Jetlag? Met deze 7 anti-jetlag tips ben je zo weer back on track!

anti-jetlag tips

Mirjam Blanken

30 juni 2018


America here we come! And this time I come prepared! Want een volle bak dag reizen, inclusief een jetlag is bij mij geen match made in heaven hoor. Komt nog bij dat ik eenmaal op de plaats van bestemming letterlijk een dag nodig heb om te landen en te wennen. Ik ben dan echt even uit mijn comfortzone en niet de beste versie van mezelf. Manlief en zoonlief kunnen dit overigens volmondig beamen…

Wat is een jetlag eigenlijk?

Een jetlag kan je plannen voor de eerste dagen behoorlijk in de war schoppen. Je bent moe, maar slapen lukt simpelweg niet. Je hebt weinig eetlust, je bent prikkelbaar (that’s me!), krijgt hoofdpijn of hebt last van obstipatie. Not funny dus zo’n jetlag. Maar wat is een jetlag nu eigenlijk?

Een jetlag ontstaat door niets meer of minder dan een ontregelde biologische klok, een slaapprobleem dus! Het bioritme heeft ongeveer een dag nodig om zich aan te passen aan een uur tijdsverschil. Dit heeft overigens niets te maken met hoe lang je vlucht is, maar alles met de hoeveelheid tijdzones die je tijdens jouw vlucht doorkruist. Daar komt nog bij dat de vliegrichting ook van invloed is. Zo heb ik altijd meer last van een jetlag wanneer ik van west naar oost vlieg. Gelukkig is een jetlag tijdelijk en zijn er wel degelijk tips and tricks om zo min mogelijk last te hebben van een jetlag.

Zo ga je relaxed op vakantie (en vermijd de gevreesde vrijetijdsziekte)

1. Zorg voor voldoende slaap

Ken je dat? De week voordat je op reis gaat staat vaak in het teken van lastminute ‘dingetjes’ doen. Deadlines op het werk, toch nog even een nieuwe bikini scoren, een wasmachine die overuren draait, het huis wat per se aan kant moet en tot de conclusie komen dat er nog geen oppas voor de poes geregeld is. Gevolg: een vol hoofd, lekker veel stress en slecht slapen.

En dat is nu juist hoe het niet moet. Wil je zo min mogelijk last krijgen van een jetlag dan is een goede nachtrust voor je vertrek heel belangrijk. Denk je jouw schoonheidsslaapje wel in te halen tijdens de vlucht? Forget it, dat gaat never nooit niet werken. Wat je wel kunt doen is alvast je slaapschema aanpassen door eerder of later naar bed te gaan. Maar dan nog is het belangrijk om voldoende te slapen.

2. Houd jezelf lekker voor de gek

Heb je de keus, kies dan voor een nachtvlucht. Wanneer je van oost naar west vliegt (en dus tegen de tijd in) is dit minder belangrijk. Je ervaart jouw reisdag dan als heel erg lang en gaat dus eigenlijk gewoon heel laat naar bed voor je gevoel. Ik vergelijk het altijd maar met brak zijn na Oud en Nieuw. Tijdens de reis zoveel mogelijk in fel licht blijven, blijven bewegen, zo laat mogelijk naar bed gaan en zorgen voor een donkere slaapkamer zorgt ervoor dat jouw biologische klok zich het snelst weer aanpast.

Vlieg je de andere kant op, dus in oostelijke richting dan is een nachtvlucht een aanrader. Je vliegt dan als het ware met de tijd mee en heb je geen nachtvlucht? Zet dan een zonnebril op, koop een slaapmasker, schaf oordoppen aan en probeer jezelf voor de gek te houden door te gaan slapen. Eenmaal op de plek van bestemming kun je even een dutje doen en ga je vervolgens zoveel mogelijk naar buiten voor een flinke portie daglicht.

3. Of pas je slaapritme vast een beetje aan

Als het mogelijk is kun je een paar dagen van te voren je slaapritme vast gaan aanpassen aan de lokale tijd op de bestemming. Reis je naar het westen? Ga later naar bed en sta ook later op. Reis je naar het oosten? Ga iedere dag iets vroeger naar bed en sta ook wat vroeger op. Zorg er in ieder geval voor dat je slaapkamer goed donker is en dat je ‘overdag’ voldoende daglicht meepikt.

4. Skip alcohol en cafeïne (ook al voor je vertrek)

Inkoppertje natuurlijk, maar door de veranderde druk in de vliegtuigcabine verlies je al meer vocht dan normaal. Een glas wijn of een lekker biertje zorgt er bovendien voor dat je nog wat sneller uitdroogt. Komt nog bij dat alcohol de slaap verstoort, waardoor je minder diep slaapt en niet uitgerust wakker wordt. Dit geldt ook voor cafeïnehoudende drankjes zoals koffie en cola. Wil je zo min mogelijk last krijgen van een jetlag, dan zou ik deze drankjes lekker laten staan en gewoon kiezen voor water.

5. Drink voldoende water

Water is samen met zuurstof de belangrijkste voedingsstof voor het lichaam. Het is zelfs zo dat we zonder zuurstof en vocht niet kunnen overleven. Water wordt gebruikt als bouwstof, oplosmiddel, transportmiddel (van bijvoorbeeld vitamines naar onze lichaamscellen) en het vervoeren van afvalstoffen. En dat is nog niet alles, want water is ook van belang voor de temperatuurregeling. Wanneer je een jetlag tot het minimum wil beperken is water dus je beste vriend voor, tijdens en na je vliegreis.

6. Earthing

Earthing is niets meer of minder dan bewust aarden door met je blote voeten contact te maken met de aarde. Zoek eenmaal op de plaats van bestemming een plek uit waar je veilig op blote voeten kunt lopen of staan. De energie van de aarde brengt je lichaam weer in balans. Het verlaagt stress, geeft ontspanning en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Just give it a try!

7. Knowledge is power!

En dus kom ik altijd voorbereid aan op de plek van bestemming. Zo heb ik het eerste hotel al opgeslagen in Google Maps, net als leuke eettentjes en yogascholen in de buurt. De fietstocht door San Francisco is ook al gepland, zodat we meteen in het ritme kunnen (en stiekem dus ook moeten) komen.

Go places!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This