De 5 voordelen van droog borstelen voor jouw huid

De 5 voordelen van droog borstelen voor jouw huid

Mirjam Blanken

4 mei 2016


Dry skin brushing

Volgens health goeroes is dry skin brushing, oftewel droog borstelen van je huid, de sleutel van een betere gezondheid en een stralende huid. Kim Kardashian, Jennifer Aniston en Madonna zijn dry brushers. Het lijkt een hype, maar dat is het niet. Dry brushing is een oeroude techniek. Ik zet de 5 voordelen van droog borstelen voor jouw huid op een rijtje. In Japan wordt er al eeuwen met sisal of loofah geborsteld, de Native Americans borstelden met de haren van maïskolven en in Scandinavië met twijgjes. In de Ayurveda heet het dry brushing ritueel ‘garshana’, waar gewreven wordt met ruwe zijde handschoenen.

De 5 voordelen van droog borstelen voor jouw huid

De 5 voordelen van droog borstelen voor jouw huid

1. Dry skin brushing helpt bij het afvoeren van gifstoffen

Je lymfestelsel is erg belangrijk bij het afvoeren van gifstoffen die in je lijf terecht komen:  het is het rioolsysteem van je lichaam. (Lees meer over het lymfestelsel in ‘Je bent wat je smeert’) . Lymfevocht gaat niet door je lijf met een snelheid zoals bloed door je aderen gepompt wordt. Het kan wel wat hulp gebruiken om sneller te gaan en dry brushing is die hulp. Met de juiste dry brush techniek ondersteun je je lymfestelsel en daarmee voer je gifstoffen sneller af.

Met de juiste techniek borstel je niet zomaar in de rondte: je veegt bedachtzaam richting je hart. Op je romp en borstkas maak je je cirkelbewegingen en je besteed extra aandacht aan plekken waar lymfeklieren zitten, zoals onder je kaak, in je oksels en in je liezen.

2. Dry skin brushing zorgt voor een stralende en zachte huid

In ongeveer 28 dagen tijd wordt een huidcel geboren, reist naar het huidoppervlak en sterft. Op het huidoppervlak vormen de dode huidcellen de bakstenen van de muur die je huidbarrière is. Er is een keerzijde aan dode huidcellen. Te veel dode huidcellen maken je huid dof en futloos. Je krijgt grijs laagje over je huid. Dode huidcellen verstoppen je poriën en veroorzaken acne. Met iedere veeg over je huid borstel je dode huidcellen weg en laat je een stralende en frisse huid zien. Stap na het droog borstelen onder de douche en spoel al die dode huidcellen weg die acne veroorzaken.

3. Dry skin brushing verstevigt je huid

Je huid beschermt je tegen de buitenwereld, houdt bacteriën en andere indringers buiten. Ze zorgt dat je niet afkoelt of uitdroogt en houdt je bij elkaar. Dat is hard werken. Dry brushing met aandacht is voor mij een manier om voor mijn huid te zorgen en haar aandacht te geven die ze verdient. Beweeg de borstel stevig, maar met liefde over je huid. Het borstelen is als een massage voor je huid en maakt dat je huid steviger wordt. Die massage verbetert ook je bloedsomloop. Een goed doorbloede huid heelt sneller, heeft een prachtige gloed en is soepel.

En er is nog iets… masseren verstevigd niet alleen je huid, je gaat ook de onderhuidse vetophopingen te lijf: cellulite! Als je dagelijks borstelt met een borstel met rubberen nopjes tussen de haren, zie je de cellulite verdwijnen. Ik geloofde er zelf geen snars van. Cellulite is hardnekkig en nauwelijks op te lossen. Maar na een maand dagelijks borstelen zag ik zo’n enorm verschil dat ik zelf ook moet toegeven dat het echt werkt. Ik borstel tegen cellulite!

