Authentiek zijn: zo omarm je jezelf!

authentiek zijn

Authentiek zijn. Je hoort het steeds vaker, maar wat betekent dit nou écht? In de kern betekent authentiek zijn dat je eerlijk bent tegen jezelf in wat je denkt, voelt en doet. Klinkt simpel, toch? In een wereld vol verwachtingen, sociale rollen en opgelegde waarden en normen blijkt dit niet altijd zo makkelijk.

Toch is het de moeite waard. Leven vanuit je hart en jezelf durven laten zien, geeft niet alleen een flinke dosis innerlijke rust, maar er ontstaan ook diepere verbindingen en duurzaam geluk. En dat is toch net even leuker dan constant doen alsof.

Waarom is authentiek zijn uitdagend?

We worden allemaal authentiek geboren, maar naarmate we ouder worden, leren we ons steeds meer aanpassen. Ouders, leraren, vrienden, de maatschappij: ze allemaal hebben verwachtingen. Om geaccepteerd te worden, ontwikkelen we maskers en rollen. Denk aan de leidinggevende die streng moet overkomen, de ouder die altijd sterk moet zijn, of het kind van gescheiden ouders dat koste wat het kost harmonie wil bewaren.

Het resultaat? We raken verwijderd van onze ware ik, omdat we constant bezig zijn te voldoen aan andermans eisen. Bovendien verwarren we authenticiteit soms met impulsiviteit of egoïsme. Maar authentiek zijn betekent niet dat je alles er ongeremd uitflapt of geen rekening houdt met anderen. Het is juist een kunst: trouw blijven aan jezelf én bewust verbinding maken met de mensen om je heen.

Jezelf zijn vs. authentiek zijn

Veel mensen denken dat ‘jezelf zijn’ hetzelfde is als authenticiteit. Toch is er een verschil. Jezelf zijn kan betekenen dat je reageert vanuit oude patronen of verwachtingen. Authenticiteit vraagt om zelfbewustzijn: handelen vanuit je ware kern, in plaats van vanuit automatische reacties of rollen. Op social media zien we vaak een schijnversie van authenticiteit: mensen laten een zorgvuldig gecureerd beeld zien van wie ze denken te zijn. Echte authenticiteit gaat dieper.

Het kameleoneffect

Hoe meer jij vanuit je authenticiteit laat zien wie je écht bent, hoe meer mensen je aantrekt die dat ook aanspreekt. Mensen die passen bij jouw waarden, energie en manier van leven, voelen zich sneller tot je aangetrokken. Tegelijkertijd kan dit betekenen dat je anderen juist afstoot, simpelweg omdat je niet in hun straatje past. Dat is een natuurlijk proces in het menselijk contact, en een teken dat je trouw blijft aan jezelf.

Het is net als met een kameleon: soms loont het om je aan te passen aan de omgeving, maar ben je dan nog authentiek? Het verschilt per cultuur, per setting en per persoon in hoeverre ‘kameleongedrag’ wordt geaccepteerd of gewaardeerd. Waar de één het ziet als sociale vaardigheid, kan de ander het ervaren als onnatuurlijk of zelfs hypocriet. Authenticiteit betekent niet dat je geen rekening houdt met de context; het betekent dat je bewust blijft kiezen voor wat echt en oprecht voelt voor jou.

Zo word jij authentieker

Authentieker worden is een proces, geen trucje. Authenticiteit is een proces van groei en zelfontwikkeling. We dragen allemaal beschermlagen die we hebben opgebouwd om erbij te horen of conflicten te vermijden. Bijvoorbeeld altijd vriendelijk glimlachen, terwijl je je eigenlijk tekortgedaan voelt. Authenticiteit vraagt om het afpellen van deze laagjes.

Zo ga je van leven op de automatische piloot naar leven vanuit je hart. Dat betekent niet dat je zomaar je plek in de maatschappij opgeeft—het betekent dat je als authentiek persoon bewuste keuzes maakt die aansluiten bij jouw waarden, normen en innerlijke wijsheid.

Hier zijn een aantal stappen die je kunnen helpen om dichter bij je ware zelf te komen:

1. Leer jezelf kennen

Welke waarden zijn belangrijk voor jou? Wat geeft je energie? Welke overtuigingen heb je van huis uit meegekregen, en kloppen die nog steeds met wie je nu bent? Zelfkennis is de basis van authenticiteit.

2. Omarm je imperfecties

Authentiek zijn betekent niet dat je perfect moet zijn. Integendeel, authentiek zijn draait juist om het omarmen van al je kanten, inclusief je imperfecties en schaduwkanten.

3. Luister naar Je innerlijke stem

Maak keuzes vanuit jezelf, niet vanuit verwachtingen van anderen. Stel jezelf de vraag: komt dit écht vanuit mij, of probeer ik aan een verwachting te voldoen? Keuzes maken vanuit je hart in plaats van je hoofd, helpt je trouw te blijven aan jezelf.

4. Durf kwetsbaar te zijn

Kwetsbaarheid is een kracht. Door je open te stellen en je ware gevoelens te tonen, creëer je diepere verbindingen met anderen. Het maakt je authentieker en menselijker.

5. Wees congruent

Zorg ervoor dat je gedachten, woorden en daden in lijn zijn met elkaar. Als je zegt dat je ergens voor staat, laat dit dan ook zien in je gedrag. Zeg je dat gezondheid belangrijk voor je is? Laat dat dan ook zien in je gedrag.

6. Stop met vergelijken

Vergelijk jezelf niet met anderen. Ieder mens is uniek. Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken. Jouw pad is jouw pad.

7. Sta open voor feedback

Feedback kan je helpen groeien. Durf te luisteren, zonder je aangevallen te voelen. Zo leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je je verder.

De voordelen van authentiek zijn

1. Diepere connecties

Doordat je jezelf echt laat zien, ontstaat er meer ruimte voor oprechte relaties. Anderen voelen zich veilig om eveneens hun ware zelf te tonen, wat leidt tot échte verbinding.

2. Meer zelfvertrouwen

Authentiek zijn betekent dat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen of anders voor te doen. Je voelt je vrijer en gelooft meer in je eigen kracht, wat een flinke boost geeft aan je zelfvertrouwen.

3. Innerlijke rust

Door externe verwachtingen los te laten en je niet langer voortdurend aan te passen aan wat anderen willen, houd je meer energie over en ervaar je minder stress. Doordat je leeft volgens je eigen waarden, ontstaat er vanzelf meer rust in je hoofd.

4. Duurzaam geluk

Als je trouw bent aan wie je écht bent, dan maak je keuzes die écht bij je passen. Hierdoor blijf je langer gemotiveerd en ervaar je meer voldoening en geluk op de lange termijn.

5. Minder weerstand en spanning

Wanneer je vanuit jezelf leeft, ben je minder geneigd je anders voor te doen. Dat scheelt een hoop interne strijd en onnodige spanning in contact met anderen.

Authentiek zijn betekent dat je durft te handelen vanuit je eigen hart, in plaats van wat je omgeving (of je baas, of je buurvrouw) van je verwacht. Zie het als een reis zonder eindbestemming: met een goede dosis zelfkennis, een snufje acceptatie, een vleugje kwetsbaarheid en de nodige moed ontdek je stap voor stap je ware ik. Het resultaat? Duurzame relaties, een opgeruimd hoofd en écht geluk.

Let selflove rule!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *