No more foodwaste: 9 easy peasy tips tegen voedingsverspilling!
Wist je dat bijna 10% van ons eten jaarlijks in de prullenbak verdwijnt? Omgerekend is dit meer dan 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Naast dat dit gemiddeld 120 euro per Nederland kost, verspillen we hiermee in totaal bijna 600 miljoen kilo eten en drinken. De oorzaken van deze voedselverspilling zijn divers: te veel gekookt, leftovers die ondanks goede voornemens toch niet gegeten worden, te gretig boodschappen gedaan of je voorraad simpelweg niet in de smiezen hebben waardoor producten over de datum zijn. Help is on the way!
Zo is het in huize Eat.Pure.Love is het momenteel een uitdaging om ons aan de weekplanning te houden. Na een dag werken heb ik soms zo geen zin om de keuken in te duiken. Gevolg? Planning schuift door en dus komt het hier weleens voor dat we een pizzaatje bestellen en de volgende dag tot de conclusie komen dat de maaltijd van gisteren niet meer zo vers is (understatement). But there’s more! In het kader van no more foodwaste deel ik 9 easy peasy tips tegen voedselverspilling.
Wil je graag groener en duurzamer leven?
Dan zijn deze 9 duurzame apps een aanrader!
1. Check je voorraad
Inkoppertje natuurlijk, maar een kleine check in de voorraadkast en de koelkast is wel aan te raden. Vaak heb je meer in huis dan je denkt en op deze manier voorkom je dat je ‘ineens’ 5 pakken rijst en 3 komkommers in huis hebt. Been there, done that…
En mocht je bij thuiskomst ontdekken dat je toch teveel van iets hebt, dan kun je op het wereldwijde web vast wel een recept vinden, deze klaarmaken en eventueel invriezen.
2. Maak een boodschappenlijstje
Lijstjes zijn zeg maar mijn ding. Zo ligt er hier standaard een notitieboekje op het aanrecht. Handig, want als iets op is kan je het meteen opschrijven. Maar ook kom je in de supermarkt niet in de verleiding om ‘koopjes te lopen’. Zo verspil je niet alleen minder voedsel, maar houd je ook nog eens wat huishoudgeld over. Extra tipje: koop alleen voedingsmiddelen met een korte houdbaarheidsdatum als je zeker weet dat je die datum gaat halen.
3. First in, first out
Voorraadlades waar de net gehaalde boodschappen uit gemak bovenop worden gelegd, een koelkast waar je achterin nog een bakje tomaatjes vind. Een systeem hebben (en wat vaker opruimen) is dan een goed idee. En eigenlijk is het heel simpel. Maak gebruik van het first in, first out principe. Zo zet je producten met de langste houdbaarheidsdatum achterin en producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan (of bovenop in mijn geval). Gevalletje: ‘klinkt simpel, maar gaat heel vaak mis’.
4. Verspil-me-nietjes Pastabasis
Tsja, de tijd dat je wegkwam met enkel perfecte groente en fruit in je mandje te leggen is natuurlijk voorbij. Dat vindt Lidl dus ook en daarom komen zij met de verspil-me-nietjes pastabasis met maar liefst 96% groenten. Minder perfect uitziende groenten welteverstaan. Maar daar proef je natuurlijk helemaal niets van.
De saus is trouwens perfect als basis voor pastasauzen of lasagne. Ideaal wanneer je wat minder tijd hebt en wel een gezonde maaltijd op tafel wilt zetten. Je vindt de pastabasis in het groenteschap naast of boven de verse tomaten.
5. Bewaar leftovers en wees creatief met restjes
Wij hebben eens per week een kliekjesdag ingelast aangezien we altijd wel een portie eten over hebben. Blijkbaar ben ik nog steeds niet gewend aan het feit dat dochterlief al ruim 5 jaar het huis uit is. Zonder gekheid, iedereen heeft weleens eten over. Naast kliekjesdag kun je deze ook de volgende dag als lunch eten of invriezen natuurlijk. Zorg er wel voor dat je kliekjes goed bewaard (zie tip 8).
6. Maak precies genoeg klaar
De meeste recepten zijn afgestemd op 4 volwassen personen en dat is weleens lastig. Wat handig is, is om een maatbeker te gebruiken en precies af te meten hoeveel rijst of pasta je bijvoorbeeld nodig hebt. Zo voorkom je dat je veel te veel klaarmaakt.
En heb je toch teveel gekookt? In plaats van invriezen of in de koelkast bewaren, kun je ook iemand blij maken met jouw kookkunsten. Of nodig die vriend eens uit waar je hoognodig mee bij moet kletsen.
7. Het verschil tussen THT en TGT
Knowledge is power! Zo weten veel mensen niet dat producten met een THT-datum (ten minste houdbaar tot) vaak nog prima te gebruiken zijn na het overschrijden van de datum. Dit is natuurlijk vooral het geval bij houdbare producten en wordt meer gebruikt als kwaliteitsgarantie. Een ander verhaal zijn producten met een TGT-datum (te gebruiken tot). Bij het overschrijden van deze datum is het niet slim om deze producten nog te eten.
- Op producten die maar kort houdbaar zijn zoals voorgesneden groente en verse maaltijden vind je een ‘te gebruiken tot’ datum. Deze aanduiding geeft aan tot wanneer het nog veilig is om het voedsel te eten.
- Producten met een ‘tenminste houdbaar tot’ datum kun je meestal nog wel eten na de houdbaarheidsdatum. Kwestie van ruiken en eventueel proeven in dit geval.
8. Voedsel bewaren in de koelkast
First things first: de optimale temperatuur van een koelkast is 4 graden. De reden? Bacteriën en schimmels groeien bij deze temperatuur nauwelijks tot niet. Bederfelijk voedsel zoals groenten, niet-tropisch fruit, vlees, vis, vleeswaren, kaas, zuivel, sapjes, geopende potten en flesjes, boter, gebak, eieren en restjes eten bewaar je dan het liefst in de koelkast.
- Hoe lager in de koelkast, hoe lager de temperatuur.
- Bewaar groenten en niet-tropisch fruit in de hiervoor bestemde groentelades.
- Vis, vlees en vleeswaren kun je het best onderin bewaren.
- Bovenin de koelkast bewaar je geopende potjes, boter en kaas.
- Ook eieren bewaar je in de koelkast. Niet voor niets heeft iedere koelkast een speciaal bakje voor eieren. Just saying…
- Heb je restjes eten? Laat deze eerst afkoelen voordat je ze afgedekt in de koelkast zet. Kliekjes kun je trouwens maximaal 2 dagen bewaren.
- Zet voedsel wat kort houdbaar is vooraan in je koelkast.
- Let op producten die na opening gekoeld bewaard moeten worden zoals bijvoorbeeld pesto.
- En tot slot: sop je koelkast eens per maand goed uit.
9. Too good to go app
Het idee achter deze app is simpel. Houd jij van lekker eten voor een leuke prijs en wil je ook nog eens milieubewust bezig zijn? Download dan de app, kijk of er die dag restaurants of winkels bij jou in de buurt zijn die een zogeheten magic box aanbieden. Deze box wordt gevuld met lekker eten: broodjes, baguettes, groenten, salades, juices, couscous, sushi of misschien wel een compleet tapas menu. Zo geniet jij van een lekker maaltje en help je ook nog eens mee aan de strijd tegen voedselverspilling.
Let’s go green!
Liefs Mirjam
0 reacties