4. Dry skin brushing reinigt je poriën diep

Droog borstelen is een grondige manier van reinigen die poriën dieper reinigt dan dat een huidverzorgingsproduct doet. Je borstelt grover vuil en viezigheid van je lijf en gezicht dan een gezichtsreiniger weg kan nemen. Eigenlijk vullen borstelen en een gezichtsreiniger elkaar geweldig aan! Ik dry brush mijn gezicht ’s avonds aan het begin van mijn avondroutine. Eerst borstelen, dan een gezichtsreiniger en een toner. Ik sluit af met een serum voor de nacht die dieper in kan trekken omdat ik eerst mijn huid geborsteld heb.

5. Dry skin brushing is stimulerend!

Die goeroes die dry brushing aanraden tegen vermoeidheid hebben gelijk: dry brushing is stimulerend! Je voelt dat ieder stukje van je leeft en dat werkt op veel niveaus door. Toen ik begon met dry brushen keek ik voor het eerst weer echt naar mijn lichaam na het krijgen van drie kinderen. Ik meed de spiegel al sinds halverwege mijn eerste zwangerschap en had een afstandelijke relatie met mijn lichaam. Iedere dag nam ik een paar minuten extra de tijd om mijn hele lichaam zorgvuldig te borstelen voordat ik onder de douche sprong om het babyspuug en de moedermelk van me af te spoelen. Dag na dag ging ik mijn lichaam weer waarderen en zelfs weer van mijn lijf houden. Dat lichaam wat er niet meer uitziet alsof ik 20 ben, maar het lichaam wat drie kinderen droeg, baarde en voedde. Eigenlijk heb ik een super gaaf lijf! Dit was een effect van dry brushing waar ik niet over gelezen had en die ik niet verwacht had. Maar van alle redenen om te dry brushen is het voor mij de meest waardevolle.

Welke borstel kies je?

Tot nu toe is het een consensus tussen de goeroes en wellness-specialisten dat het belangrijk is om een borstel te kiezen die 100% natuurlijk is. De borstel moet stijf zijn, maar niet zo hard dat het je huid beschadigd. Er zijn borstels met plantaardige haren, maar de meesten hebben dierlijke haren.

Je lichaam heeft andere eisen dan je gezicht: de huid van je gezicht is veel gevoeliger en daarom kies je een zachtere borstel voor je gezicht dan voor je lichaam.

Wacht niet met dry brushen totdat je de perfecte borstels hebt gevonden. Je kunt ook dry brushen met een ruwe washand of een loofah pad. Maak geen excuses om uit te stellen, maar begin met een oude washand! Vandaag is een prachtige dag voor een stralende huid.

Enjoy divine nature!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

6 Reacties

 1. Vivianne

  super interessant artikel! dank je wel. Waar vind je zulke borstels, bij de haarafdeling van het kruidvat of kapperswinkel of zijn het speciale borstels en moet ik ergens anders gaan zoeken? betaalbare tips zijn welkom 🙂

  Antwoord
  • Priscilla Rolvers

   Hoi Vivianne, fijn dat je het blog interessant vind! Ik blog nog niet zo heel lang, dus ben er nog wat onzeker over. Jouw reactie helpt, dank je wel!
   Ik heb zelf een heel tijd gezocht naar borstels die kwalitatief goed zijn én passen binnen mijn ethiek (geen kinderarbeid of andere uitbuiting) en heb ze gevonden in de borstels van Hydrea London. Je kunt ze op verschillende plekken online kopen, bijvoorbeeld in mijn webwinkel 😉

   Antwoord
 2. Iris

  Ik wil erg graag beginnen met drybrushen, maar helaas wil ik wel gewoon de perfect borstel vinden haha. Je geeft aan dat Hydrea London een goed merk, en ik ben ook enthousiast na wat gelezen te hebben. Ik kan alleen geen webshop op je site vinden? Ook vroeg ik me af of je nog een goede face brush weet. De borstels op de webshop van Hydrea London worden afgeraden voor het gezicht. Alvast heel erg bedankt!

  Antwoord
 3. Anastasiya Dusanska

  Handig artikel! In je webshop verkoop je ook een massageborstel. Is dat dan een aanvulling op het droogborstelen of kan je het ook met zo’n massageborstel doen en bereik je hetzelfde effect?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This