Waarom je beter voor een natuurlijke deodorant kunt kiezen

Waarom je beter voor een natuurlijke deodorant kunt kiezen

Mirjam Blanken

24 juli 2015


Waarom je beter voor een natuurlijke deodorant kunt kiezen

Over schadelijke stoffen in verzorgingsproducten schreef ik al eerder in deze blog. In de categorie huidverzorging valt natuurlijk ook de al veelbesproken deodorant. In deodorants zorgen aluminiumchloorhydraten (aluminiumzouten) voor een vernauwing van de poriën om zweetlucht tegen te gaan. Deze aluminiumverbinding onderdrukken het natuurlijke transpiratieproces.

Aluminiumzouten

Deodorant bevat dus het metaal aluminium. Geen probleem zou je denken. Het grootste deel van aluminium krijg je waarschijnlijk binnen via je voeding of door het gebruik van aluminium keukengerei, pannen en aluminium verpakkingen, zoals blikjes of folie. Maar ook medicatie, ons drinkwater, bewerkte voedingsmiddelen zoals brood en zelfs bakpoeder bevatten aluminium.

Dat ‘kleine beetje’ aluminium wat je dus dagelijks door middel van je deodorant toevoegt, stapelt zich nog bovenop de andere giftige stoffen die ons lichaam moet afvoeren. Zware metalen geven een grote toxische belasting op het lichaam. Ondanks dat het niet wetenschappelijk is aangetoond, is er een mogelijk verband van aluminium  met borstkanker, de ziekte van Alzheimer en prostaatkanker.

Ons lichaam kan al die giftige stoffen afvoeren, mits we ons lichaam de juiste voedingsstoffen geven. En daar ontbreekt het bij het grootste deel van de bevolking nu net aan. Je voedingspatroon aanpassen, koud gaan douchen om weer goed te kunnen thermoreguleren of een detoxweek inlassen om je lichaam te reinigen zijn allemaal opties in dit geval. Ook kan overmatig zweten te maken hebben met simpelweg stress.

Do it yourself deodorant

Ze vliegen om je oren op het wereldwijde web. Zelfgemaakte deodorant van kokosolie, baking soda (natriumbicarbonaat) en maizena of tapiocameel. Vaak nog verrijkt met essentiële oliën zoals lavendelolie. Maizena en tapiocameel zijn bindmiddelen en nemen dus vocht op. Baking soda wordt onder andere gebruikt als rijsmiddel, stabilisator en zuurteregelaar. In de homemade deodorant zorgt baking soda voor het neutraliseren van vieze luchtjes. De kokosolie heeft een verzachtende werking.

Deze eetbare deodorant is dus een prima alternatief voor de reguliere deo’s met aluminium. Toch zijn er wel wat minpuntjes. De baking soda kan vlekken achter laten op kleding en kan bovendien irritaties veroorzaken. Niet echt charmant in dat kekke mouwloze jurkje deze zomer. Kokosolie wordt vloeibaar bij een temperatuur boven de 25 graden. Lekkende bakjes met homemade deo in je handtas wil je ook niet deze zomer. Komt nog bij dat je deo bij lage temperaturen juist weer te hard is.

Health is wealth!

Gebruik jij een natuurlijke of homemade deodorant? Of gewoon helemaal niets? Want dat kan natuurlijk ook!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This