Carobe cake met chocolade frosting
Een chocolade cake zonder chocolade? Deze carobe cake met chocoladefrosting is op basis van carobe. Carobe wordt onder andere gebruikt ter vervanging van cacao. Het heeft een wat karamelachtige smaak. Het wordt gemaakt van gemalen peulen van de johannesbroodboom. Deze unieke natuurlijke zoetstof heeft flink wat voordelen.
De voordelen van carobepoeder
- Carobe bevat geen cafeïne (in de vorm van theobromine).
- Carobe heeft een zoetere smaak dan het bittere cacao en dus heb je minder of geen suiker meer nodig in je recept. Wil je cacaopoeder vervangen door carobepoeder? Gebruik dan wat meer carobepoeder dan cacaopoeder, 1,5 tot 2 keer meer. Het zoetmiddel in je recept kun je met hetzelfde gewicht verminderen.Ter illustratie: 1 el cacaopoeder kun je vervangen door 1,5 el carobepoeder. Je kan dan een halve eetlepel minder zoetmiddel gebruiken.
- Carobe is een aanrader voor mensen die om gezondheidsredenen geen cacao eten of drinken.
- Carobezaadjes wegen vrijwel allemaal 0,2 gram. Om deze reden werden deze zaadjes vroeger gebruikt als gewichtjes bij precisiemetingen van bijvoorbeeld goud of diamanten.
- Carobe wordt niet alleen gebruikt als vervanger van cacao, maar vervangt ook zoetstoffen zoals ahornsiroop, honing en geraffineerde witte suiker.
- Carobe werd al door de Egyptenaren gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering, onder andere doordat het de groei van bacteriën remt in de darmen en het diarree vermindert.
- Carobe heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels.
Wat heb je nodig?
voor de carobe cake
180 gr (glutenvrij) meel
4 eieren
100 gr kokosbloesemsuiker
200 gr roomboter
4 el carobepoeder
1 tl bakpoeder
snufje zout
1 tl vanille-extract
voor de chocolade frosting
6 el carobe
2 el gesmolten kokosolie
2-3 el ahornsiroop
snufje zout
1/2 tl vanille-extract
Keukenmachine
Misschien kennen jullie johannesbroodpitmeel wel. Dit reukloze, geelwitte poeder wordt verkregen uit de zaden van deze peulvruchten. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in de voedingsindustrie en staat op het etiket als E410. Bij baby’s met reflux wordt johannesbroodpitmeel vaak toegevoegd aan de voeding omdat het spugen zou tegengaan.
Zo ga je te werk
de carobe cake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Klop de eieren samen met de kokosbloesemsuiker in je keukenmachine in 5-10 minuten schuimig.
- Meng de overgebleven droge ingrediënten (meel, zout, carobepoeder, bakpoeder) met elkaar.
- Smelt de roomboter op laag vuur en laat even afkoelen tot je deze verwerkt.
- Mix de lauwwarme roomboter vervolgens door het eimengsel.
- Voeg hier het meelmengsel aan toe en mix nog even goed door.
- Vet een cakevorm of tulbandvorm in met een beetje kokosolie of roomboter.
- Giet je cakebeslag in de ingevette vorm.
- Bak de carobe cake in 35-40 minuten gaar.
de chocolade frosting
- Smelt de kokosolie au bain marie.
- Meng de carobepoeder met het snufje zout.
- Roer de gesmolten kokosolie door de carobepoeder en meng goed.
- Voeg de ahornsiroop naar smaak toe.
- Voeg tot slot een 1/2 theelepel vanille-extract toe.
- Meng dit goed.
- Laat het even wat dikker worden voordat je de frosting over je afgekoelde cake of tulband schenkt.
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Dat beloofd wat, kon er voordat ‘ie de oven in ging al niet vanaf blijven 😉
Bedankt voor het recept!
Groetjes, Sandra