Veilig zonnen: van de zon genieten doe je zo!

veilig zonnen

Mirjam Blanken

25 juni 2021


Veilig zonnen: van de zon genieten doe je zo!

Wist je dat je onder invloed van zonlicht endorfines aanmaakt? Dit gelukshormoon zorgt voor meer energie en een blij gevoel. Instant happiness dus! Daarnaast hebben we de zon ook nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid die op zijn beurt weer zorgt voor onder andere een goede weerstand.

Die heerlijke zonnestralen hebben echter ook een schaduwkant. Verbranding, vroegtijdige huidveroudering zoals rimpels en pigmentvlekken en zelfs huidkanker kunnen de gevolgen zijn van te lang en te vaak onbeschermd van de zon te genieten. It’s all about balance gaat dus in het geval van genieten van de zon zeker op. Veilig zonnen dus!

Verstandig en voorzichtig omgaan met de zon is dus een must. Naast enthousiast smeren met een goede zonnebrandcrème is het ook handig als je weet welke factor je moet gebruiken en welk huidtype je hebt. Maar ook van binnenuit kun je jouw huid beschermen tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. En hoe zit het eigenlijk met dagcrème met een uv-filter erin? Ik heb alle ins and outs op een rijtje gezet, zodat je vanaf nu verstandig en veilig van de zon kunt genieten. Enjoy!

1. Smeren, smeren en nog eens smeren

Wist je dat je huid verbrandt door de uv-b stralen van de zon, maar dat de oorzaak van huidveroudering vooral door uv-a stralen worden veroorzaakt? Kies daarom altijd een zonnebrandcreme die beschermt tegen zowel uv-a- als uv-b straling.

Over het algemeen is dit wel het geval, maar in dit geval gaat ‘better safe than sorry’ wel op. Ons bin zuunig gaat in het geval van zonnebrandcrème smeren niet op. Gebruik ongeveer een eetlepel zonnebrandcrème per lichaamsdeel.

2. Smeer ook op bewolkte dagen

Laat je niet voor de gek houden door bewolking. Ook op bewolkte dagen kan de sterkte van de zon verrassend sterk zijn. De zogeheten uv-index is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling die de aarde bereikt. Dit hangt onder andere af van de wolken, maar ook de hoeveelheid fijnstof en ozon in de lucht. Hoe hoger de zonkracht, des te meer kans op verbranden.

In gebieden rond de evenaar kan deze index gemakkelijk 15 of hoger zijn. Ter vergelijking: in Nederland ligt de zonkracht van april t/m september gemiddeld op 3 of hoger. Je kunt de uv-index trouwens dagelijks vinden op de website van het KNMI. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag.

Wat veel mensen niet weten is dat uv-a stralen naast door de wolken, ook door glas gaan. Je huid dagelijks beschermen tegen de zon is dus altijd een aanrader.

veilig zonnen

3. Kies de juiste SPF

Vergeet dure sunblocks met een bescherming van factor 50. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat deze slechts 1% meer bescherming bieden dan een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van 30. Daarnaast ben je met een hogere factor geneigd om minder vaak te smeren, zijn ze duurder en bevatten ze vaak bestanddelen waar je huid niet blij van wordt. Bedenk ook goed dat je ondanks veelvuldig smeren toch nog kunt verbranden. De hele dag bakken is en blijft dus een no go.

Het KWF adviseert, ongeacht welk huidtype je hebt, om minimaal factor 30 te kiezen. En mocht je fan zijn van kokosolie als zonnebrandcrème dan kan ik je uit die droom helpen: kokosolie heeft een SPF van slechts 2-8. Bovendien beschermt kokosolie niet tegen de schadelijke uv-a stralen, die nu juist verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rimpels en pigmentvlekken. Uv-a straling wordt ook steeds vaker in verband gebracht met de ernstigste vorm van huidkanker, het melanoom.

4. Zonnebrandcrèmes op basis van mineralen en plantaardige filters

Je huid is je grootste orgaan en beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Je huid verzorgen en beschermen is dus geen overbodige luxe. De synthetische filters in reguliere zonnebrandcrème trekken echter ook in de huid en komen vervolgens in de bloedbaan terecht met alle gevolgen van dien. Allergische reacties, huidirritaties en zelfs hormoonverstoringen kunnen veroorzaakt worden door deze stoffen.

Zonnebrandcrèmes op basis van mineralen en plantaardige filters zijn de oplossing. Deze crèmes bevatten zinkoxide en/of titaandioxide. Ze leggen een beschermend laagje op de huid, waardoor de UV-stralen worden gereflecteerd. Vaak bevatten deze crèmes nog oliën en vitaminen met UV beschermende eigenschappen, zoals arganolie, vitamine E, vitamine E en vitamine C. Kruidencomplexen en plantenextracten zoals aloë vera en calendula beschermen de huid tegen uitdroging en huidirritatie ten gevolge van de zon.

Er is echter wel degelijk een nadeel aan minerale zonnebrandcrèmes. Doordat de natuurlijke filters op de huid blijven liggen laat het vaak een witte waas achter. Bovendien zijn de cremes vaak wat stugger met uitsmeren en hierdoor niet zo prettig in gebruik.

5. Bescherm je huid van binnenuit

Je huid gezond houden en toch volop genieten van die heerlijke warme zon? C’est possible! Wist jij dat je jouw huid ook kunt beschermen door middel van voeding en suppletie? Niet alleen wat je smeert, maar ook wat je eet is van invloed op je huid! Naast je huid van buitenaf beschermen door smeren met een natuurlijke zonnebrandcrème, kun je ook kiezen voor gezonde voeding, eventueel aangevuld met supplementen.

