Bananenbrood met blauwe bessen

Bananenbrood met blauwe bessen

Ken je dat? Een fruitschaal vol fruit en je bananen blijven liggen? Natuurlijk is een banaantje tussendoor heerlijk, maar wanneer ze te rijp zijn vind ik bananen persoonlijk niet meer zo lekker. Natuurlijk kun je deze overrijpe bananen invriezen en er heerlijk bananenijs van maken. Of je maakt er een upside down bananencake van. Maar wat denk je van dit glutenvrije bananenbrood met blauwe bessen?

Bananenbrood met blauwe bessen
Wanneer je het bananenbrood in plakjes invriest heb je ook nog eens een voorraadje voor onderweg. Zo wordt gezond eten wel heel makkelijk!

Wat heb je nodig?

4 rijpe bananen
4 eieren
200 gr amandelmeel*
50 gr dadels
200 gr blauwe bessen
1 tl bakpoeder
snuf zout

*Uiteraard kun je ook variëren met (glutenvrije) meelsoorten. Gebruik eens 100 gram havermeel en 100 gram amandelmeel of boekweitmeel.

keukenmachine of blender

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Maal de dadels samen met de bananen in je keukenmachine (of blender) tot een glad beslag.
  3. Klop in een mengkom de eieren samen met het zout luchtig.
  4. Voeg hieraan het bananenmengsel toe en roer dit goed door elkaar.
  5. Nu voeg je hier het amandelmeel en de bakpoeder aan toe (en eventueel eiwitpoeder). Meng weer even goed.
  6. Tot slot roer je voorzichtig de blauwe bessen door het beslag.
  7. Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet hier het beslag in.
  8. Zet je bananenbrood voor ongeveer 45-50 minuten in de oven.
  9. Kijk na een half uurtje of de bovenkant niet te donker wordt. Eventueel kun je het bananenbrood het laatste kwartiertje afdekken met bakpapier.
  10. Haal het bananenbrood uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster voordat je aanvalt.

Tip! Snijd het bananenbrood in plakjes en vries deze afzonderlijk in. Zo heb je de komende tijd altijd een verantwoorde snack bij de hand. In de koelkast kun je bananenbrood een paar dagen bewaren.

Enjoy!

27 Reacties

  1. Leuk met die blauwe bessen en dadels erin. Ik maakt het wel eens met frambozen, maar dit klinkt ook heel lekker!

    Antwoord
  2. Kan het ook met havermout(meel)?

    Antwoord
    • Jaaaa! Is ook heerlijk (en wat goedkoper dan amandelmeel). Liefs Mirjam

      Antwoord
  3. Veel te lekker……??

    Antwoord
  4. Bananenbrood.. Ik zie het zóó vaak voorbij komen, en wil het al heel lang proeven. Echter heb je voor alle recepten een keukenmachine nodig, en die heb ik niet.. 🙁
    Is er ook een bananenbrood recept dat ik kan maken waar geen keukenmachine bij gebruikt hoeft te worden?

    Antwoord
    • Hoi Laura,
      Heb je wel een blender? Dat zou ook moeten lukken hoor.
      Liefs Mirjam

      Antwoord
    • Hoi Laura!
      Ik heb ook geen keukenmachine heb het met de staafmixer gedaan! Ging goed 🙂

      Antwoord
      • En eventueel zou je zelfs ook nog simpelweg kunnen prakken met een vork 😉

        Antwoord
    • prakken gaat ook prima

      Antwoord
  5. Hmmm vandaag gemaakt! Hij bleef wel wat nattig wat kan ik daar volgende keer aan doen? Tips?

    Antwoord
    • Hi Nathalie,
      Bananenbrood is redelijk klef. Door het vocht uit de blauwe bessen wordt hij wat natter. Eventueel een schepje boekweitmeel of kokosmeel erdoor wil nog wel eens helpen. Succes!

      Antwoord
  6. Kan je de dadels ook vervangen door rozijnen?

    Antwoord
    • Hi Iris,
      Dat kan vast wel, maar dan wordt de smaak wel anders. Zonder dadels lukt het ook hoor! Succes 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  7. Mmm ziet er heerlijk uit! Van ’t weekend proberen! Ga nu alle ingrediënten halen 😉

    Antwoord
    • Oeh, lekker! Heb er wel erg in dat met blauwe bessen uit de diepvries het bananenbrood wat natter wordt. Enjoy!
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  8. Welk formaat bakvorm is er gebruikt? Ik moet het beslag nu in twee keer bakken, op basis van de bovenstaande hoeveelheden anders overstroomt mijn vorm in de oven vrees ik.

    Antwoord
    • Ik heb een klein cakeblik gebruikt. Misschien zijn jouw bananen groter 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  9. Hoi!
    Is de bananencake ook te maken zonder eieren?
    Waar zou ik de eieren mee kunnen vervangen?
    Groetjes

    Antwoord
    • Hi Ninke,
      Je kunt de eieren vervangen door een extra rijpe banaan of wat appelmoes. Wat ook werkt is een mengsel van chiazaad en water. Je kunt 1 ei dan vervangen door 1 el chiazaad met 3 el water. Maar ik denk dat in dit recept een extra banaantje het best werkt! 😉
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  10. Hoe lang en hoe kun je hem het beste bewaren?

    Antwoord
    • In plakjes ind e vriezer is erg handig 😉 In de koelkast een paar dagen!
      Liefs Mirjam

      Antwoord
  11. Een heerlijke versie. Gekozen voor glutenvrij haver/boekweit.
    Met diepvries bessen gemaakt en niet te nat of klefferig geworden. Deze gaan we nog eens maken.

    Antwoord
  12. 2019, en ik ga deze vanavond eens proberen 🙂

    Antwoord
  13. Hoi,
    Afgelopen week heb ik het koffie bananenbrood met chocolade gemaakt, die was echt heerlijk!
    Nu wil ik graag deze proberen, maar het valt me op dat hier 4 eieren in gaan en in de koffie variant maar 2. Wat is hiervoor de reden?

    Antwoord
    • Geen idee! Vier eieren lijkt mij eerlijk ook wat veel haha Ik ga het recept dit weekend nog eens maken met 2 eieren. Verder is het natuurlijk net even een ander recept omdat er blauwe bessen in gaan. Thanks voor je oplettendheid 😉 Liefs Mirjam

      Antwoord
      • Ja dat is waar.
        Ik ga het vanavond gewoon met 2 eieren proberen, dan laat ik nog wel even weten hoe dat bij mij uitpakt!
        Bedankt voor de snelle reactie

        Antwoord
        • Ik heb hem gemaakt volgens het recept, maar dan met 3 medium eieren in plaats van 4,
          3 relatief grote bananen (gemiddeld richting de 190 gram) door het beslag en een vierde voor bovenop het brood. Hij is erg lekker gelukt en qua ei en banaan hoeft er van mij geen vierde door!

          Erg lekker met de blauwe bessen erdoor! Bedankt voor het recept!

          Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *