Rimpels? Het zijn je genen niet!

Rimpels? Het zijn je genen niet!

Mirjam Blanken

17 februari 2017


De mythe van het kreukelgen

Mijn oma was net een rozijntje, zo gerimpeld. En mijn moeder ook, dus het is niet anders dan dat ik het kreukelgen heb, ik kan er niets aan doen.

Dit is een echt citaat. Iemand zei dit ooit tegen me, toen ik vertelde dat een groot deel van de huidveroudering en dus het krijgen van rimpels afhankelijk is van je levensstijl. Genetica maakt vaak een geweldig excuus: je kunt er niets aan doen, dus je hoeft niet te veranderen. Je kunt weer een zak chips opentrekken en op de bank je favoriete Netflix-serie bekijken.

Rimpels? Het zijn je genen niet!

Intrinsieke huidveroudering

Een deel van de huidveroudering wordt aangestuurd door onze eigen biologische klok; het komt van binnenuit. Het is de natuurlijke manier van ouder worden; de lachrimpeltjes rondom je ogen en het dunner worden van je huid. Het verstrijken van de tijd heeft nu eenmaal invloed op je cellen. Ook als je super gezond leeft, genoeg slaapt, in schone berglucht woont en gezond zon-gedrag hebt, ooit krijg je rimpeltjes en wordt je huid slapper.

Etniciteit

De belangrijkste factor in intrinsieke huidveroudering is etniciteit: mensen met een donkerdere huid hebben een betere bescherming tegen de effecten van de zon op de huid.

Mensen met een Afrikaanse of Afro-Amerikaanse achtergrond laten minder snel huidveroudering zien dan blanke mensen omdat hun huid compacter samengesteld is. Mensen met een Aziatische achtergrond rimpelen minder snel dan Europeanen; ook als ze naast elkaar in dezelfde buurt met ongeveer dezelfde levensstijl opgroeien en leven.

Verschillen in anatomie

Ieder mens is anders opgebouwd. De minieme verschillen in onze anatomie maken ook verschil in onze huidveroudering. Het dunne hoornlaagje op de oppervlak van onze huid is bij iedereen nét een beetje anders samengesteld, waardoor de een iets sneller last krijgt van rimpels dan de ander.

Hormonen

Hormonen zijn de laatste factor bij intrinsieke huidveroudering: vooral de menopauze heeft een enorme invloed op je huid. Kom je uit een vrouwelijke lijn waar vrouwen vroeg in de overgang komen? Dan krijg jij waarschijnlijk vroeger in je leven te maken met de oestrogeen-dip die bij de overgang hoort, wat maakt dat je huid vroeger stevigheid verliest.

En last, but not least… tijd. Tijd zorgt dat je ouder wordt. Ergens rond je 25e jaar, wordt je collageenproductie minder en wordt je huid babystapje voor babystapje ouder. In de loop der tijd worden de vetcellen in je huid kleiner en je huid dus dunner. Ergens rond je 40e wordt het hyaleenzuur in je huid minder. Hyaleenzuur bindt water aan zich en geeft daarmee je huid volume.

Rimpels? Het zijn je genen niet!

Er zijn verschillende meningen in Wetenschapland, maar de meeste onderzoekers denken dat de intrinsieke huidveroudering maar 3 – 10% uitmaakt van het totaal aan huidveroudering. Dat houdt in dat jij 90 – 97% in de hand hebt, omdat het door externe factoren komt: slechte voeding, zon-misbruik, stress, slaaptekort en luchtvervuiling bijvoorbeeld. Door goed voor jezelf en je huid te zorgen, voorkom je voortijdige huidveroudering. Reinig je gezicht voor het slapen, bescherm je huid tegen de zon, leef gezond en geniet!

Enjoy life!

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This