Lief zijn voor je lever doe je zo!

Lief zijn voor je lever

Mirjam Blanken

25 januari 2017


Jouw lever is een chemische fabriek

Veel processen in het lichaam worden door de lever geregeld. Je kunt de lever dan ook zien als een chemische fabriek waarin onder andere de volgende processen plaats vinden:

  • het reinigen van het bloed
  • afvalstoffen verwerken en onschadelijk maken
  • het omzetten van hormonen
  • het regelen van de bloedsuikerspiegel samen met insuline uit de alvleesklier
  • de vetstofwisseling
  • opslag van vitamine A, D, E, K, ijzer en B12
  • de productie van gal

Reinigen en ontgiften

Gevaarlijke stoffen worden in de lever wateroplosbaar of vetoplosbaar gemaakt zodat deze veilig kunnen worden afgevoerd en uitgescheiden. De lever neemt dus als ‘omzetter van gifstoffen’ een belangrijke rol in bij het ontgiftingsproces.

Maar wat gebeurt er als er meer toxische stoffen achterblijven dan er worden afgevoerd? Naast luchtvervuiling wordt ons lichaam ook blootgesteld aan vervuiling in de vorm van cosmetica, medicijnen en voeding boordevol conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen.
Aan de andere kant hebben we steeds vaker tekorten aan belangrijke voedingsstoffen waardoor ons lichaam minder goed in staat is om zichzelf te reinigen.

Te is nooit goed

Deze overdaad aan toxische stoffen worden opgeslagen in vetcellen. Op deze manier kunnen ze geen verdere schade aan richten in het lichaam. Je lichaam heeft dus een prima verdedigingsmechanisme tegen een teveel aan schadelijke stoffen, maar hier schuilt wel degelijk een addertje onder het gras. De ophoping van giftige stoffen in combinatie met een niet toereikend voedingspatroon zorgt wel degelijk voor een scala aan klachten en aandoeningen die uiteindelijk zelfs ziekte kunnen veroorzaken.

Klachten als lusteloosheid, vermoeidheid, slecht slapen, overmatig transpireren, pijnlijke gewrichten en spieren, schimmelinfecties, darmklachten en huidklachten kunnen het gevolg zijn van een vervuild lichaam en een niet goed werkende lever.

Een detoxkuur als oplossing

Mijn advies: detox altijd onder begeleiding en laat je gezondheid vooraf checken bij een arts of therapeut. Een detoxkuur geeft ook een belasting voor het lichaam en het is slim om vooraf te weten of jouw lichaam hier klaar voor is.

voorbeeld
Bij het ontgiften komen toxische stoffen vrij. Deze komen in je bloedbaan terecht en komen wederom bij de lever aan die deze stofjes om wil zetten om ze zo uit te kunnen scheiden. Wanneer jouw lever niet optimaal functioneert door bijvoorbeeld voedingstekorten krijg je een opstapeling van toxische stoffen. In dit geval werkt de detox dus averechts!

Lief zijn voor je lever doe je zo!

1. Vermijd belastende stoffen

Vermijd zoveel mogelijk die stoffen die je lichaam en daarmee dus je lever belasten.
Het is onmogelijk om alle toxische en belastende stoffen te vermijden. Maar denk eraan dat iedere stap die je maakt er eentje in de goede richting is.

  • Kies zoveel mogelijk voor pure, onbewerkte en biologische voeding
  • drink gefilterd water
  • gebruik zo min mogelijk medicijnen
  • rook niet
  • kies voor natuurlijke cosmetica en huidverzorging

2. Eet je lever blij!

Je lever is geen zoetekauw. Groene bladgroenten zoals spinazie, waterkers, tuinkers, paksoi, peterselie  en rucola bevatten chlorofyl wat de lever ondersteunt met het verwijderen van gifstoffen.

De lever houdt ook van bittere en pittige voeding. Probeer de volgende voeding eens aan je menu toe te voegen. De keuze is reuze, dus dat moet lukken op dagelijkse basis.

Knoflook, asperges, uien, artisjok, kurkuma, chlorella, spruitjes, witlof, andijvie, broccoli, gember, grapefruit,  prei, bieslook, bosui, avocado, walnoten.

3. Drink voldoende water

Water drinken is belangrijk voor je lever. Veel toxische stoffen worden in de lever wateroplosbaar gemaakt en op deze manier afgevoerd door de nieren.

Start de dag met een glas lauwwarm water met een halve uitgeperste citroen. De citroen versterkt leverenzymen en kan het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen. Of drink eens een kop brandnetelthee, mariadistelthee of paardenbloemthee ter afwisseling.

4. Kom in beweging!

Al het bloed uit alle spijsverteringsorganen wordt met een constante stroom door de lever gevoerd. Hoe beter de lever doorbloed is, hoe beter hij zijn werk kan doen. Door elke dag iets aan beweging te doen, help je je lever bij de bloedtoevoer. En nee, dit hoeft geen ellenlange sessie op de crosstrainer te zijn. Een paar keer per dag even buiten adem zijn is al heel goed. Ik heb mezelf aangeleerd altijd de trap te nemen en deze dan op te rennen. Even hijgen en weer door. Verzin manieren waarop jij je een paar keer per dag kort jouw hartslag kan verhogen.

5. Take your time

Neem voldoende rust en ontspanning. Stress verergert klachten of kan ze zelfs veroorzaken. Onthoud dat te lang en te veel stress ziekmakend is.

Lees ook: De invloed van stress op je gezondheid

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

3 Reacties

  1. Johanna

    Weet sinds kort dat ik CLL heb, daarin, zijn de lever en de milt belangrijk. Zij kunnen gaan vergroten en dus ik het zaak om deze organen zo goed mogelijk te ondersteunen met goede voeding. Detoxen, ik weet niet of dit bij mij past. Ik heb namelijk ook al sinds 16 jaar een traag werkende schildklier, ben zelf iemand die die het snel warm heeft en reageer dus sterk op “warme” specerijen zoals het gezonde kurkuma en zwarte peper etc. Deze combi van factoren maakt het lastig om goede adviezen te filteren die voor mij werken.

    Antwoord
    • Mirjam Blanken

      Detoxen door middel van een sapkuuris (zoals ik het nu lees) een te grote belasting voor jou op dit moment. Zeker in combinatie met een traag werkende schildklier zou ik je eerst adviseren een goede orthomoleculaire kPNI therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Dan kun je stap voor stap gaan werken aan een optimale gezondheid. Eventueel kun je mij mailen, dan kan ik verwijzen naar een therapeut bij jou in de buurt. Succes!

      Antwoord
  2. Online apotheek

    Dankje voor de bewustmaking! Zorg dat de toevoer aan metalen richting uw eigen lichaam tot een minimum beperkt blijft:

    -Medicijnen bevatten veel metalen: beperk het gebruik;
    -Vaccinaties? Boordevol metalen;
    -Kies voor groenten en fruit van biologisch – dynamische herkomst. Want deze zijn vrij van residuen van bestrijdingsmiddelen. En deze middelen zitten vol met metalen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This