Biologische geitenboerderij De Groote Stroe
En nu maar duimen dat manlief deze blog ook leest. Ik weet namelijk wat ik in januari voor mijn verjaardag wil! Een dagje meelopen op biologische geitenboerderij De Groote Stroe van Magda en Harry. Het enthousiasme en de bevlogenheid waarmee Magda vertelt over haar liefde voor het maken van geitenkaas is aanstekelijk. En vergeet die leuke en eigenwijze Stroese dames niet! De 90 witte melkgeiten op de biologische kaasboerderij zijn echte prinsesjes. Het liefst willen ze de hele dag aandacht. Geiten zijn zulke leuke dieren! Deze dames zijn erg aanhankelijk, aaibaar en erg op mensen gericht. En geef je niet voldoende aandacht? Dan zorgen ze wel dat ze het krijgen.
Rauwe melk
De kazen zijn gemaakt van rauwe melk. Deze melk is niet gepasteuriseerd en alle vetten zitten er dus nog in. Rauwmelkse kazen zijn dan ook heerlijk romig. En wist je dat geitenkaas lichter verteerbaar is dan kaas van koemelk? Bovendien bevat geitenkaas veel minder reststoffen dan kaas van koemelk. Deze reststoffen die voorkomen in koemelk kunnen onze darmen belasten, slijmvorming geven in de luchtwegen of zelfs huidklachten zoals eczeem veroorzaken. Geitenkaas is dan een goed alternatief.
Je vindt de boerderij van Magda en Harry in Stroe. Dit dorpje is gelegen aan de rand van de Veluwe en Gelderse Vallei. Stroe is waarschijnlijk één van de oudste nederzettingen van Nederland. De boerderij zelf stamt dan ook uit de late Middeleeuwen.
Biologisch is heel logisch!
Ik merk vaak dat mensen denken dat een biologisch keurmerk betekent dat een product gezond is. Vaak is dit zo, maar heel vaak ook niet. In het geval van een dierlijk product zoals geitenkaas komt er nog veel meer bij kijken. Dierenwelzijn is in dit geval erg belangrijk. En niet alleen wat betreft hun leefomgeving, maar ook wat ze te eten krijgen en het gebruik van geneesmiddelen. Maar er is nog zoveel meer goeds! Wist je dat de coating (het plastic) op biologische kaas op basis van natuurlijk producten is. Geen kleurstoffen en andere onnatuurlijke smaakmakers in deze kaas dus! Om het wat overzichtelijker te maken zet ik het even op een rijtje voor jullie. Wedden dat je vanaf nu gaat voor een stukje biologische geitenkaas?
- Preventief gebruik van reguliere geneesmiddelen en antibiotica is niet toegestaan.
- Er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van natuurlijke en homeopathische geneesmiddelen.
- Preventief hormonen gebruiken om de groei, productie, vruchtbaarheid of voortplanting te regelen is verboden.
- Dieren vastzetten of aanbinden mag niet.
- Biologische geiten moeten naar buiten kunnen.
- Voldoende daglicht in de stallen is een vereiste.
- In de stallen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie.
- Wanneer er stro gevoerd wordt, moet deze 100% biologisch zijn.
- Er moeten voldoende schone en droge ligruimtes zijn, die voldoende zijn ingestrooid met strooisel van natuurlijk materiaal.
- De geiten krijgen biologische voeding dat voor 60% van het eigen bedrijf of uit de omgeving komt.
- Het voedsel voor de geiten moet GMO vrij zijn en mag geen antibiotica, medicinale stoffen en groeibevorderaars bevatten.
- Bij de productie van biologische geitenkaas wordt ongepasteuriseerde melk gebruikt.
- De coating op de kaas is op basis van natuurlijk producten en bevat dus geen geur, kleur en smaakstoffen.
De geitenboerderij
De geiten op de boerderij zijn van het ras Nederlandse witte melkgeit. Het zijn er ongeveer 90, en dan is er nog de bok natuurlijk: Nelson. De witte geit is een echte melkgeit. Ze zijn behoorlijk kieskeurig. Is het voer niet vers genoeg, dan laten ze het liggen.
Terwijl Magda vol passie vertelt over haar liefde voor geitenkaas maken at deze dame bijna mijn jas op. Ze kijkt zelfs nog een beetje schuldig.
Het grootste gedeelte van het jaar grazen de geiten buiten in de weiden. En staan ze op stal? Dan staan de staldeuren open, zodat er voldoende daglicht en frisse lucht naar binnen komt.
Doordat de geiten voornamelijk hooi en vers gras krijgen, is de smaak van de melk heel zuiver.
Stroese dame
Dat is de naam van de geitenkaas die op De Groote Stroe wordt geproduceerd. Stroese dame is een natuurlijk gerijpte rauwmelkse geitenkaas. Het is een biologische kaas gemaakt van verse smaakvolle geitenmelk.
Voor ons is de stroese dame ook een eerbetoon aan de vrouwen van Wenum die hier al vier generaties op de boerderij geleefd en gewerkt hebben, sterke vrouwen.
De samenstelling van de melk verandert in de loop van de seizoenen. Wanneer de lammeren in het voorjaar geboren worden heeft de melk een relatief hoog vetgehalte en is rijk aan eiwitten. De kazen zijn dan smeuïg en vol van smaak. Op warme zomerdagen is de melk juist minder vet. Zo verschilt de smaak per seizoen.
Kaasmaken vraagt om een samenspel tussen de grond en de geiten, de geiten en de boer, de boer en de boerin, het vakmanschap, handwerk en geduld. Geduld is nodig om de kazen te laten rijpen. De kazen worden gedraaid, gepoetst, verplaatst. Ze liggen er mooi bij in de rijpingskamer.
Waar te koop?
Natuurlijk kun je de kaas kopen op de boerderij. Maar woon je niet in de buurt van Stroe? Dan zijn er nog meer mogelijkheden om aan zo’n lekker stukje geitenkaas te komen! Elke vrijdag vind je De Groote Stroe op de biologische boerenmarkt in Utrecht op het Vredenburgplein. Maar ook de EkoPlaza in Apeldoorn, Bussum en Bilthoven verkopen de kaas. De volledige lijst met verkooppunten vind je hier.
Tussen al het proeven en luisteren door had ik wat quality time met deze knapperd.
Tijdens het blogweekend door ‘mijn provincie’, georganiseerd door Gelderse Streken, bezocht ik niet alleen De Groote Stroe, maar ontdekte ik ook heerlijke culinaire hotspots zoals Het Schaftlokaal, maakte ik mijn eigen wijn en sliep ik in het mooie Bilderberg Hotel in Oosterbeek.
Say cheese!
Liefs Mirjam
Wil jij leren kaasmaken? Magda biedt de mogelijkheid mee te lopen bij het kaasmaken. Liever een dagje meehelpen? Dat kan ook.
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties