7 tips om je kind gezond te laten eten
Val jij in de categorie ‘ik eet wel gezond, maar bij mijn man en kinderen hoef ik echt niet aan te komen met mijn gezonde baksels en vegetarische kookkunsten’? En vind jij het belangrijk om je gezin (en dan voornamelijk het niet volwassen deel) te betrekken bij een gezonde en bewuste leefstijl? Dan heb ik goed nieuws! Er zijn namelijk best wat dingen die je kunt doen om gezond eten leuker en lekkerder te maken. Check vooral tip 3, die heeft in huize Eat.Pure.Love in de kleutertijd wonderen verricht!
Zoonlief heeft as we speak een grote voorliefde voor boterhammen met een laag pindakaas zo dik als de boterham zelf. Daar doe ik dus niet moeilijk over. Wat ik wel doe is tussendoor een schaaltje fruit onder zijn neus schuiven. En natuurlijk roep ik ook standaard dat wanneer hij een snackattack heeft, dat koekjes geen maaltijd zijn. Daarnaast krijgt hij iedere dag een multi speciaal voor tieners, want voor kinderen in de groei is het natuurlijk extra belangrijk dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Voor kleine kinderen vanaf 3 jaar zijn er trouwens de Dino Multi kauwtabletten van Orthica. Komt nog bij dat zoonlief dagelijks sport en dit ook te merken is aan zijn eetlust.
En dat is meteen tip 1: het kan per dag verschillen hoeveel eten een kind nodig heeft. Na een zwemles heeft jouw telg wellicht meer trek dan na een dag bankhangen op een druilerige dag. En dan is de regel dat je altijd je bord leeg moet eten natuurlijk een beetje achterhaald. But there’s more!
Voedingssupplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig?
1. Leg uit waarom gezond eten belangrijk is
Na flink wat jaren voor de klas kan ik niet anders dan deze tip op nummer 1 zetten. Want het is echt zo: wanneer je begrijpt waarom gezond eten belangrijk is (en vooral wat gezond eten is), dan zijn kinderen meteen een stuk gemotiveerder. Hier kun je trouwens niet vroeg genoeg mee beginnen. Een kleuter kun je al heel goed op een speelse manier uitleggen hoe zijn lijf werkt en hoe gezond eten ervoor zorgt dat hij voldoende energie heeft om te rennen en te spelen. Kinderen vinden het prachtig om te horen dat als ze de vanavond de broccoli goed eten dat ze dan morgen met gym zeker nog harder kunnen hollen! Dit Popeye-effect doet het ook anno 2015 nog steeds goed.
2. Laat je kind meehelpen met koken of bakken
Gezonde pannenkoekjes als ontbijt, een roze prinsessen smoothie, bananenbrood muffins met blauwe bessen bakken op een vrije middag of een lekkere avondmaaltijd kokkerellen is een gezellige manier om je kind te leren koken en bakken. Door je kind te laten helpen met koken krijgen ze plezier erin om met eten bezig te zijn en is het niet zo’n verrassing zodra het eten op tafel komt.
3. Neem je kind mee naar de supermarkt
En wanneer je samen kookt, is het natuurlijk helemaal leuk om ook samen boodschappen te doen. Wat grotere kinderen kun je zelf recepten laten bedenken met een bepaald soort fruit of groente. Een soort kookchallenge dus! Laat je rondrennende kleuter op zoek naar gezonde producten of kies wekelijks een nieuw soort groente of fruit om te proberen.
4. Schotel je kind niet elke dag hetzelfde voor
Variatie is de sleutel tot succes! En op deze manier leert je kind ook nog eens verschillende smaken kennen. Als je kind van smoothies houdt dan kun je diverse soorten fruit proberen en er bijvoorbeeld ook een keertje groente doorheen gooien. Een win-win situatie dus, want gevarieerd eten zorgt er natuurlijk ook voor dat jouw kind verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Heb je nul komma nul inspiratie? Dan is het wereldwijde web jouw beste vriend.
5. Wees creatief
Als je al het eten midden op het bord legt dan ziet dat er voor kinderen niet heel interessant uit. Maak bijvoorbeeld een gezichtje en zorg dat de soorten eten op het bord van elkaar gescheiden liggen. Dat vinden kinderen interessanter en zullen dan eerder verschillende dingen proberen. Maar ook fruitspiesjes, fruit in een leuk vormpje of simpelweg een smoothie met een rietje doet het meestal goed.
6. Haal gezonde varianten in huis
Is je kind echt dol op zoet op brood? Probeer dan eens gezondere varianten te vinden. Bijvoorbeeld een notenpasta in plaats van pindakaas, of een chocopasta zonder toegevoegde suikers. Kijk wel goed op het etiket en laat je niet verleiden door de marketing praatjes. Je kunt hiervoor natuurlijk naar de natuurwinkels maar ook bij de normale supermarkten vind je tegenwoordig veel van deze producten. Ook voor het avondeten kun je hiermee goed varieren. Bijvoorbeeld door de witte rijst door zilvervliesrijst te vervangen.
7. Eten wat de pot schaft?
Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Niet elk kind is even dol op groente en fruit en dat maakt het soms best lastig en vaak niet even gezellig aan de eettafel. Ik heb vroeger wat keertjes ‘nagetafeld’ omdat ik mijn bord leeg moest eten. En ik kan je vertellen dat koude sperziebonen niet echt motiverend werken.
Maar eerlijk is eerlijk: vaak roepen kinderen al bij voorbaat dat ze iets niet lusten, terwijl ze het nog nooit geproefd hebben. Probeer jouw kind dus in ieder geval nieuwe dingen een aantal keer te laten proeven. Lusten ze het na een aantal keer proberen toch nog niet, laat het dan daarbij. Er zijn tenslotte nog zoveel andere dingen om te proeven.
Nog even dit…
- Als je kind al schrikt bij het zien van de groente en van ‘stukjes’ dan kun je er ook voor kiezen om de groenten te verstoppen. Pureer bijvoorbeeld de Bolognese saus of maak een lekkere smoothie met fruit en groenten.
- Skip the drama! Er is echt geen man overboord als je kinderen een keer niet gezond hebben gegeten. Traktaties op school en lekker snacken bij vriendjes? Daar heb je weinig tot geen controle over vrees ik. Neemt niet weg dat je hier natuurlijk wel een duidelijk standpunt over in mag nemen.
- Eet de maaltijden met het hele gezin aan tafel. Dat is niet alleen een stuk gezelliger, maar op deze manier is er ook meteen positieve aandacht voor jouw met liefde gemaakte maaltijd.
Health is wealth!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
0 reacties