Gezonde voeding bij acne

Voeding bij acne

Mirjam Blanken

22 september 2015


Acne Vulgaris wordt in de volksmond ook wel gewoon acne genoemd en is de medische term voor jeugdpuistjes. Ondanks dat we deze veelvoorkomende huidaandoening vooral zien bij pubers komen deze ‘jeugdpuistjes’ ook nog op volwassen leeftijd voor. Voeding kan zeker van invloed zijn. Wat zijn jouw ervaringen met voeding bij acne? In deze blog vind je meer informatie over de echte oorzaken van acne.

Onbewerkt en puur

Belangrijk is om je lichaam niet onnodig te belasten met ongezonde voeding. Eet dus zo vers,puur, onbewerkt en biologisch mogelijk. Dat wil zeggen: voeding zonder synthetische geur, kleur- en smaakstoffen, maar ook zo vers mogelijk, zo puur mogelijk en liefst biologisch. Je ontlast hiermee je lever doordat je simpelweg de belastende stoffen zoals pesticiden, geraffineerde suiker en synthetische stoffen uit je voeding haalt.

Kleurrijk en gevarieerd

Eet veel kleurrijke groenten en fruit en varieer hierin. Naast vitaminen en mineralen zijn kleurrijke en biologische groenten en fruit rijk aan bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen zijn stoffen uit voornamelijk planten die een gezondheidsbevorderend effect hebben. De meeste van onze huidige medicijnen zijn uit de natuur nagemaakte bioactieve stoffen. Flavonoïden (zoals flavonolen in broccoli )en carotenoïden (zoals bètacaroteen in wortelen ) zijn voorbeelden van bioactieve stoffen.

Eet dagelijks 2 (liefst rode) appels vanwege de ontstekingsremmende antioxidanten en darmstimulerende vezels zodat afvalstoffen effectief kunnen worden afgevoerd. Avocado’s zijn ontstekingsremmend en vanwege een hoog gehalte aan vezels ook reinigend voor de darm. Rode en blauwe bosvruchten bevatten veel antioxidanten en ondersteunen bovendien de lever.

Rijk aan vitamine A

Eet producten met vitamine A (of caroteen) om de talgproductie onder controle te houden. Bovendien is vitamine A herstellend voor de huid. Je vindt vitamine A en pro-vitamine A (caroteen) in zoete aardappels, avocado, eieren, meloen, perziken, wortels, broccoli, spinazie, mango, pompoenzaad, alle bessensoorten, rood/oranje gekleurd fruit en groenten, koolsoorten.

Vitamine D

Naast voldoende zonlicht om vitamine D aan te maken is het gedurende de herfst, winter en het vroege voorjaar aan te bevelen vitamine D te slikken. Een tekort aan vitamine D wordt in verband gebracht met een verstoorde talgproductie.

Rijk aan goede vetten

Eet 2-3 keer per week vette vis en vul je dit op dagen dat je geen vis eet aan met een visolie supplement. De omega-3 vetzuren in visolie zijn een krachtige ontstekingsremmer. Bovendien bevat vette vis ook vitamine A en zink. Mijd geharde vetten en ‘knutselboters’ zoals halvarine en margarine. Gebruik om te bakken en braden kokosolie. Deze kun je lang en hoog verhitten zonder dat het vet oxideert en dus schadelijk wordt voor je lichaam.

Noten, zaden en pitten

Noten, zaden en pitten hebben allereerst een positieve uitwerking op de darmfunctie waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Zo zijn amandelen specifiek herstellend voor de lever en zijn walnoten een rijke bron van de ontstekingsremmende omega-3 vetzuren.

Rijk aan zink

Zink is een mineraal dat je met name vind in schaal-en schelpdieren, rood vlees en vis, maar ook in noten, zaden, pitten en gevogelte. Huidcellen zijn afhankelijk van voldoende zink.

Snelle suikers

Haal je koolhydraten uit groenten en fruit. Mijd geraffineerde snelle suikers en producten met witte bloem. Helaas geldt dit ook voor chocolade. Ook de pure variant doet meer kwaad dan goed, ondanks de anti-oxidanten in hele donkere chocolade. Bij een teveel aan snelle suikers maakt je lever het zogeheten groeihormoon IGF-1 aan. Deze hormoonachtige stof zorgt ervoor dat talgklieren verstopt raken door een overproductie van talg.

Skip the milk

Melk bevat dit groeihormoon ook. Dit is handig, want op deze manier kan het kalf goed groeien. Voor ons dus minder handig. Deze hormoonachtige stoffen zorgen ervoor dat talgklieren verstopt raken door de overproductie van talg.

Kruidenthee en water

Naast voldoende water kun je kruidenthee drinken. Brandnetel, paardenbloem en zelfs speciale acne thee hebben een zuiverende werking en stimuleren de lever en de nieren.

Geelwortel

Geelwortel, ook wel bekend als kurkuma heeft een helende en ontstekingsremmende werking specifiek voor de lever.

Het recept voor golden milk

Voedingssupplementen

Afhankelijk van je voedingspatroon en leefstijl is bovenstaand advies aan te vullen met suppletie. Voedingssupplementen kunnen voeding niet vervangen en dienen ter ondersteuning van de behandeling van acne. Ga nooit zomaar zelf aan de slag, maar zoek een goede therapeut die een goede anamnese afneemt en tekorten weet te signaleren en hiernaast een goed voedingsadvies en leefstijl advies kan geven. 

Spijsvertering ondersteunen

Het ondersteunen en herstellen van de spijsvertering is belangrijk bij acne klachten. Gebleken is dat een verstoorde darmflora en spijsvertering in meer of mindere mate aanwezig is. Bovendien draait de lever bij een verstoorde darmfunctie overuren doordat er meer afvalstoffen worden aangeboden dan de lever daadwerkelijk aankan. De overtollige stoffen worden via de huid af gescheiden.

Door deze verminderde spijsvertering zul je eventuele tekorten moeten aanvullen in de vorm van supplementen. Bij acne zien we vaak tekorten aan vitamine C, zink, selenium, vitamine A, vitamine B5 en vitamine E.

  • Opbouw van een gezonde darmflora door middel van prebiotica en probiotica
  • Omega-3 vetzuren voor de ontstekingsremmende werking
  • Curcumine-silybum extract voor de leverondersteuning
  • Zink
  • Multivitamine
  • Vitamine C
  • Vitamine D

Be your own kind of beautiful!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This