Acne in de puberteit: 5 tips tegen jeugdpuistjes

Acne in de puberteit

Mirjam Blanken

25 september 2017


Heb je de Pixar film Binnenstebuiten gezien? De film speelt zich voornamelijk af in het hoofd van het meisje Riley met als hoofdpersonen haar emoties. Haar emoties bedienen vanaf haar geboorte een control panel en bepalen zo hoe Riley zich gedraagt. Aan het einde van de film krijgt het emotie-team een upgrade in hun hoofdkwartier: een nieuw control panel met veel meer knoppen, schuifjes en lampjes. En een knop puberteit…

En wat hebben ze het juist bij Pixar

Ergens tussen je 9e en je 14e begint meestal de puberteit en dat houdt pas echt op tussen je 18e en 20e. De puberteit gaat van start als de geslachtshormonen door je bloed gaan razen. Je wordt direct complexer en je lichaam weet nog niet precies hoe al die schuifjes werken. Je lichaam moet nog leren hoe het is om volwassen te zijn en dat gaat niet zonder slag of stoot. En dat zie je bijna bij iedere puber aan hun huid. Die hormonen die nog ongecontroleerd door je lijf razen beïnvloeden bijna alle processen in je lichaam. De geslachtshormonen testosteron, oestrogeen en progesteron hebben enorm veel invloed op je huid.

Wat is acne eigenlijk?

Heel erg kort door de bocht is acne een verstopte porie die ontstoken is geraakt. Poriën raken verstopt door vooral talg, zweet, dode huidcellen en vuil. In de puberteit krijg je niet opeens meer zweet op de plekken waar je acne krijgt en ook niet opeens meer dode huidcellen. Talg en vuil zijn de grootste boosdoeners voor jouw acne.

Meer talg

In de puberteit gaat je huid meer talg aanmaken onder de invloed van testosteron. Heel veel meer. De hormonen zijn nog helemaal niet gebalanceerd en moeten nog leren samenwerken met je talgklieren. Hierdoor krijgt bijna iedere puber een vette huid waardoor porien veel sneller verstopt raken. Jongens hebben vaak heftigere acne dan meisjes. Bij meisjes onderdrukken de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron de testosteron.

Meer vuil

Acne komt niet door slechte hygiene, echt niet. Toen ik een jaar of 13 was, werd vaak geroepen dat mijn acne vies was en dat ik mijn gezicht ‘gewoon’ meer moest wassen. Nee dus. Bullshit. En toch… is er wel een dingetje dat ik aan wil stippen. Vuil verstopt je poriën. Make-up, vuil van je handen en viezigheid die via je telefoon op je gezicht komt. Niet alleen je huid is vetter, maar ook je haren. Vette haren in je gezicht verergeren acne wel degelijk.

5 tips

  • Draag je haren zoveel mogelijk uit je gezicht.
  • Hou je handen uit je gezicht.
  • Maak iedere dag je telefoon schoon.
  • Draag je een helm? Maak deze ook iedere dag schoon.
  • Doe iedere dag een schoon kussensloop om je kussen.

Wat helpt bij jeugdpuistjes?

Het allerbelangrijkste is dat je lief bent voor je huid. Ga niet krabben, knijpen of prutsen, hoe graag je ook wilt. Hier kun je littekens van krijgen waar je de rest van je leven last van hebt. Het is tijd dat je gaat beginnen met een liefdevolle simpele routine.

Je hormonen een handje helpen

Het kan, je hormonen helpen te balanceren. Er zijn supplementen die daarbij kunnen helpen en als je een meisje bent, wordt je waarschijnlijk snel de anticonceptie pil aangeraden. De anticonceptie pil wordt vaak voorgeschreven bij hormonale klachten en naar mijn mening ook vaak veel te snel voorgeschreven. Eigenlijk moet het lichaam van een meisje de tijd kunnen krijgen om te leren menstrueren, een eigen ritme te vinden.

Health is wealth!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

Zo krijg je voldoende vitamines binnen!

“Maar als ik gezond eet, dan heb ik toch helemaal geen extra vitamines en mineralen nodig?” Dat is zo’n beetje de eerste vraag die ik krijg wanneer ik uitleg wat orthomoleculaire therapie inhoudt. En als je echt zo gezond eet, kan dat inderdaad wel kloppen, maar helaas pindakaas, want volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek eet een kwart van de Nederlanders dagelijks onvoldoende groente en fruit. En hiermee komt deze 25% dus niet aan hun dagelijkse behoefte aan vitamines en mineralen.

Friday Favorites #46

Friday Favorites #46

Friday Favorites #46 Weekend! Wat een heerlijk weertje koekepeertje hebben we afgelopen week weer gehad zeg. Heerlijk!...

1 Reactie

  1. Leuk geschreven. bedankt voor de handige tips over acne. Veel jongeren moeten toepassen.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This