Wat is scrubben? Wat is exfoliëren? En waarom zou je dit doen?

Wat is scrubben? Wat is exfoliëren? En waarom zou je dit doen?

Mirjam Blanken

15 augustus 2017


Wat is scrubben? Wat is exfoliëren? En waarom zou je dit doen?

Wat is scrubben? Wat is exfoliëren? En waarom zou je dit doen? Om deze vraag te beantwoorden is het handig als je iets weer over de huid. Vandaar eerst even een lesje anatomie… Jouw huid bestaat namelijk uit drie lagen. Van binnen naar buiten is dit het onderhuids bindweefsel, de lederhuid en de opperhuid. De opperhuid zelf bestaat vier lagen. In de binnenste laag van de opperhuid worden keratinocyten als mooie ronde bolletjes met celkern geboren: de huidcellen die de bouwstenen vormen van je opperhuid. Daar beginnen ze aan een reis.

  • In ongeveer 28 tot 50 dagen, reizen de keratinocyten naar je huidoppervlak, naar de hoornlaag.
  • Tijdens die reis verliezen de huidcellen hun mooie ronding.
  • Het vocht verdampt en ze gaan steeds meer op envelopjes lijken.
  • Aan het eind van hun reis zijn ze platte, dode schijfjes zonder celkern.

Zij aan zij liggen ze opgestapeld en zijn ze aan elkaar vast geplakt met de hydrolipidenfilm. Ongeveer 12 tot 16 laagjes dik vormen ze samen je huid barrière en beschermen je tegen uitdroging & bacteriën. Als de cellen loslaten, heet dit exfoliëren. Exfoliëren is dus een natuurlijk proces dat vanzelf gebeurt…

Dit gaat niet altijd even gelijkmatig en soms blijven er meer huidcellen liggen dan nodig voor een gezonde huid barrière. Zeker naarmate je ouder wordt (en dat is al vanaf 25 jaar!), lijkt onze huid het moeilijker te vinden om dode huidcellen makkelijk los te laten. Deze huidcellen geven je huid dan een doffe teint en vergroten de kans op onzuiverheden omdat de dode huidcellen je poriën kunnen verstoppen. Te veel dode huidcellen maakt je huid hobbelig.

Wat is scrubben? Wat is exfoliëren? En waarom zou je dit doen?

Wat is het verschil tussen scrubben en exfoliëren?

Scrubben doe je door met vezels of harde deeltjes, zoals dat scrubzout bij de wellness, dode huidcellen weg te schrobben. Scrubbende deeltjes kunnen van alles zijn: van een washand tot konjacspons, van zout en suiker tot plastic microbeads die het zeeleven bedreigen.

Kies je scrub zorgvuldig: kies geen scrub met deeltjes die te hard of te scherp zijn en je huid beschadigen en kies nooit voor een product met plastic microbeads. Dat kan echt niet.

In het Nederlands maken we het onderscheid tussen het mechanisch verwijderen van dode huidcellen, scrubben, en het stimuleren van het loslaten van de dode huidcellen met bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld AHA en BHA. Als je je gezicht daarna reinigt, spoel je de dode huidcellen zo van je gezicht.

Waarom die dode huidcellen helpen?

Uiteindelijk laten die dode huidcellen zelf ook wel los (tenzij je een huidprobleem hebt wat dit proces verstoort) en red je het prima zonder scrub of exfoliator. Maar…. Je huid regelmatig helpen met dit proces maakt je teint frisser en stralender, lijntjes worden minder diep, je stimuleert de aanmaak van verse soepele huidcellen en je vermindert onzuiverheden.

Last but not least: na het exfoliëren kan je huid meer goodness opnemen. Het zuigt makkelijker verzorgingsproducten met high active ingredienten op om je huid helemaal een zing te geven.

Hoe scrub je en hoe vooral niet?

  • Een lichaamsscrub is nooit, nooit, NOOIT geschikt voor je gezicht. De korrels zijn te grof, te scherp voor je gevoeligere en dunnere gezichtshuid en kunnen je huid beschadigen. Kies voor je gezicht een milde scrub met bijvoorbeeld jojoba beads of geniet van een wekelijks kleimasker.
  • Klei heeft twee geweldige eigenschappen voor je huid: het absorbeert en het adsorbeert. Per kleisoort is het verschillend hoe sterk het overtollig talg opneemt en hoeveel vuil en dode huidcellen het aan zich vastplakt. Het adsorberende effect van klei is exfoliërend:  als je jouw kleimasker van je huid spoelt, spoel je ook vuil en dode huidcellen mee.
  • Scrubben is geen dagelijkse bezigheid, tenzij je dry brusht. Een of twee keer per week is meer dan voldoende. Je lichaam kun je geweldig scrubben met scrubs op basis van koffie of suiker. Zout kan ook, maar wees voorzichtig: zout kan behoorlijk scherp zijn.
  • Gebruik je een exfoliërend product met bijvoorbeeld AHA of BHA, dan kun je dit dagelijks gebruiken. Dit soort producten moet je wel opbouwen: begin met eens of twee keer per week en bouw het op tot iedere dag. Het is wel extra belangrijk dat je een exfoliërend product met (fruit)zuren combineert met een goede beschermende zonnefactor. Je huid wordt namelijk gevoeliger voor UV-stralingen. De kans op zonneschade is dan een stuk groter; voor je het weet heb je een paar pigmentvlekken te pakken.

Enjoy pampering!

Help jij jouw dode huidcellen loskomen en hoe doe jij dit?

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Afbeelding: Shutterstock

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This