Natuurlijke verzorging bij een droge huid

droge-huid

Mirjam Blanken

7 april 2016


Natuurlijke verzorging bij een droge huid

Maar hoe herken je een droge huid? Een droge huid voelt voelt trekkerig aan. Vaak is het zo droog dat je huid jeukt en schilfert. Soms krijgt je huid zelfs barstjes. Geen lekkere soepele, zachte huid zoals je dat graag wilt. Het kan zijn dat jouw huid minder talg aanmaakt, maar er is een veel grotere kans dat jouw huidbarrière verzwakt is waardoor je huid vocht verliest. In dit artikel vertel ik je wat een natuurlijke verzorging bij een droge huid precies inhoudt.

Huidbarrière

  • De huidbarrière is als een gemetselde muur: huidcellen zijn de bakstenen en daartussen zit een hydrolipiden film als cement. De hydrolipiden film is een heerlijke mix van zweet, talg en bacteriën.
  • Deze muur is jouw bescherming tegen de buitenwereld: het houdt bacteriën en virussen buiten en het zorgt dat we waterproof zijn. Zonder dit muurtje zwellen we op als we in de regen lopen.
  • Ons lichaam bestaat uit voor meer dan de helft uit water. Als dat makkelijk zou verdampen, zouden we de hele dag aan een kraan moeten hangen om te voorkomen dat we uitdrogen. Je huidbarrière zorgt dat het meeste vocht binnen blijft.

Beschadig je huidbarrière niet

In de reguliere huidverzorging zit veel wat je huidbarrière beschadigt, zoals alcohol of sodium laureth sulfate (SLS) in reinigingsproducten. Alcohol en SLS maken je huid té schoon, en lossen een deel van de hydrolipiden film op. Het cement van je muur wordt opgelost!

SLS

SLS is een sterke reiniger en vind je in bijna iedere drogist-shampoo, badschuim, handwash en zelfs tandpasta. Het geeft veel schuim wat mensen het idee geeft dat het schoon is: daar zijn we mee opgegroeid. Het is goed. Heel goed. Je kunt er de olie mee van een garagevloer schrobben en dat doet het ook op je huid. Het lost het vet op wat zo belangrijk is voor de hydrolipiden film die jouw huidbarrière bij elkaar houdt.

Versterk je huidbarrière met olie

  • Het eerste wat je moet doen om je huidbarrière te versterken is stoppen met je huidbarrière beschadigen. Stop met producten waar SLS of alcohol in zit en gebruik vet.
  • Eet noten en avocado’s, omdat ze zo rijk zijn aan Gamma-linoleenzuur (GLA), wat je huid zo goed kan gebruiken.
  • Plantaardige oliën vol GLA zijn ook geweldig om te gebruiken op je huid: borageolie, zwartebessenzaad olie, rozenbottelolie en avocado olie bijvoorbeeld. Je hoeft ze niet te mengen, gebruik ze zo op je droge vel. Smeer die woestijnbenen in met avocado olie en je gezicht met borageolie. Als je stil bent, hoor je je huid juichen terwijl je smeert. Echt. Luister zelf maar!
avocado-huid-olie-ingredienten

Deze oliën verzorgen je huid én worden een onderdeel van de hydrolipiden film. Daardoor wordt jouw huidbarrière weer lekker stevig en blijft het vocht binnen.

Maak je eigen groene bloemige body oil

Avocado
Avocado olie is rijk en voedend en als olie net zo geweldig voor je droge vel als het eten van avocado’s. In avocado olie zit vitamine A, B1, B2 en D en zit vol lecithine. Lecithine helpt je huid hydrateren, voeden en herstellen. Het is best een prijzige olie en wordt daarom vaak gemengd met amandelolie. Dat doe ik in dit recept ook.

Amandel
Amandelolie is heel erg veelzijdig en is ook heerlijk voor je droge vel. Het verzacht: iets wat je met een droge huid vast fijn vind! Het helpt ook iets tegen jeuk en irritaties; waar je met een droge huid ook snel last van hebt.

Je olie ga je tot een therapeutische heerlijkheid maken met essentiële oliën. Let op welk merk je kiest: sommigen zijn geschikt voor in je stofzuigerzak, maar niet voor op je huid. Echt goede merken zijn Primavera, Levensboom, LaDrôme en Zwaantjes.

Lavendel
Iedereen kent Lavendel. Uit de bloeiende toppen wordt een heerlijke olie gedestilleerd die je helpt ontspannen. De essentiële olie wordt, met recht, heel veel gebruikt voor je huid. Het is goed bij allerlei irritaties en kleine wondjes, is pijnstillend, helpt de huid herstellen en is heel fijn voor de gevoelige en geïrriteerde huid.

