Ik ben nog steeds dol op appel kaneel crumble, maar verandering van spijs doet eten toch? Vandaar dat ik de keuken indook voor een variant met blauwe bessen. Deze blauwe bessen crumble is glutenvrij, perfect voor vegans en dus ook meteen zuivelvrij en lactosevrij. En blauwe bessen zijn ook nog eens gezond! Een van de belangrijkste stoffen in blauwe bessen is anthocyan. Deze plantaardige kleurstof heeft ook een baantje als antioxidant. Volgens wetenschappers hebben blauwe bessen een positieve uitwerking op het hart, de bloedvaten en het geheugen. Anthocyan, de blauwe kleurstof, zou namelijk de doorbloeding van het hart bevorderen en een positief effect hebben op de hersenen.
Ook lekker: bananenbrood met blauwe bessen!
Wat heb je nodig?
Voor 2 porties blauwe bessen crumble
2 appels, in stukjes gesneden
1 flinke el kokosolie
150 gr blauwe bessen
125 gr (glutenvrije) havermout
125 gr boekweitmeel (of amandelmeel)
2 el ahornsiroop
een scheutje vanille-extract
amandelschaafsel
1/2 tl kaneel
snuf zeezout
Oven
Koekenpan
Taartvormpje(s)
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Snijd de appel in stukjes. Spoel de blauwe bessen even af onder de kraan.
- Doe de appel samen met de blauwe bessen in de taartvorm.
- Voor de crumble meng je de havermout en boekweitmeel in een kom samen met de kokosolie, de kaneel, een snuf zout, het vanille-extract en de ahornsiroop tot je een kruimelig deeg hebt. Schep dit bovenop het fruit.
- Strooi er nog wat amandelschaafsel over en bak de blauwe bessen crumble in zo’n 25-30 minuten goudbruin.
Het ziet er heerlijk uit. Maar het lijkt mij knap lastig om kruimeldeeg te maken met 250 gram meel en 1 eetlepel olie.
Foutje in het recept?