10x Voeding voor een stralende huid

10x Voeding voor een stralende huid

Mirjam Blanken

16 januari 2017


Een gezonde, stralende huid!

Een gezonde, stralende huid is voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend. Een droge huid, een vette huid, vlekjes of rimpeltjes, de meeste van ons worden niet iedere dag wakker met een babyhuidje waar we niets voor hoeven te doen. Moet je voor een gezonde huid nu letten op je voeding of juist focussen op de verzorging van je huid? Het antwoord is simpel. Beide factoren zijn van invloed op de gezondheid van je huid. Schoonheid komt dus echt van binnen en van buiten.

Wanneer je voeding rijk is aan vitamines, mineralen en anti-oxidanten dan profiteert je huid hier optimaal van. Voldoende slaap, ontspanning en beweging horen natuurlijk ook in dit rijtje thuis. Het draait tenslotte om balans, ook in je lifestyle. Je helpt je huid enorm door te kiezen voor verse, onbewerkte en biologische voeding. Eet dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon. En let ook op wat je niet eet: vermijdt een teveel aan gefrituurde voeding, zoute snacks, geraffineerde suiker en alcohol. Hello stralende huid!

Hoe werken antioxidanten eigenlijk?

10x Voeding voor een stralende huid 

10x Voeding voor een stralende huid

1. Water

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60-65% uit water. Voor een gezonde huid is het drinken van voldoende water essentieel.

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het regelen van onze lichaamstemperatuur en het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen in het lichaam. Onze lichaamsvloeistoffen zoals bloed, lymfe en onze spijsverteringsstappen bestaan voornamelijk uit water.

Kortom, water heeft ontzettend veel functies in ons lichaam en het is daarom belangrijk om voldoende te drinken.

Ieder celletje in ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Wanneer er een tekort aan vocht is, zal het lichaam vocht ontrekken om het bloed stabiel te kunnen te houden. Bepaalde processen in het lichaam zijn van levensbelang en zullen hierdoor voorrang krijgen. Je kunt je wel voorstellen dat ‘uitgedroogde’ cellen je huid geen goed doen.

Gezonde volwassenen hebben per dag zo’n 1,5-2 liter water nodig. Een deel hiervan krijg je binnen via vast voedsel, maar het meeste krijg je binnen door te drinken. Water is de enige vloeistof die daadwerkelijk vocht toe voegt aan ons lichaam.

2. Avocado

Avocado’s bevatten vitamine B6, C en K. Daarnaast worden bepaalde vitaminen, zoals vitamine A en E, beter opgenomen wanneer ze in combinatie met vetten worden gegeten. Avocado bevordert dus ook de vitamine opname.

 • Vitamine A helpt bij het zuiveren van je huid en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Hiermee gaat vitamine A het verouderingsproces tegen.
 • Vitamine E beschermt je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en stimuleert net als vitamine A de aanmaak van nieuwe huidcellen.
 • De combinatie van voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige, ontstekingsremmende werking. Avocado’s bevatten per vrucht wel 10 gram vezels, dit bevordert een goede darmwerking.

3. Vette vis

De omega 3 vetzuren in vette vis werken ontstekingsremmend. Alle cellen in de huid bestaan voor een groot gedeelte uit vetten en zorgen ervoor dat de cel vocht kan vast houden. Een belangrijke dus in de strijd tegen rimpels!

 • Naast de vetzuren zou vette vis (en schaal- en schelpdieren) vaker op het menu moeten staan vanwege het mineraal zink. Zink bevordert onder andere de aanmaak van nieuwe huidcellen, het voorkomt rimpelvorming en heeft een cruciale rol bij het onderhouden van de collageenvoorraad.
 • Het eiwit elastine vind je onder andere in vis. Dit ‘elastische eiwit’ zorgt voor een soepele huid, die rekbaar blijft. Bij een tekort zie je dit duidelijk: de huid wordt slapper en zakt in. Denk aan de welbekende onderkin en de dunnere huid onder de ogen.

4. Rode bieten

Rode bieten zijn rijk aan vitamine A, B1, B2, B6 en C en zijn een rijke bron van foliumzuur. Foliumzuur bevordert de aanmaak van nieuwe cellen waardoor wondjes sneller en beter genezen.

Bietensap verhoogt de bloedtoevoer naar onze hersenen waardoor we ook een mooie en gezonde huidtint krijgen. Ook werken bietjes positief op de darmen en de lever.