Patchouli
De essentiële olie van Patchouli wordt uit de gedroogde bladeren en bloemen van de bloemenstruik uit India. Patchouli werkt als antidepressivum en afrodisiacum en is voor je huid kalmerend , stimulerend en huid herstellend.

Geranium
Om een liter essentiële olie van Geranium te maken, heb je 500 – 1000 kg geranium bladeren en bloemen nodig. En dat is niet voor niets: de geur is geweldig! Geranium is voor je huid ontstekingsremmend, wondhelend en ondersteund je bloedcirculatie.

Recept

  • 62 milliliter avocado olie
  • 187 milliliter amandelolie
  • 20 druppels Essentiële olie van Lavendel
  • 10 druppels Essentiële olie van Patchouli
  • 10 druppels Essentiële olie van Geranium

Meng de avocado olie en de amandelolie in een mooi flesje van 250 ml. Je kunt de oliën er in schenken, de dop erop doen en goed schudden. Haal daarna de dop er af en voeg de essentiële oliën toe. Dop er weer op en schudden maar.

Voor ieder gebruik is het goed om heel even te schudden. Iedere olie heeft een andere dichtheid en zo weet je zeker dat je iedere keer je heerlijke mengsel op je lijf smeert.

Be your own kind of beautiful!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

4 Reacties

  1. Vivianne

    Dank je wel voor je duidelijke blog Priscilla
    Heb jij misschien ook een tip voor me waarmee ik het minst slecht mn handen kan wassen, gewoon hygienisch schoon voor en tijdens het koken bv. Ik weet het nl even niet meer…eerst gingen mn handen alleen kapot van vloeibare zeep, een milde douche creme leek even te gaan..helaas ook niet meer. En ouderwets stuk zeep ging het langste goed, maar gaat helaas ook niet meer. Nu zelfs allepo zeep gehaald,maar ook daarvan gaan mn handne inmiddels kapot. Vaak ‘was’ ik al alleen maar met water. maar soms wil ikze toch wel echt goed schoon hebben, rond het eten dus bv.
    hopelijk heb jij een goed etip voor me. Alvast bedankt!
    Warme groet, vivianne

    Antwoord
    • Priscilla Rolvers

      Hoi Vivianne, dat klinkt naar zeg! Ik vermoed dat jou huidbarrière op je huid zo beschadigd is, dat je eigenlijk niets meer kunt hebben.
      Voordat je gaat eten, wil je dat je foute bacteriën toch grotendeels van je handen zijn, en hoef je geen aarde onder je nagels ? Een zachte ambachtelijke zeep of de speciale handwash van PHB Ethical Beauty scent free lijn is het zachtste wat ik kan bedenken. Ik denk dat je dat pas weer aankan als je je huidbarrière hebt hersteld. Ik schreef er een blog over op mijn eigen site http://www.natuurlijkeengezondehuid.nl/versterk-huidbarriere-om-droge-huid-soepel-maken/ . Kun je hier verder mee?

      Antwoord
  2. Priscilla Rolvers

    Hoi Vivianne, dat klinkt naar zeg! Ik vermoed dat jou huidbarrière op je huid zo beschadigd is, dat je eigenlijk niets meer kunt hebben.

    Voordat je gaat eten, wil je dat je foute bacteriën toch grotendeels van je handen zijn, en hoef je geen aarde onder je nagels 😉 Een zachte ambachtelijke zeep of de speciale handwash van PHB Ethical Beauty scent free lijn is het zachtste wat ik kan bedenken. Ik denk dat je dat pas weer aankan als je je huidbarrière hebt hersteld. Ik schreef er een blog over op mijn eigen site http://www.natuurlijkeengezondehuid.nl/versterk-huidbarriere-om-droge-huid-soepel-maken/ . Kun je hier verder mee?

    Antwoord
    • Vivianne

      Hoi Priscilla,
      dank je voor je reactie (ik zag het nu pas) Allepo is geloof ik redelijk ambachtelijk en heb al een andere geprobeerd ook….maar heb het zelfs al alleen van water als ik er veel mee in contact kom, altijd al gehad ook 🙁
      Ik heb je interessante link gelezen ga nog meer aan de olie van binnen én van buiten, hopelijk levert dat wat op, want idd met vieze handjes eten brrrr 😉
      Ik smeer en gebruik al regelmatig olijfolie op mn huid, maar mis die in jouw rijtje. misschien toch maar wat anders kopen dan?
      ben benieuwd naar je nieuwsbrieven, dus heb me daar ook gelijk voor aangemeld 🙂
      Warme groet, vivianne

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This