Overstappen naar anticonceptie zonder hormonen? Dit zijn 6 hormoonvrije alternatieven!
Op een zeker moment loopt iedere vrouw tegen het welbekende ‘probleem’ aan. Welke anticonceptie ga ik gebruiken? En naarmate de tijd verstrijkt wordt deze vraag alleen maar ingewikkelder. Want dan zijn wij vrouwen wel een beetje klaar met de pil, vooral omdat steeds bekender wordt dat er flink wat bijwerkingen bij het slikken van de pil komen kijken. Om er maar een paar te noemen: minder zin in sex, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, gewichtstoename en hoofdpijn.
Natuurlijk zijn er ook voordelen bij het gebruik van hormonale anticonceptie (zoals bijvoorbeeld de pil). Zo vinden veel vrouwen het fijn dat ze hun menstruatie kunnen reguleren en is de pil een efficiënte manier om een zwangerschap te voorkomen. Dit maakt anticonceptiemiddelen onmisbaar.
Steeds meer vrouwen stoppen met de pil
Voor veel vrouwen wegen de voordelen van hormonale anticonceptie niet meer op tegen de nadelen. Steeds meer vrouwen gaan dan ook op zoek naar alternatieven en stappen over op anticonceptie zonder hormonen. Zo is het aantal vrouwen dat de anticonceptiepil slikt tussen 2015 en 2017 met 8,5% afgenomen. En onder twintigers is het pilgebruik in 2 jaar tijd zelfs met 11% gedaald.
Gelukkig zijn er veel anticonceptiemethodes die al die ongewenste bijwerkingen van hormonen buiten spel zetten. Ik heb alle hormoonvrije alternatieven, inclusief de voor- en nadelen op een rijtje gezet.
1. Het condoom
Het reguliere mannencondoom is een van de bekendste, hormoonvrije anticonceptiemiddelen. Het is een rubbertje die om de penis wordt gedaan waardoor het zaad wat vrijkomt tijdens het vrijen niet in de vagina terecht kan komen. Een ander voordeel is dat het ook beschermt tegen soa’s.
Daarentegen is het nadeel van een regulier condoom dat de betrouwbaarheid (98%) sterk afhankelijk is van het gebruik, zo is er een mogelijkheid dat het scheurt, en kan het omdoen van het condoom in the heat of the moment ‘het moment’ verpesten.
Voordelen
- Beschermt tegen soa’s en ongewenste zwangerschap.
- Condooms zijn makkelijk verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij de supermarkt of drogist. Je hoeft dus niet eerst naar de huisarts voor een recept.
- Wanneer je gevoelig of allergisch bent voor latex, kun je kiezen voor condooms zonder latex.
Nadelen
- De betrouwbaarheid van het mannencondoom is afhankelijk van het gebruik. Zo kan een condoom scheuren, knappen of kwijtraken tijdens de seks.
- Zelfs wanneer je het condoom zorgvuldig gebruikt is de kans op een zwangerschap zo’n 2%. Simpelweg betekent dit dat van de 100 mannen die altijd condooms gebruiken er per jaar 2 zwangerschappen ontstaan.
2. Een koperspiraaltje
Een andere optie is het koperspiraaltje. Dit spiraaltje is ‘omwikkeld’ met een koperdraadje en wordt in de baarmoeder geplaatst. Het koperspiraaltje voorkomt innesteling van de zaadcellen in de baarmoeder.
Een voordeel van de koperspiraal is dat het lang mee gaat, zo’n 5-10 jaar. Daarnaast is het een zeer betrouwbare methode (99%). Een nadeel is dat het inbrengen vaak als vervelend ervaren wordt. Ook beschermt het niet tegen soa’s en kan de menstruatie de eerste drie maanden na de plaatsing heviger zijn, evenals de krampen. Na ongeveer drie maanden herstelt de natuurlijke cyclus.
Voordelen
- Na het verwijderen van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.
- Het koperspiraaltje is vrij van hormonen.
- Je bent 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.
- Het koperspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode.
Nadelen
- Een koperspiraaltje beschermt niet tegen soa’s.
- Zeker de eerste 3 maanden na plaatsing kunnen menstruaties heviger worden en langer duren.
- Het spiraaltje kun je alleen laten inbrengen en verwijderen door een (huis)arts.
- Het inbrengen is niet altijd even plezierig en wordt door veel vrouwen als pijnlijk ervaren.
- Je kunt je menstruatie zelf niet reguleren.
3. Het pessarium
Het pessarium is een rond kapje die je over de baarmoedermond plaatst waardoor deze wordt afgesloten en de zaadcellen niet in de baarmoeder terecht kunnen komen. Een nadeel van dit alternatief is dat het na de seks nog acht uur lang moet blijven zitten en geen bescherming biedt tegen soa’s. Daarnaast moet het kapje op maat gemaakt worden. Als het kapje namelijk niet de goede maat heeft neemt de betrouwbaarheid (99%) af, omdat de baarmoedermond dan niet volledig wordt afgesloten. Deze methode is dus alleen betrouwbaar als het op de juiste manier gebruikt wordt.
Voordelen
- Je gebruikt het pessarium alleen als seks gaat hebben.
