blauwe jeans
zwarte jeans
broek
nette broek
blazer
casual jurk
nette jurk
trui
blouse
topje met spaghettibandjes
t-shirts
Shirt met lange mouwen
enkellaarsjes
sneakers
pumps
zonnebril
sjaal
handtas
schoudertas
rugtas

De voordelen van een capsule wardrobe

Je geeft minder geld uit

Een vrouw heeft gemiddeld 103 items in haar kast hangen, waarvan slechts 29% regelmatig gedragen wordt. Doordat je goed overzicht hebt van wat er in jouw kast hangt, weet je precies of je iets wel of niet nodig hebt.

Zo voorkom je impulsaankopen waarbij je thuis tot de conclusie komt dat je al 3 zwarte truitjes in de kast hebt liggen. En je bespaart ook nog eens geld. Win-win situatie dus! En koop je toch iets nieuws? Dan is het de bedoeling dat je dit inwisselt voor een ander kledingstuk. Just saying.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Mode met respect voor de natuur, die onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en tegen een eerlijk loon zijn gefabriceerd zijn (en ook kwalitatief goed zijn). Dat is een must bij het samenstellen van jouw capsule wardrobe. Inmiddels is het begrip fair fashion behoorlijk ingeburgerd en zijn er verschillende modemerken die op een eerlijke manier produceren.

Daarnaast bestaan er verschillende onafhankelijke keurmerken die nagaan of modebedrijven op een duurzame en verantwoorde manier te werk gaan. Dit maakt het stukken makkelijker om duurzame mode uit de kledingrekken te pikken.

Bye bye keuzestress!

Inkoppertje natuurlijk, want doordat je simpelweg minder keuze en meer overzicht hebt, kost het samenstellen van een outfit minder tijd. Bovendien is je kast gevuld met items waar je blij van wordt en hoef je je dus ook geen zorgen te maken of je jezelf lekker voelt in je outfit.

Green is the new black!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This