Smeren én eten om zonnebrand tegen te gaan dus; de ideale combinatie! Vitamine A, C en E kennen de meeste mensen wel. Maar heb je ooit gehoord van astaxanthine en druivenpitextract om je huid te beschermen? In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ lees je hier alle ins and outs over hoe jij je huid zo optimaal mogelijk beschermt tegen zonneschade. Eet je zonbescherming!

6. Is dagcrème met SPF een goed idee?

Tuurlijk! Maar bedenk wel dat je deze vaak maar 1x per dag aanbrengt. Ga je toch langdurig de zon in? Smeer dan nog zonnebrandcrème over je dagcrème. Laat je dagcrème eerst even intrekken voordat je je zonnebrandcrème opsmeert.

Overigens geldt bovenstaande ook voor foundation met zonbescherming. Komt nog bij dat niemand blij wordt van een dikke laag foundation en laat dit nu net een must zijn voor een goede zonbeschermende werking. Dus: eerst dagcreme, vervolgens zonnebrandcreme. En wil je nog foundation aanbrengen, laat dan de zonnebrandcreme eerst een kwartiertje intrekken.

7. Timing is everything

Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12 uur en 15 uur. Twijfel je over de kracht van de zon? Als jouw schaduw korter is dan jezelf, dan staat de zon recht boven je en dit betekent dat de zonnestralen fel zijn. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat is het opletten geblazen dus. Zoek de schaduw op, draag bedekkende kleding en zet een hoed op.

Zonder een dikke laag zonnebrandcrème van de zon genieten is trouwens ook best verstandig. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam namelijk vitamine D aan en zonnebrandcrème verhindert deze aanmaak. Vitamine d zorgt onder andere voor een goede weerstand, sterke botten en een goede spierwerking. Een dagelijks portie zon van zo’n 15-25 minuten is in de zomermaanden al voldoende.

8. Tips and tricks

  • Er is niet één zonnebrandcreme die na 1x smeren de hele dag zijn werking behoudt. Elke 2 uur smeren is dus aan te raden, zeker wanneer je een dagje aan het strand vertoeft of de hele dag buiten bent.
  • Een duik in het zwembad genomen? Smeer jezelf dan opnieuw in. De claim waterproof mag niet meer, maar fabrikanten zetten nu vrolijk de term water resistent op de verpakking. En ondanks dat er heus nog wel wat zonnebrandcrème blijft ‘plakken’ zal de beschermingsfactor na jouw duik in het zwembad toch echt minder zijn. Zeker door het afdrogen wrijf je een deel van de zonnebrandcrème er gewoon weer af.
  • Vergeet je handen niet in te smeren!

9. Check de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème

Op de verpakking van zonnebrandcrèmes kun je zien hoe lang het product houdbaar is. Zoals op alle cosmetica vind je ook hier een pictogram dat een open potje voorstelt, waar een cijfer bij staat gevolgd door de letter m. Staat er 12m? Dan is jouw zonnebrandcrème na opening 12 maanden houdbaar. Maar aangezien je na het lezen van dit artikel volop gaat smeren, ga je de 12 maanden waarschijnlijk nooit redden.

10. Welk huidtype heb jij?

Hoe lang je onbeschermd van de zon kunt genieten, hangt niet alleen van de zonkracht af, maar ook van jouw huidtype. Er zijn maar liefst 6 verschillende huidtypen:

Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt naast de zonkracht ook af van jouw huidtype. Er zijn maar liefst 6 verschillende huidtypen. Je huidtype bepaalt hoe lang jouw huid onbeschermd blootstelling aan de zon aankan.

Huidtype 1

  • Bleke huid met lichtblond of rood/rossig haar.
  • Lichte kleur ogen.
  • Heeft vaak sproeten.
  • Verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin.

Huidtype 2

  • Lichte huid met een lichte haarkleur.
  • Verbrandt makkelijk en krijgt maar langzaam een bruin kleurtje.
  • Lichte kleur ogen.

Huidtype 3

  • Lichte, olijfkleurige huid met donker haar.
  • Vrij donkere kleur ogen.
  • Verbrandt niet snel en wordt gemakkelijk bruin.

Huidtype 4

  • Licht getinte huid met donker haar.
  • Donkere kleur ogen.
  • Verbrandt zelden en wordt gemakkelijk bruin.

Huidtype 5

  • Natuurlijke bruine huid met donker haar.
  • Donkere kleur ogen.
  • Verbrandt zelden en wordt snel bruin.

Huidtype 6

  • Natuurlijke donkerbruine of zwarte huid.
  • Donker haar en donkere ogen.
  • Verbrandt bijna nooit.

11. Slik je medicijnen? Check de bijsluiter!

Sommige medicijnen maken de huid gevoeliger voor zonlicht. Denk hierbij aan sommige soorten antibiotica, medicijnen tegen hooikoorts en bepaalde antidepressiva. Zelfs wanneer een antibiotica kuurtje achter de rug is kan jouw huid nog steeds gevoelig zijn voor zonlicht. De zon vermijden is een goed idee, net als extra smeren.

12. Bescherm je ogen

Net als je huid, kunnen ook je ogen verbranden door de schadelijke uv-stralen van de zon. Heb je het gevoel dat er zand in je ogen zit of krijg je last van branderige ogen of traanogen? Dan is de kans groot dat je hoornvlies geïrriteerd is door de zonnestralen. Een zonnebril met een goed uv-bescherming is dus ook een must!

Follow the sun!

Liefs Mirjam


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This