- Als je het pessarium goed inbrengt, voel je deze niet zitten.
- Je kunt een pessarium 1-2 jaar gebruiken.
- Je behoudt je natuurlijke menstruatiecyclus.
Nadelen
- Een pessarium beschermt niet tegen soa’s (zoals het mannencondoom wel doet).
- Na de seks moet het pessarium nog 8 uur blijven zitten.
- Het kapje moet op maat gemaakt worden.
- Deze methode is alleen betrouwbaar als je het pessarium op de juiste manier gebruikt.
- Je kunt je menstruatie zelf niet reguleren.
4. Sterilisatie
Sterilisatie is ook een optie, hierbij worden de eileiders definitief afgesloten. Met deze methode kan een vrouw (meestal) niet meer zwanger raken. Dit is dus eigenlijk alleen een alternatief voor vrouwen op leeftijd of vrouwen die geen kinderen willen krijgen. Het is een zeer betrouwbare methode (98%), maar beschermt wederom niet tegen soa’s.
Voordelen
- Sterilisatie is een betrouwbare (en uiteraard hormoonvrije) methode.
Nadelen
- Bij sterilisatie worden de eileiders definitief afgesloten. Het is dus enkel een optie voor vrouwen zonder kinderwens.
- Komt nog bij dat het een operatie is waar uiteraard ook risico’s aan verbonden zijn.
- Sterilisatie beschermt niet tegen soa’s.
5. Periodieke onthouding
Een van de anticonceptiemethodes die de laatste jaren sterk in opkomst is en daarnaast het meest natuurlijk is: het bijhouden van je eigen menstruatiecyclus en de vruchtbare dagen. Dit betekent dat je geen seks hebt op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent.
Er zijn verschillende methoden om dit goed bij te houden, zoals het meten van je lichaamstemperatuur of het in de gaten houden van afscheiding. Er zijn genoeg apps die jou helpen om jouw cyclus precies in de gaten houden zoals Period Tracker Lite, Love Cycles en Daysy. Deze methode is helaas alleen betrouwbaar (97%) als het zorgvuldig wordt gedaan en beschermt niet tegen soa’s.
Voordelen
- Je krijgt inzicht in je eigen menstruatiecyclus.
- Je krijgt geen hormonen binnen en behoud je natuurlijke menstruatiecyclus.
- Je kunt deze methode ook inzetten wanneer je juist wel graag zwanger wilt worden.
Nadelen
- Periodieke onthouding beschermt niet tegen soa’s.
- Deze methode is alleen betrouwbaar als het dagelijks zorgvuldig gedaan wordt. Het vergt ook wat discipline om iedere ochtend voordat je je bed uitrolt je temperatuur te meten.
6. FC2 vrouwencondoom
Last but not least, de meest onbekende methode als het gaat om anticonceptie zonder hormonen: het FC2 female condom, ofwel het vrouwencondoom. Dit is een van de meest toegankelijke opties. Naast dat het vrouwencondoom dubbele bescherming biedt (zowel tegen zwangerschap als tegen soa’s) en latex-vrij is, bevat het geen hormonen.
Het vrouwencondoom gebruik je alleen wanneer het moment daar is. Een ander voordeel is dat je het ook al een paar uur van tevoren in kunt brengen, waardoor je altijd beschermd bent en ‘het moment’ niet verstoord wordt. Het vrouwencondoom kan ook blijven zitten wanneer de erectie verslapt, waardoor het genot langer kan aanhouden. Dit anticonceptiemiddel geeft de vrouw controle.
Het FC2 vrouwencondoom is gemaakt van dun nitril, een materiaal dat drie keer zo sterk en dunner is dan latex, waardoor de kans kleiner is dat het condoom scheurt en het gevoel zo natuurlijk mogelijk is. Als nadeel van het vrouwencondoom, kan het design genoemd worden. Een gedeelte van het vrouwencondoom valt over de ingang van de vagina heen en is hierdoor altijd zichtbaar. Alhoewel dit betere bescherming biedt dan reguliere mannencondooms tegen soa’s, kan dit aspect even wennen zijn.
Voordelen
- Het vrouwencondoom biedt dubbele bescherming. Je bent zowel tegen een zwangerschap als tegen soa’s beschermd.
- Het FC2 vrouwencondoom is vrij van latex.
- Het vrouwencondoom bevat het geen hormonen.
- Je kunt het condoom eventueel al een paar uur voordat je seks gaat hebben inbrengen.
- Het is gemaakt van nitril, wat 3x zo sterk is als latex.
- Met het vrouwencondoom kun je ook tijdens je menstruatie op een hygiënische manier seks hebben.
- Je kunt het condoom na de zaadlozing laten zitten. Geen gesprint naar de badkamer dus, je kunt lekker nog even blijven liggen.
Nadelen
- Het condoom is door de manier van inbrengen zichtbaar bij de ingang van de vagina.
- Het inbrengen van een vrouwencondoom vergt wat oefening.
- Het is een relatief dure manier van hormoonvrije anticonceptie.
Health is wealth!
Wat zijn jouw ervaringen met anticonceptie zonder hormonen?
0 reacties