De beste zomertruc voor een mooie huid

Friday Favorites

Mirjam Blanken

11 mei 2017


De beste zomertruc voor een mooie huid

Zonlicht is noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van vitamine D. Tegelijkertijd moet jouw mooie huid zich ook kunnen beschermen tegen deze UV-straling. Er is namelijk ook schaduwkant aan die heerlijke zonnestralen. Verbranden!

Een verbrande huid is een beschadigde huid. Verbranding is namelijk een reactie van de huid op te veel zon. De roodheid die hierbij ontstaat geeft aan dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Oeps…En wanneer je huid verbrand is ontstaan er veel vrije radicalen die je huid in rap tempo verouderen.

De beste zomertruc voor een mooie huid

Vrije radicalen zijn bad boys

Teveel zonlicht zorgt dus voor veel vrije radicalen. Deze vrije radicalen gedragen zich vervolgens als hooligans in je lijf en in je huid. Overal waar ze geweest zijn laten ze een spoor van vernieling achter; versnelde huidveroudering, ontstekingsreacties aan je huid en zelfs kanker. Dit is het moment dat je leert wie deze bad boys zijn en hoe je ze kunt omvormen tot good guys zodat jouw schoonheid niet verbleekt.

Een vrije radicaal is een molecuul die zijn elektron is ‘kwijt geraakt’. Elektronen kunnen al vermist raken door de gewone lichaamsprocessen, maar dat gaat in kleine aantallen. Het is een natuurlijk proces, alleen als we kijken naar je huid, dan is het aantal ‘vermissingen’ essentieel in huidveroudering. Elektronen worden massaal afgestoten van hun molecuul als UV stralingen van de zon in je huid komen, je in een gebied woont met luchtvervuiling, bepaalde medicatie slikt, stress en door slechte gewoonten zoals drank en sigaretten.

Vrije radicalen zoeken steun

Een molecuul heeft een bepaald aantal elektronen nodig, zoals een stoel of krukje 3 of 4 poten nodig heeft. Als je nu een van de poten onder je stoel vandaan haalt, is de stoel niet meer stevig en ga je dit compenseren door steun te geven van jouw been. Dit is wat een vrije radicaal ook doet: hij mist de steun van zijn elektron en gaat steun zoeken. Hij gaat proberen een elektron van zijn buurman te stelen of plakt aan zijn buurman vast voor steun.

Epidemie van vrije radicalen

Dat steun zoeken, stelen en kleven zet een kettingreactie in gang. Als de vrije radicaal de elektron van de buurman steelt, wordt de buurman een vrije radicaal die net zo hard op zoek gaat naar een elektron. Dit gaat razendsnel en gaat gepaard met een hoop energie. Ik stel het me soms voor als een zombie film waar iedereen die gebeten wordt, verandert in een zombie en op zoek gaat naar vers mensenvlees.

Vroegtijdige huidveroudering

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat vrije radicalen als een trigger werken voor allerlei problemen. Ze hebben een doorslaggevende rol bij vervroegde huidveroudering. Ze tasten onder andere het collageen dat je huid stevigheid geeft aan, waardoor je een slappe en rimpelige huid krijgt. Vrije radicalen worden ook steeds vaker gezien als een opwekker voor huidproblemen met  ontstekingen, zoals eczeem, acne en rosacea, maar ook als factor bij het veroorzaken van kanker.

Smeer je in!

Dit is de reden dat ik zo hamer op zonbescherming. Natuurlijk snap ik dat je zon nodig hebt om vitamine D aan te maken en dat vroegâh er ook geen zonnebrandcrème was en dat het dus eigenlijk helemaal niet natuurlijk is om zonnebrand te gebruiken.

Maaaarrrrr… vroeger leefden mensen vooral buiten. Van het allereerste zonnestraaltje tot de late uurtjes zorgden de zonnestralen dat de huid melanine aanmaakt, een stofje die de huid beschermt tegen UV-straling. We komen nu simpelweg niet meer genoeg buiten om de huid de kans te geven voldoende bescherming aan te maken.

Ouder worden en jong willen blijven

Ook is het schoonheidsideaal veranderd. Mensen worden ouder dan ooit en willen er zo lang mogelijk jong uit zien, een mooie huid is daar natuurlijk onderdeel van. Het meeste geld in de schoonheidsindustrie wordt uitgegeven om rimpels te voorkomen en verwijderen. Mensen laten zich zelfs opereren om een strakker gezicht te krijgen, terwijl ze nog niet zo lang daarvoor aan het bakken waren op een bedje op het strand.

Veilige zonbescherming

In de media is steeds meer aandacht voor de nadelige gevolgen van het gebruik van reguliere zonnebrand producten. Chemische middelen die je op je huid smeert en die dan door de warmte van de zon schadelijk worden. Daarom is het belangrijk dat je verstandig met de zon om gaat en een veilig en natuurlijk zonbeschermend product kiest.

Mijn advies is: Voorkom een groot aantal vrije radicalen en zet een mooie hoed op, prik een parasol in het zand en smeer je in met een natuurlijke zonnebrand. Zo voorkom je die hooligans in je huid die het versnelde ouder worden veroorzaken en blijft je huid dus langer stralend.

Naast je huid van buitenaf beschermen door smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème, kun je ook kiezen voor gezonde voeding, eventueel aangevuld met supplementen.

Enjoy divine nature!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This