Theebar Cups and Leafs in Haarlem

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

Mirjam Blanken

8 september 2016


Theebar Cups and Leafs in Haarlem

In Haarlem zit de eerste echte en enige theebar van Nederland, Cups and Leafs. Voor Eat.Pure.Love ging ik op onderzoek uit. Cups and Leafs verrijkt sinds eind april het hoekje van de Zijlstraat naar de Grote Houtstraat in het centrum van Haarlem. Cups and Leafs is de enige theebar in Nederland die het hele pakket aanbied van product tot beleving. Je kunt er thee kopen voor thuis, maar vooral ook plaats nemen voor een met zorg gezet kopje thee. Met verschillende soorten Chinees theeservies en met een Aziatische binnentuin, smaakvolle decoraties en comfortabele zitplaatsen is het zeker geen straf om hier even te vertoeven.

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

Tea Master

Tea Master Cindy is na jaren van opleiding in China samen met haar man Guido naar Nederland gekomen. Samen zijn ze hier begonnen om meer mensen kennis te laten maken met de authentieke Oosterse wijze van thee drinken. Thee drinken is niet alleen een zakje in een kop stomend water laten zakken. Het is in Azië een ‘way of life’. En dit is waar Cups and Leafs je kennis mee laat maken.

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

But there’s more!

Na een open ontvangst namen we plaats en begon Guido de uitleg over welke mogelijkheden er zijn. Het idee was om een mengeling te maken van Aziatisch en Westers. Dit is goed terug te zien op het menu. Naast de ‘normale’ thee (niet te verwarren met thee uit zakjes) biedt Cups and Leafs ook Tea Specials, juices, dim sum, wraps, salades, zoetigheid en zelfs de mogelijkheid tot een kaasplankje met bijpassende thee in plaats van wijn! Kortom meer dan genoeg om uit te kiezen!

Bij de uitleg mochten we allemaal een keuze maken van de theekaart en daarbij kregen we 4 verschillende dim sums en gyoza, vegetarisch of met vlees en voor mij – glutenvrij – was er het lotusblad met plakrijst, kip, garnalen en chinese champignons.

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

De theekaart

Even terugkomend op de theekaart, dat is best een opgave. Onderverdeeld in 8 catagorieën en kort omschreven in het informatieboek kom je erachter waar je thee vandaan komt, waar het goed voor is en welke smaak je mag verwachten.

De keuzes vielen op de Jasmin Silver Needle, White Chyrsanthemum Flower. En mijn persoonlijke favoriet de Display Tea Jasmin Basket. Deze thee bloeit van een samengeperst bolletje uit tot prachtige waterbloem in een kop heet water!

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

 

Zo maak je thee

Cindy – of Tea Master Xiao (hoe gaaf ) nam het thee zetten op zich. Dit ging op 2 verschillende manieren. De Jasmijn thee werd als volgt geserveerd. Blaadjes in een kopje, heet water eroverheen, water vervolgens weer afgieten in een ander kopje. Waarvan vervolgens de inhoud over 4 kleine theekopjes werd verdeeld. Dit alles om de aroma’s goed tot hun recht te laten komen.

Iedere thee heeft zo zijn eigen manier van zetten. De juiste temperatuur, de verhouding theeblaadjes en water, de tijd dat je de thee laat trekken. Dit hangt allemaal af van de door jou gekozen thee. Vooral op het gebied van de juiste hoeveelheid theeblaadjes slaat men de plank blijkbaar nogal eens mis. Er is al snel 3 tot 4 gram nodig om de thee tot zijn recht te laten komen.

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

De smaak

De smaak van de thee was heel subtiel en door het kleine kopje snel te nuttigen. Normaliter drink ik uit soepkommen en dat duurt even wil je je tong niet verbranden.

De White Chyrsanthemum was naast heerlijk ook prachtig. Je krijgt letterlijk bloementhee, namelijk de smaak komt van de bloemen die in het water dobberen. Een hele fijne thee zonder theeïne, caffeïne of wat dan ook, je kunt hem dan ook zonder problemen de hele dag drinken. Smaakvol en slim geserveerd in een glazen theepot waardoor het naast het dorstlessend zijn ook nog eens een decoratieve rol vervuld!

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

Matcha

Na de eerste proeverij kwamen er nog wat troeven naar boven, Cups and Leafs heeft namelijk een heel groot aanbod aan Matcha drankjes. Aan matcha zitten een heleboel voordelen, naast het feit dat het groene thee is en daarmee rijk is aan anti-oxidanten en de stofwisseling bevorderd is het ook nog eens detoxend, bevat het vitamine C, magnesium en zink, werkt het cholesterol verlagend en heeft het een ontspannend effect.

Of dit ook allemaal van toepassing is op de Matcha Milkshake vraag ik me af, hij is wel verdomde lekker. Als je net als ik fan bent van sushi ken je vast het groene thee ijs wel en daar is de smaak van de milkshake dan ook het beste mee te vergelijken. Slagroom is optioneel daarentegen ook essentieel dus als je dan toch voor de shake gaat (en geen vegan voedingspatroon hebt) add on!

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

De ijsthee komt met suikerwater, er staat een speciaal uit China overgevlogen dispenser achter de counter, deze kan ook weggelaten worden mocht je de suikervrije variant prefereren. De smaak is heerlijk, matcha is nu eenmaal heel sterk en je hebt er niet veel van nodig voor een lekker drankje.

Sweets & snacks

Naast de kaasplankjes is er ook de mogelijkheid om zoetigheden te nuttigen en wij kregen hier een kleine greep uit gepresenteerd op een plateau vol lekkers zoals mini cheesecakes, macarons, wederom East meets West ergens in het midden en ze hebben een feestje.

Theebar Cups and Leafs in Haarlem

Zwarte thee

Nu kon ik het niet laten om nog even een opmerking te maken over zwarte thee – waar ik niet van houd, en daarmee bedoel ik Earl Grey – maar ik werd meteen terecht gewezen. Zwarte thee is helemaal niet bitter met als resultaat een droge tong, het is juist heel subtiel van smaak en moest even gedemonstreerd en geproefd worden! En inderdaad, deze zwarte thee komt niet eens in de buurt van wat normaal gewend ben. De thee is donkerder dan bijvoorbeeld de jasmijn, maar de smaak is vol en de geur is heerlijk! Wederom zeer stijlvol gepresenteerd, wat met alles het geval was.

Al met al een zeer geslaagde ochtend in Haarlem. Guido en Cindy hebben passie voor hun bedrijf en dat is te merken aan hun enthousiasme en toewijding!

Cups and Leafs
Zijlstraat 54
Haarlem

Openingstijden:
ma – zat: 8:00 – 18:00
zon: 9:00 – 18:00

Liefs Anouk
www.kookmutsen.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

westkust van de Algarve: zet deze 5 activiteiten maar op je lijstje

Wie de Zuid-Portugese regio de Algarve bezoekt, gaat vaak rechtstreeks van hoofdstad Faro naar een van de populaire badplaatsen aan de zuidkust, zoals Lagos, Albufeira of Tavira. Stuk voor stuk een charmante uitvalsbasis met mooie natuurgebieden en stranden in de omgeving, maar er is in de Algarve nog veel meer te ontdekken. Aan de ruige westkust, gelegen midden in het Costa Vicentina natuurpark, vind je perfecte stranden om te surfen, maar ook de ultieme rust.

2 Reacties

  1. Rowan

    Wat een super leuke plek, echt iets voor mij!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This