Magnesium: wat is het en wat doet het?

magnesium

Mirjam Blanken

8 juli 2018


Magnesium: wat is het en wat doet het?

Een van de bekendste mineralen is zonder twijfel magnesium. Dit mineraal is dan ook betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in je lichaam. Zo zorgt magnesium onder andere voor een goede werking van de spieren, ondersteunt het de energieproductie en helpt het je lijf bij het opbouwen van eiwitten. Maar magnesium is ook nodig bij de opbouw van bot en spieren en speelt ook een rol bij de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen. Maar wist je dat dit mineraal jou ook helpt ontspannen in stressvolle tijden? In tijden van drukte gebruikt je lichaam namelijk veel magnesium. Dit geldt trouwens ook voor lichamelijke stress, zoals bij heel intensief sporten of als je zwaar lichamelijk werk hebt.

Een aantal belangrijke functies

  • Magnesium zorgt voor een goede botopbouw en hiermee voor sterke botten en een sterk gebit
  • Magnesium speelt een rol bij de overdracht van prikkels in spieren en zenuwbanen.
  • Magnesium speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren.
  • Magnesium zorgt voor een goede werking van enzymen, met name die enzymen die betrokken zijn bij de opbouw van lichaamseiwit en een goede energiestofwisseling.

Het mineraal magnesium is vernoemd naar Magnesia, deze streek in Griekenland is rijk aan magnesium.

magnesium

Wanneer gebruikt jouw lichaam magnesium?

Bij een normale stressreactie gebeurt er het volgende. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je gaat sneller ademen, je gaat zweten en je bent alerter. Bovendien gaat de energie in je lichaam naar je spieren om of hard weg te rennen (flight) of te vechten (fight). Dit wordt veroorzaakt door de adrenaline die vrijkomt.

Dit fight-flight systeem is dus een prima systeem om te kunnen overleven. Alleen…ons lichaam kent het verschil niet tussen ‘schoonmoederstress’, ‘help ik sta oog in oog met een tijger stress’ en ‘te weinig tijd stress’. Het herkent simpelweg het fenomeen chronische stress niet. Bij een te druk leven draait dit fight-flight systeem dan ook overuren en dat vreet magnesium. Het lichaam gebruikt dan onder andere magnesium om die belangrijke functies die ik net noemde te blijven uitvoeren.

Wat zijn goede bronnen van magnesium?

Wil jij een magnesiumrijk voedingspatroon? Zorg er dan voor dat je je dagelijkse dosis groen opvoert, want jouw lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken. Je moet het dus echt uit je voeding zien te halen. Magnesium tref je vooral aan in groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, maar ook kruiden zoals basilicum. Hierbij geldt: hoe donkerder de groene kleur, des te meer magnesium. Ook vind je een flinke dosis magnesium in cashewnoten, amandelen, walnoten, haver, quinoa, zonnebloem- en pompoenpitten, zaden, boekweit, avocado, appels, bananen, vijgen, dadels, zoete aardappel, cacao en cacao producten. De keuze is dus reuze!

Magnesium supplement

Naast kiezen voor magnesiumrijk voeding en natuurlijk een gezonde leefstijl met voldoende beweging, maar zeker ook voldoende rust kun je er ook voor kiezen om een magnesium supplement te slikken. Uit onderzoek van het RIVM is namelijk ook nog eens gebleken dat zo’n 20-30% van de volwassenen minder magnesium via hun voeding binnenkrijgt dan gemiddeld wordt aanbevolen.

Ik gebruik zelf Magnesiumcitraat-200 van Orthica. Deze bevat 200 mg magnesium in de organische verbinding magnesiumcitraat. Van de verbindingsvorm magnesiumcitraat is bekend dat deze goed verdraagzaam is en ook belangrijk, deze vorm wordt goed opgenomen in het lichaam. Dit supplement is vrij van gluten, lactose, soja-eiwit, gist, sacharose, synthetische conserveermiddelen en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.

En in echt hectische tijden kies ik voor Magnesium Plus van Orthica. Deze bevat naast 150 mg magnesium ook het ayurvedsiche tonicum Ashwagandha. Ashwagandha wordt al duizenden jaren lang gebruikt als Ayurvedisch kruid en wordt ook wel ‘Indiase ginseng’ genoemd.

Ashwagandha draagt bij aan geestelijke ontspanning, omdat het bijdraagt aan de weerstand tegen stress. En door Ashwagandha te combineren met magnesium is het bijzonder geschikt voor gebruik in stresssituaties. Zo kan ik relaxed mijn deadlines wegwerken, want naast mentale balans ondersteunen ze ook het concentratievermogen en geheugen.

 

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Orthica. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This