Chips van rode bietjes
Chips van groenten! Deze crispy chips van rode bietjes uit de oven hebben een heerlijke zoete smaak. Ik kocht weleens kant-en-klare groentechips, maar ik vind deze toch wat muffig smaken. Leuker en lekkerder is om zelf chips te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn rode bietjes, wat olie en zeezout. Let’s do this!
Je kunt deze chips van rode bietjes ook frituren. Verwarm olie naar keuze* tot 180 graden. Je hebt niet persé in een frituurpan, een laag olie in een hapjespan werkt net zo goed. Bak de bietenchips aan beide kanten 3 minuten en laat goed uitlekken in een vergiet of op een stuk keukenpapier.
* Gebruik het liefst een plantaardige olie die je langdurig en hoog kunt verhitten zonder dat deze gaat oxideren en schadelijk wordt voor je gezondheid. De beste keus is kokosolie.
Hebben jullie het recept van boerenkoolchips gezien? Ook erg lekker als boerenkool in het seizoen is.
Wat heb je nodig?
voor 1 persoon
2 verse (ongekookte) rode bietjes in plakjes
3 el gesmolten kokosolie
grof zeezout naar smaak
mandoline (of kaasschaaf)
Zo ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de bietjes en snijd ze in hele dunne plakjes. Gebruik hiervoor een mandoline, zodat de plakjes maximaal 2 millimeter dik zijn. Hierdoor krijg je een knapperige chips. Heb je geen mandoline? Dan kun je ook een kaasschaaf gebruiken. Kaasschaven en Mirjam zijn helaas geen goede combinatie, sterker nog: het is een wonder dat mijn vingertopjes er nog aan zitten. Ik ga dus liever voor een mandoline.
- Smelt de kokosolie au bain marie.
- Doe de plakjes biet in een kom en giet de kokosolie erover. Hussel even goed zodat alle plakjes bedekt zijn door een laagje olie.
- Verdeel vervolgens de plakjes biet over de bakplaat. Laat ze niet overlappen. Maak je chips voor meer dan 1 persoon? Dan moet je waarschijnlijk nog een keer bakken.
- Strooi zout over de plakjes biet.
- Bak de chips in ongeveer 20-25 minuten knapperig. Worden ze tijdens het bakken te bruin? Leg dan een stuk bakpapier over de chips.
- Laat ze 5 minuutjes afkoelen voordat je aanvalt. Eet ze lekker in 1 keer op. De volgende dag zijn ze namelijk niet meer zo lekker.
Enjoy!
Maken jullie weleens chips van groenten? Welke is favoriet? Laat het ons weten in de comments!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest