Eet je zonbescherming!

Eet je zonbescherming!

Mirjam Blanken

9 juni 2016


Eet je zonbescherming!

Je huid gezond houden en toch volop genieten van die heerlijke warme zon? C’est possible! Wist jij dat je jouw huid ook kunt beschermen door middel van voeding en suppletie? Niet alleen wat je smeert, maar ook wat je eet is van invloed op je huid! Naast je huid van buitenaf beschermen door smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème, kun je ook kiezen voor gezonde voeding, eventueel aangevuld met supplementen.

Ooit gehoord van astaxanthine?

Smeren én eten om zonnebrand tegen te gaan dus; de ideale combinatie! Vitamine A, C en E kennen de meeste mensen wel. Maar heb je ooit gehoord van astaxanthine en druivenpitextract om je huid te beschermen? In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ hierbij alle ins and outs over hoe jij je huid zo optimaal mogelijk beschermt tegen zonneschade. Eet je zonbescherming!

Eet je zonbescherming!

Naast je huid van buitenaf beschermen door smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème, kun je ook kiezen voor gezonde voeding, eventueel aangevuld met supplementen.

De schaduwkant van de zon

Zonlicht is noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van vitamine D. Tegelijkertijd moet de huid zich ook kunnen beschermen tegen deze UV-straling. Er is namelijk ook schaduwkant aan die heerlijke zonnestralen. Verbranden! Een verbrande huid is een beschadigde huid. Verbranding is een reactie van de huid op te veel zon. De roodheid die hierbij ontstaat geeft aan dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Oeps…

Maar ook ontsierende pigmentvlekken (zonnevlekken), sproetjes, een droge huid en vroegtijdige veroudering zijn problemen die kunnen ontstaan door (langdurige) zonneschade.

Om de huid van binnenuit te beschermen tegen te veel UV-stralen komen we al snel bij extra supplementen en veel groenten en fruit die rijk zijn aan antioxidanten uit. Lezen jullie mee?

Vitamine C

Vitamine C is een zogeheten antioxidant en vangt vrije radicalen. Een antioxidant gaat dus oxidatie tegen. Vrije radicalen maakt ons lichaam zelf, het zijn afvalstoffen die vrijkomen bij de energieproductie in ons lichaam. Maar vrije radicalen ontstaan onder andere ook  door medicijnen, stress, te zwaar sporten, ongezonde voeding én te veel zonlicht! Wanneer je huid verbrand is ontstaan er veel vrije radicalen die je huid in rap tempo verouderen.

Naast een werking als vrije radicalenvanger werkt vitamine C opbouwend voor het collageen in de huid. Collageen is een eiwit, wat onderdeel uitmaakt van onze huid. Collageen geeft elasticiteit en stevigheid aan de huid. Word je huid vaak (en langdurig) blootgesteld aan de zon? Dan heeft collageen hieronder te lijden. Het gevolg? Versnelde veroudering en moeizamer herstel van de huid.

Vitamine C is dus een onmisbare huidondersteunende voedingsstof. Naast voldoende vitamine C uit voeding, is een goed supplement deze zomer dus een aanrader.

In voeding: groenten en fruit, met name koolsoorten, citrusvruchten en rode paprika!

Meer weten over vrije radicalen en antioxidanten? Lees dan vooral hier even verder. Knowledge is power!

Vitamine E (tocoferol)

Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant. Het beschermt vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vrije radicalen (met name in de hersenen) en gifstoffen (zware metalen, bepaalde geneesmiddelen). Wel zo handig, aangezien alle cellen in jouw lichaam deels uit vetzuren bestaan. Het gaan dan om de celmembranen. Deze celmembranen beschermen de lichaamscellen. En als je je bedenkt dat jouw lichaam opgebouwd is uit cellen, kun je je wel voorstellen dat deze celmembranen erg belangrijk zijn.

Vitamine E is de meest voorkomende vitamine in je huid. Het zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt en vermindert de schade van UV-straling. Wist je dat vitamine E de huid ook versterkt? Een van de functies van de huid is het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals te veel zonlicht.

Vitamine E vind je onder andere in verse groenten, meervoudig onverzadigde oliën, noten, zaden en granen, eierdooier, vis, lever. Zo is pindakaas een goede bron van vitamine E.

Vitamine A (retinol)

Wist je dat het lichaam ook zelf vitamine A aanmaakt?  Dit gebeurt uit zogeheten carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine-A carotenoïde is bètacaroteen.

Vitamine A is in dit verhaal met name goed voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen. Vitamine A en bètacaroteen beschermen de huid tegen UV-straling. Een combinatie van vitamine A en vitamine E heeft het meeste effect. Vitamine E beschermt namelijk de vitamine A. Bij schade door zonlicht is vitamine A dus erg belangrijk.

In voeding: vlees, melkproducten, vette vis en eieren en felgekleurde groenten en fruit. Levertraan staat hierbij met stip op 1 en levert 79.200 IE/ 100 gram. Maar ook rode peper, runderlever, tuinkers, boerenkool en peterselie staan hoog in het lijstje.

Astaxanthine

Astaxanthine is een ‘algen-oxidant’. Astaxanthine is een zogeheten carotenoïde, hiervan is bekend dat ze beschermen tegen UV-straling. De alg Haematococcus pluvialis maakt grote hoeveelheiden van dit krachtige antioxidant wanneer deze aan heel veel zon wordt blootgesteld. Voor de alg is dit natuurlijk van levensbelang. Door de beschermende eigenschappen van astaxanthine kan de alg overleven bij gebrek aan voeding, water en intens zonlicht. Wat is de natuur toch slim!

Omdat algen onderaan de voedselketen staan, is astaxanthine over de hele wereld terug te vinden in planten en dieren. Hoe? Door de roze-rode kleur van astaxanthine. Het zijn de pigmenten (kleurstoffen) in deze carotenoïde die zorgen voor deze specifieke kleur. Astaxanthine vind je onder meer terug in zalm, kreeft, garnalen en krabben. En ook de flamingo dankt zijn roze gekleurde veren aan het eten van deze alg.

Wanneer je kiest voor de suppletie-vorm van astaxanthine let dan op dat je kiest voor de natuurlijke vorm. De synthetische variant wordt namelijk gemaakt van aardolie. Deze synthetische astaxanthine wordt ook gebruikt om gekweekte zalm haar mooie roze kleurtje te geven. Deze kleurstof heeft zelfs een E-nummer, namelijk E161j.

OPC druivenpitextract

Deze krachtige antioxidant beschermt tegen huidbeschadiging door UV-licht. De afkorting OPC staat voor Oligomere Proantho Cyanidines. In de jaren ’50 werd de werking van deze bijzondere vorm van bioflavonoïden voor het eerst ontdekt. Proanthocyancdinen beschermen de plant tegen bacteriën, schimmels, insecten en ook tegen zonlicht!  OPC’s werken als antioxidant 50 keer krachtiger dan Vitamine E en 20 keer krachtiger dan vitamine C.

Druivenpitten zijn een van de belangrijkste bronnen van OPC’s. Maar ook appels, peren, veenbessen, rode wijn, cacao, bier en groene thee bevatten proanthocyanidinen.

Verstandig zonnen

Verstandig omgaan met de zon is een must. De warmte van de zon is heerlijk. Een optimale bescherming tegen de zon houdt in dat je naast een natuurlijk zonnebrandcrème ook gezond eet, eventueel aangevuld met supplementen. And last but not least: weet wat voor huidtype je hebt. Daarover later meer.

Health is wealth!

Tijdens mijn vakantie naar Bali ontkwam ik er niet aan. Verbrand! En dit ondanks smeren, gezonde voeding en de schaduw opzoeken. Hoe gaan jullie om met de zon tijdens je vakantie? 

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This