Je bent wat je smeert!

Je bent wat je smeert!

Mirjam Blanken

20 maart 2016


Zo’n 60% van wat je op je huid smeert, komt in je lichaam. Je bent wat je smeert! Maar klopt dit wel? Je huid heeft veel functies en 1 daarvan is beschermen. Niet alleen tegen bijvoorbeeld infecties, maar ook bescherming tegen onnatuurlijke stoffen in onze huidverzorging. Om precies te weten hoe dit proces in zijn werking gaat volgt hieronder een klein lesje biologie over de huid.

De huid

De huid bestaat uit 3 lagen: de epidermis, de dermis en de hypodermis. De epidermis is de buitenste laag, de opperlaag. De opperlaag van je huid bestaat vooral uit keratinocyten, wat melanocyten en een paar cellen van Langerhans. De keratinocyten zijn de bouwstenen van de opperhuid. De melanocyten zorgen voor het pigment in je huid. De cellen van Langerhans zijn de cellen die bepalen of en hoeveel van wat je op jouw huid smeert in je lichaam terecht komt.

De Langerhans-octopus

De cellen van Langerhans lijken een beetje op een octopus in een diepe oceaan. Als er een lichaamsvreemde stof op het oppervlak van de huid komt, schiet de Langerhans-octopus naar het oppervlak en grijpt het met zijn tentakels. Hij omhelst stoffen die hij niet als eetbaar herkent en sleurt het mee naar de diepte van de huid. In de verre diepte zwemt ie naar het lymfestelsel en levert het vreemde pakket af.

Het rioolsysteem van je lijf

In de weefsels van je lichaam ontstaat lymfevocht. Lymfevocht is vocht met afvalstoffen, bacteriën, virussen en UFO’s (Unindentified Flying Objects) die in het hele lijf ingezameld worden. Veel ingrediënten van reguliere huidverzorging zijn UFO’s: het lichaam heeft geen idee wat het is.

  • Het lymfevocht komt langs een aantal controleposten: de lymfeknopen of -klieren. Lymfeknopen zijn een soort afvalbrengstations waar afval verwerkt wordt: afvalstoffen worden uit het lymfevocht gefilterd en bacteriën en virussen worden onschadelijk gemaakt.
  • Het lymfestelsel is een rioolstelsel van je lichaam en enorm belangrijk voor je weerstand. En goed werkend lymfestelsel wat niet overbelast is, reinigt onder andere het bloed en houdt je gezond.
  • Het lymfestelsel verwerkt echt van alles: luchtverontreiniging, bacteriën die binnenkomen door open wondjes, griepvirussen en ander afval van je lijf. Als je lymfestelsel het zwaar te verduren hebt, merk je dat: lymfeknopen zetten op en draaien overuren.

Dus stel dat er 60% van wat je smeert in je lichaam komt, dan heeft je lymfestelsel het zwaar te verduren met al die UFO’s!

Smeer niets op je huid wat niet eetbaar is

Een andere uitspraak die je vaak hoort is ‘smeer niets op je huid wat niet eetbaar is’. Zoals je eerder kon lezen is de taak van de cellen van Langerhans om lichaamsvreemde stoffen naar het rioolstelsel te brengen. Als je eetbare producten op je huid smeert, schieten de cellen van Langerhans niet in de verdediging. Ze hoeven niet als een gek stoffen de diepte in te sleuren en je lymfestelsel kan zijn tijd en energie besteden aan andere dingen.

Eetbare, en dus herkenbare stoffen, belasten je immuunsysteem niet. Het immuunsysteem wordt door het dagelijks leven in de westerse wereld al flink belast: de lucht is vervuild en het voedsel is bewerkt en bespoten. Het is verstandig om je immuunsysteem zo min mogelijk te belasten, zodat het optimaal kan werken als er een griep langs komt waaien.

Natuurlijke huidverzorging is gemaakt van plantaardige oliën, plantenextracten en andere heerlijke dingen uit de natuur. Vaak ingrediënten die je ook in je keukenkastje vind, zoals biologische olijfolie, rauwe honing en verschillende kruiden. Eetbare ingrediënten dus! Door te kiezen voor natuurlijke huidverzorging belast je jouw immuunsysteem niet onnodig. Wil je meteen aan de slag? Het recept voor een heerlijk eetbaar masker met avocado en honing vind je hier

Enjoy!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This