Dit zijn de tofste surfspots voor beginners in Sri Lanka

surf spots in Sri Lanka

Mirjam Blanken

25 oktober 2018


Dit zijn de tofste surfspots voor beginners in Sri Lanka

Ons standaard praatje bij een bakje koffie wanneer de herfst toch echt zijn intrede doet? Dat is altijd iets in de trant van ‘ik heb zin in vakantie’. Waarop vervolgens altijd iets met vakantieplannen in december volgt. Nog een keer terug naar Sri Lanka voor een weekje surfen staat hier heel hoog op het lijstje. En laat de golven in het zuidwesten van Sri Lanka van november tot april nu net het best zijn. Iets met ‘no more excuses’? Komt nog bij dat Shoestring in december toffe reizen organiseert naar onder andere Sri Lanka. Naast groepsreizen organiseren zij ook individuele avontuurlijke rondreizen. Met een individuele rondreis kun je jouw eigen reis samenstellen, waardoor je je eigen reistempo kunt bepalen en je op je eigen manier kunt reizen. I like!

Good to know

  • Heb je nog nooit op een surfplank gestaan? Dan is het handig om surflessen te nemen. Zelf een board huren kan uiteraard ook. Wij hebben ervaren dat hulp van een instructeur niet alleen heel fijn is, maar ook een stuk veiliger. De locals kennen het gebied, kunnen de golven ‘lezen’ en weten de beste (en veilige!) spots te vinden voor een beginnende surfer. Daarnaast gaan ze met je mee de golven in, waardoor je net even sneller een succeservaring boekt.
  • Je kunt in Sri Lanka bij iedere accommodatie aan het strand wel een surfles boeken. Zit je wat verder van het strand af? Dan kun je met de tuktuk gaan. Zo regelenden wij in Mirissa al de avond van te voren een tuktuk naar Weligama. Eenmaal op het strand waren er voldoende boards en surfleraren aanwezig. In de middag en in het hoogseizoen is het een stuk drukker, dus dan is vooraf reserveren een must.
  • Ben je een beginnende surfer, kies dan altijd voor een softboard. Je sjouwt je een breuk, maar eenmaal in het water ga je de voordelen van dit board ervaren. Ze zijn een stuk stabieler, waardoor je net even wat makkelijker kunt gaan staan en meer snelheid houdt.
  • Zorg zelf voor zonnebrand, een handdoek, een zonwerend surfshirt en check vooraf eventjes of er bij jouw surf spot restaurantjes zijn. Whiskey Point is bijvoorbeeld wat meer afgelegen en een slok water en een hap eten na 2 uur surfen is wel zo fijn.
  • Kies voor een spot waar je zogenaamde beach breaks hebt. Deze golven gaan namelijk altijd richting het strand en zijn stukken veiliger dan zogeheten reef breaks. Surfen in de buurt van rotsen die je als beginner nog niet kunt ontwijken is simpelweg gevaarlijk.

Mijn favoriete spot: Weligama

Met stip op 1 mijn favoriete surf spot voor beginners! Wij verbleven iets verderop in Mirissa en reden iedere ochtend met een tuktuk naar Weligama. Voordeel van deze plek is dat je heel ver de zee in kunt lopen, er op het strand meer dan genoeg surfscholen zijn en je ook een hapje kunt eten. Meer dan surfen kun je hier eigenlijk niet doen en dat is meteen de reden dat wij in Mirissa verbleven. Zorg dat je op tijd bent, dus echt met zonsopgang. Deze plek is namelijk voor heel veel surfers favoriet en het kan er dus behoorlijk druk zijn.

Aan de oostkust: Arugambay

In het oosten van Sri Lanka vind je Arugambay, waar het surfseizoen van mei tot oktober loopt. Je vindt er diverse surfspots zoals Whiskey Point en Baby Bay. Wij zijn een ochtendje bij Whiskey Point gaan surfen en hadden net pech, de golven waren enorm en er lagen eigenlijk alleen gevorderde surfers in het water. Aangezien onze tuktuk driver nog een dutje lag te doen, hebben we wel een paar pogingen gewaagd, maar je begrijpt: geen succes.

Baby Bay is ook een fijne plek voor beginners. Houd er wel rekening mee dat je hier een reef break hebt. Ook hier geldt: ga op tijd en regel een leraar. Na het surfen liepen wij binnen 5 minuten naar onze accommodatie en lag zoonlief alweer in de zee. In Arugambay zelf vind je voldoende shops, plekken om boards te huren, eettentjes en accommodaties aan het strand.

Perfect voor december: Hikkaduwa

surf spots in Sri Lanka

En het hippe surfparadijs Hikkaduwa is de reden dat ik deze winter weer terug wil naar Sri Lanka. Hikkaduwa ligt zo’n 100 kilometer ten zuiden van Colombo en is van november tot en met april the place to be om te (leren) surfen in Sri Lanka. De meeste accommodaties bieden dan ook surflessen aan. But there’s more! Doordat Hikkaduwa zo populair is bij veel reizigers is er altijd wel iets te beleven. Wat denk je bijvoorbeeld van yoga bij zonsopgang of snorkelen met schildpadden?

Enjoy!

Wil jij nog op reis dit jaar?

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This