5. Chlorella

Chlorella is een groene zoetwateralg die in sterke mate zonlicht absorbeert. De snelle fotosynthese zorgt ervoor dat chlorella zich snel kan vermenigvuldigen. Deze snelle groei is te danken aan een groeifactor genaamd CGF. Dit stofje blijkt ook de menselijke stofwisseling te stimuleren.

 • Naast het ondersteunen van de inwendige reiniging, ondersteunt chlorella ook het behoud van een gezonde huid. Chlorella bevat namelijk glucosamine.
 • Glucosamine zit in ons bindweefsel (en dus onze huid). Het is een onderdeel van collageen en welbekende hyaluronzuur.
 • Glucosamine heeft als eigenschap dat het vocht vast houdt en op deze manier verhoogt het de elasticiteit van de huid en gaat het rimpeltjes tegen. Bovendien werkt het ook ontstekingsremmend en wondhelend.

6. Noten

Noten hebben een positieve werking op de huid. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, goede vetten en vezels. Zo zorgt vitamine E voor de elasticiteit van je huid. De vezels helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

 • Noten zijn specifiek goed voor de cellen in de lever. Een levercel bestaat voor een deel ook uit vetzuren. De vetzuren uit noten herstellen de levercellen waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Resultaat: een mooiere huid.

Variatie is ook hier de sleutel. Neem dagelijks een handje ongebrande en ongezouten amandelen, walnoten, macadamianoten, en/of paranoten. Cashewnoten en pinda’s vallen hier niet onder, dit zijn namelijk peulvruchten.

7. Waterkers

Waterkers is een relatief onbekende groente. Je vindt het tegenwoordig in steeds meer supermarkten bij de andere slasoorten. Het bevat veel vezels, anti-oxidanten en maar liefst 15 vitamines.

Wat waterkers bijzonder maakt is het gehalte aan zwavel. Zwavel zorgt voor een stralende huid, glanzend haar en sterke nagels.

Tip: gebruik waterkers als onderdeel van een salade of verwerk het in een heerlijke smoothie.

8. Chocolade

Goed nieuws! Chocolade is goed voor je huid. De antioxidanten in chocolade zorgen voor bescherming tegen vrije radicalen en UV licht. Bye, bye vroegtijdige rimpeltjes.

Hoe zit dit?

Volgens onderzoek vergroten de polyfenolen in cacao de hoeveelheid zuurstof die het bloed naar je huid vervoert. Vrouwen die drie maanden lang elke dag driehonderd milligram cacaoflavanolen binnenkregen waren niet alleen beter beschermd tegen UV licht. Hun huid werd ook sterker, dikker en zachter. Daarnaast heeft pure chocolade een ontstekingsremmende en zuiverende werking op de huid.

Ga wel voor een biologische , pure variant met minimaal 70% cacao. Wil je echt een flinke boost? Ga dan voor rauwe cacao.

Dit zijn de 10 belangrijkste antioxidanten!

9. Rode paprika

Wist je dat niet de sinaasappel, maar de rode paprika de vitamine C bom onder de groente- en fruit soorten is?

Vitamine C is onmisbaar in dit rijtje van voeding die je huid ondersteunt. Vitamine C zit in veel groente- en fruitsoorten. Helaas wordt veel fruit onrijp geplukt en dit is van invloed op de hoeveelheid vitamine C die onze groenten en fruit bevat.

 • Vitamine C is belangrijk bij de aanmaak van collageen (bindweefsel).
 • Vitamine C is een krachtige anti-oxidant en kan UV schade beperken.
 • Vitamine C zorgt op deze manier dus voor een stevige en egale huid.

10. Rode en blauwe bosvruchten

Rode en blauwe bosvruchten zoals blauwe druiven, frambozen,  bramen, blauwe bessen hebben een leverondersteunende werking. Bovendien zijn het krachtige anti-oxidanten.

 • Polyfenolen versterken de werking van vitamine C. Ellaginezuur beschermt tegen de zon en de flavonoïden in deze vruchten hebben een krachtige collageen herstellende werking.
 • Deze anti-oxidanten beschermen de huid tegen nadelige invloeden van zowel binnenuit als buitenaf. Ze gaan huidveroudering tegen doordat ze de afbraak van collageen tegenhouden en tegelijkertijd zorgen voor een goede doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat dat zuurstof en voedingstoffen op de juiste plek aankomen en afvalstoffen op hun beurt afgevoerd kunnen worden.

Tip: de combinatie van blauwe bessen en aardbeien geven je immuunsysteem een flinke boost.

Enjoy!

Wat is jouw favorite skin food voor een stralende huid? Laat het ons weten in de comments.

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This