Ouderdomsvlekken… nu al? De ins and outs van pigmentvlekken

Ouderdomsvlekken… nu al? De ins and outs van pigmentvlekken.

Mirjam Blanken

19 juli 2017


Ouderdomsvlekken… nu al? De ins and outs van pigmentvlekken

Het hoort zo bij oudere mensen: vlekjes op hun handen, op hun gezicht, op hun borst. Allemaal leuk en aardig, totdat je zelf in de spiegel kijkt zo’n vlek ziet. Jij bent er nog niet aan toe om ouderdomsvlekken te hebben toch? Ouderdomsvlekken, ook wel bekend als levervlekken of pigmentvlekken is een vorm hyperpigmentatie. Het wordt hyper zegt in dit geval genoeg: er wordt teveel pigment aangemaakt op een specifiek plekje op jouw huid. Het gevolg? De opeenhoping van pigment op een plek zorgt voor een ontsierende bruine plek. Overigens komen pigmentvlekken in alle maten voor, van kleine sproetjes tot grotere vlekken die zelfs een deel van je gezicht kunnen beslaan, zoals bijvoorbeeld bij zwangerschapsmasker het geval is.

Pigment wordt ook wel melanine genoemd. Dit is de natuurlijke beschermer van jouw huid tegen UV-stralen van de zon. Niets engs aan dus en eigenlijk ook wel een heel slim ingebouwd mechanisme. Pigmentvlekken kunnen ontstaan door meerdere oorzaken, zoals hormonale disbalans. Maar een te veel aan zon is toch wel de meest bekende en meest voorkomende oorzaak…

Ouderdomsvlekken… nu al? De ins and outs van pigmentvlekken.

Melanine is een natuurlijke filter tegen de zon

Als je onbeschermd in de zon gaat liggen, word je bruin. Of rood… Het bruin worden, komt omdat je huid zichzelf gaat beschermen tegen de UV-stralingen in de zon door melanine aan te maken. Melanine is een soort zelf ingebouwd filtertje tegen de zon. Zon komt voor veel van ons opeens lang. Opeens is er een zonnestraal. We zitten dagenlang binnen, zien de zon schijnen, scheren onze benen en gooien een zomerjurkje aan. Tijd voor het terras! Woohoo!

Terwijl je heerlijk op het terras een roseetje aan het drinken bent, heeft je huid het zwaar. Je huid heeft iets meer tijd nodig om te wennen aan de zon. En veel meer tijd nodig om genoeg melanine aan te maken om zichzelf te beschermen. Je melanine-aanmaak schiet in de vierde versnelling wat een opstopping kan veroorzaken: pigmentvlekken.

Factoren voor huidveroudering

Vervroegde huidveroudering is afhankelijk van veel factoren. Voor een klein deel zijn het intrinsieke factoren (hier blogde ik eerder over: Rimpels? Het zijn je genen niet!) en voor het grootste deel zijn het excentrieke factoren. Voor misschien wel 95% heb jij invloed op hoe snel jouw huid veroudert.

 • Roken, alcohol drinken, je gezicht niet reinigen voor je naar bed gaat en ongezond eten maakt je sneller oud. Hoe je leeft, eet, sport, slaapt, rust is heel belangrijk voor de jeugdigheid van je huid. Goede, gezonde huidverzorging maakt ook een groot verschil.
 • Iedereen weet dat je huid er niet beter op wordt als je rookt: je doorbloeding wordt slechter en het collageen en elastine in je huid wordt afgebroken. Je rimpelt sneller. Maar wist je dat jouw relatie met de zon net zo doorslaggevend is als een rook-verslaving?
 • Volgens de laatste onderzoeken, is 90% van de zichtbare huidveroudering te wijten aan onvoorzichtig zonnen. Door onvoorzichtig te zonnen, krijg je schade aan de opperhuid door UVA stralingen en schade aan de lederhuid door UVB stralingen en krijg je last van photoaging. Je huid wordt slap, ruw, je krijgt rimpels en…. pigmentvlekken.

Heb je al vlekken?

Zoals bij alle huidveroudering symptomen: voorkomen is beter dan genezen. Maar wat als je al pigmentvlekken hebt? Of een restant van zwangerschapsmasker, zoals ik? Wil je er echt vanaf, ga dan niet zelf aan de slag. Het hoeft niet met reguliere chemische peelings die heel heftig zijn voor je huid, maar het komt wel in de buurt. Bij een natuurlijke schoonheidsspecialiste kun je vragen om een natuurlijke peeling: deze is minder agressief, maar zeker te heftig om thuis te gaan doen.

En smeer! Om (meer) pigmentvlekken te voorkomen is het belangrijk dat je je huid beschermt tegen de zon. Kies dan voor een natuurlijke zonnebrandcreme. Wil je absoluut geen witte waas zien? Koop dan een natuurlijke zonnebrand met een tintje. Veiling in de zon en geen witte snoet. Ook niet op foto’s.

Geniet en zon met mate!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

 1. Kirsten

  Toch maar goed smeren met zonnebrand dus 🙂

  Antwoord
 2. Audrey

  Ik vraag me altijd af of ik ook moet smeren met zonnebrand in de winter in verband met vitamine d. Ik ik heb een paar pigment vlekjes en wil eigenlijk voorkomen dat er meer bij komen. Nu hoor ik vaak dat je in de winter ook elke dag een zonnebrand moet gebruiken om dat te voorkomen maar ik wil ook genoeg vitamine d krijgen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This