Zuivelvrij bananenijs maken doe je zo! Inclusief 7 verrassende recepten!
You either love it or you hate it! Maar ik ben dus dol op alles met banaan. Vroeger at ik mijn banaan het liefst met hagelslag en nog steeds beleg ik mijn rijstwafel met pindakaas en banaan. De fase van banaan met hagelslag ben ik inmiddels ontgroeid, maar hier heb ik iets op gevonden hoor. Wat denk je van chocolade bananenijs? Of dip bevroren bananen eens in chocolade en rol ze door gehakte pistachenootjes. Naast zuivelvrij bananenijs met chocolade, vind je in dit lijstje ook nana icecream met pindakaas, salted caramel, frambozen en zelfs een lekkere softijs versie met watermeloen. Stuk voor stuk zuivelvrij, sommige zelfs vegan, maar altijd met bevroren bananen. En het fijne is, er komt geen ijsmachine aan te pas. De enige essentials zijn bevroren bananen en een goede keukenmachine of blender. Enjoy!
Keep calm and eat a banana!
Tips and tricks
- Gebruik het (over)rijpe bananen. Deze zijn heerlijk zoet en kun je vaak aan het eind van de dag voordelig kopen op de markt. Geen markt in de buurt? Kijk dan eens bij de plaatselijke supermarkt of je overrijpe bananen ziet liggen. Ik heb het weleens gevraagd en toen kreeg ik ze zelfs gratis mee, want anders werden ze weggegooid. Zonde natuurlijk!
- Inkoppertje natuurlijk, maar schil de bananen wel even voordat je ze invriest. Snijd ze vervolgens in plakjes en zet ze minimaal 6 uur in de vriezer.
- Een goede keukenmachine of blender is het halve werk. Check dus eventjes of jouw apparaat bevroren fruit aankan.
- Sowieso is het een goed idee om de bevroren bananen een paar minuutjes te laten ontdooien voordat je ze in de blender doet. Maar ook een scheutje plantaardige melk of water zorgt ervoor dat het blenden makkelijker gaat. Niet teveel, want anders verandert jouw ijs in een smoothie.
- Wees creatief! De variaties zijn natuurlijk eindeloos. Maak bijvoorbeeld een swirl door bevroren aardbeien of chocolade toe te voegen. Of maak een mix met 2 soorten bananenijs. Dat ziet er ook nog eens leuk uit!
1. Chocolade bananenijs met homemade karamel
Yes! Met warm weer merk ik goed dat het fruit in mijn fruitschaal sneller rijp wordt. En wat doe je met die overrijpe, steeds bruiner wordende bananen? Daar maak je natuurlijk chocolade bananenijs van! Vries de bananen de avond van te voren wel even in. Zonder schil uiteraard. En als je toch bezig bent is het aan te raden de bananen in plakjes te snijden. Dat maakt het banenenijs maken in je blender of keukenmachine een stuk makkelijker.
2. Vegan frambozen ijs met maar 4 ingrediënten!
Vegan frambozen ijs met maar 4 ingrediënten? C’est possible! Het enige wat je nodig hebt om dit zuivelvrije ijs te maken zijn bananen, frambozen, dadels en kokosmelk. De bananen snijd je in plakjes en vries je de avond van te voren vast in. Net als de frambozen. Die je trouwens ook al in het diepvriesvak van de supermarkt kunt vinden. De volgende dag mix je deze ingrediënten in je blender of keukenmachine et voilà! Jouw eigen homemade nana ice cream!
3. Vegan kokosijs met chocolade swirl
Zodra de gevoelstemperatuur rond de 20 graden is, gaat mijn ‘ik heb zin in ijs’ alarm af. Met een loeiend alarm dook ik afgelopen week de keuken in om homemade kokosijs te maken. Zonder ijsmachine trouwens, aangezien ik die helemaal niet heb en ik ontdekt heb dat zelf ijs maken helemaal niet zo moeilijk is. In dit recept gebruik ik cashewnoten, die moeten wel even een nachtje weken zodat je romig ijs krijgt. Dus mocht je plannen hebben om dit recept voor vegan kokosijs met chocolade swirl te gaan maken, doe dit dan meteen eventjes. Kun je morgen al genieten van dit heerlijke zuivelvrije en vegan kokosijs!
4. Salted caramel bananenijs met walnoten
Ice cream for breakfast! Daar word ik dus blij van. Ik maakte afgelopen week een salted caramel bananenijs met walnoten. Ben & Jerry’s 2.0 noem ik hem liefkozend. Geen geraffineerde suikers, zuivel, eieren, kunstmatige toevoegingen en ingewikkeld recept. Dit ijs maak je ook nog eens in een handomdraai klaar. Enjoy your breakfast!
5. Vegan watermeloen softijs
Dol ben ik op watermeloen! Gewoon in stukjes, door een salade of als smoothie… En aangezien ik in mijn vegan (en dus zuivelvrije) ijs recepten fase zit dook ik de keuken in om vegan watermeloen softijs te maken. Mission accomplished! Dit ‘roomijs’ maak je met kokosmelk en bananen. Echt softijs gaat het natuurlijk niet worden, maar daarom is het niet minder lekker. Bovendien is de combinatie van watermeloen en kokos heerlijk!
6. Bananenijs met pindakaas
Tijdens het maken van mijn raw strawberry choco cheesecake kwam ik er al achter dat ijs maken met bevroren fruit goed te doen is. Wat nou koeienmelk, wat nou geraffineerde suikers, wat nou geur- kleur-en smaakstoffen! Nam ik vroeger nog wel eens een suikervrij ijsje, die tijden zijn long gone sinds ik heb ontdekt wat synthetische zoetstoffen dan weer doen… Na wat speurwerk op internet en wat experimenteren in de keuken heb ik deze lekkere variant kunnen maken. IJs van bevroren bananen. Hierbij het recept voor zuivelvrij bananenijs met pindakaas. I like!
7. Bananenijsjes met chocolade en dip
Een aantal jaren geleden waren wij in Disneyland Florida en daar hadden ze toch iets leuks: chocolate covered bananas and nuts! Oftewel bananenijsjes met chocolade en dip. Voor iedereen met kleine aapjes in huis zijn deze bananenijsjes met chocolade natuurlijk een uitkomst. Helemaal kidsproof! En ben je zelf ook ‘nuts’ op chocolade en banaan, dan snack je toch lekker mee? Voor de dip heb je natuurlijk veel keuze: gehakte pistachenootjes, amandelen, hazelnoot, kokosrasp, kokosvlokken, gedroogd fruit of nog meer chocolade door chocoladestukjes te gebruiken.
Enjoy!
Voor welk bananenijs recept duik jij de keuken in?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties