Met een zonnebril op je neus verbrand je sneller!

Friday Favorites #10

Mirjam Blanken

10 augustus 2016


Met een zonnebril op je neus verbrand je sneller!

Zonlicht is gezond! Zonlicht zorgt er onder andere voor dat we vitamine D aanmaken. Belangrijk voor onder andere je weerstand! Maar wist je dat we zonlicht ook nodig hebben om de neurotransmitter serotonine aan te maken?

In de eerste uren na zonsopkomst wordt de meeste serotonine aangemaakt. Een tekort aan serotonine leidt tot depressiviteit. Een winterdepressie door tekort aan zonlicht is een bekend fenomeen. Mensen die zich in de herfst en de winter minder depressief en futloos voelen hebben grote kans op verhoogde behoefte aan alcohol en zoetigheid. Serotonine is namelijk ook verantwoordelijk voor het verzadigingsgevoel en zoetbehoefte. Reden te meer voor een ochtendwandeling in de zon!

Laat je zonnebril thuis tijdens deze ochtendwandeling. Zonlicht wordt namelijk opgevangen op het netvlies van onze ogen. De pijnappelklier vangt dit signaal op en kan melatonine produceren. Een donkere zonnebril, maar ook lenzen en een gewone bril houden dit proces dus tegen.

Met een zonnebril op je neus verbrand je sneller!

Waarom verbrand je sneller met een zonnebril op je neus?

Het dragen van jouw kekke zonnebril geeft simpelweg een verkeerd (of geen) signaal af. Omdat jouw ogen  achter de donkere glazen niet doorhebben dat de zon schijnt wordt er geen extra melanine (pigment) aangemaakt. Het gevolg? Je wordt niet bruin, maar je verbrand sneller! Het gaat dus met name om de mate waarin je verbrandt.

De theorie hierachter gaat als volgt: zonlicht dat via je netvlies binnenkomt, geeft in je hersenen een signaal af tot de aanmaak van het zogeheten melanocyt-stimulerend hormoon (MSH). Dit hormoon stimuleert de productie en afgifte van melanine. Dit is een pigment die de kleur van de huid bepaalt. Melanine is dus een beschermingsstofje, bedoeld om de huid te beschermen tegen verbranding door de zon. Hoe meer zonlicht, des te meer er MSH geproduceerd wordt en hoe beter je huid beschermd is tegen verbranden.

En mijn huid dan?

Overigens geldt ook hier: te is nooit goed! Ook je huid maakt onder invloed van de zon pigment aan en beschermt zich zo tegen verbranding. Geniet van de zon, ook zonder zonnebril, maar met mate dus. Tenslotte ben je ook zuinig op de huid rondom je ogen en niet te vergeten je ogen zelf. Ben je op vakantie en heb je een stranddag? Dan is een zonnebril onwijs handig. Ga je even naar buiten om de hond uit te laten? Laat dan je zonnebril gewoon lekker in je brillenkoker!

Leuk weetje

Felle zon mag dan niet goed zijn voor de ogen, helemaal geen zon is dat ook niet. Licht verhoogt het dopamine-niveau dat het oog beschermt tegen bijziendheid. Veel Aziatische schoolverlaters hebben door lange studiedagen binnen last van bijziendheid. In Australië zijn veel minder schoolverlaters bijziend, mogelijk vanwege het beschermende effect van het zonlicht. Volgens de onderzoekers is dagelijks twee à drie uur daglicht zien al voldoende om schade te voorkomen.

Wil je weten hoe jij jouw huid kunt beschermen tegen verbranding? Lees dan dit artikel ook eens!

Tips

Last van de felle lucht of van de zon? Ik had vroeger heel erg last van lichtgevoeligheid met tranende ogen. Ik kon mijn ogen amper open houden als de zon goed aan het schijnen was en moest altijd een zonnebril dragen. Hierbij wat tips!

  • Zet een pet of een hoedje op. Op deze manier heb je geen direct licht in je ogen, maar kunnen je ogen wel wat meer wennen aan het licht.
  • In plaats van knijpen met je ogen (ieks, rimpels!) is het slimmer om vaker te knipperen.
  • Vooral in de zomer tussen 12 en 16 uur is het zonlicht op zijn sterkst. En wat denk je tijdens een wintersportvakantie? Dan is het zeker belangrijk om je ogen (met name je hoornvlies) te beschermen tegen het UV-licht.
  • Lichtgevoeligheid kan ontstaan door bijvoorbeeld een gebrek aan vitamine B2 (robovaline) of zelfs als bijwerking bij bijvoorbeeld St. Janskruid. Lichtgevoeligheid is geen ziekte of aandoening, maar een symptoom.

Wist je dat je je huid extra kunt beschermen door middel van voeding? In dit artikel lees je er alles over!

Enjoy the sun!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

BewarenBewaren

BewarenBewaren


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

2 Reacties

  1. Hadwin De Donder

    Beste deze theorie is een fabel

    Antwoord
  2. Tim

    Beste Mirjam, het is totale onzin dat een zonnebril dragen effect heeft op de aanmaak van wat voor stoffen dan ook – sterker nog, het is schadelijk voor je ogen om geen zonnebril te dragen in fel zonlicht. Het lijkt me goed als je voortaan een seconde of drie onderzoek doet (er zijn zat reputabele bronnen te vinden) voordat je met je ogen dicht tekeergaat op je toetsenbord – er staan al meer dan genoeg leugens op het internet!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This