Chocolade bananenijs met homemade karamel
Yes! Met dit warme weer merk ik goed dat het fruit in mijn fruitschaal sneller rijp wordt. En wat doe je met die overrijpe, steeds bruiner wordende bananen? Daar maak je natuurlijk chocolade bananenijs van! Vries de bananen de avond van te voren wel even in. Zonder schil uiteraard. En als je toch bezig bent is het aan te raden de bananen in plakjes te snijden. Dat maakt het banenenijs maken in je blender of keukenmachine een stuk makkelijker.
Vegan kokosijs met chocolade swirl!
Tips and tricks!
- Zorg dat je (over)rijpe bananen gebruikt. Aan het einde van de dag op de markt kun je deze vaak goedkoop krijgen. En aangezien jij ze toch als voorraadje in de vriezer doet is dit een duidelijke win-win situatie.
- Verwijder de schil van de bananen voordat je ze invriest. Eenmaal bevroren wil de schil er namelijk echt niet meer af.
- Zorg voor een sterke keukenmachine of blender. Mijn Magimix kan bevroren fruit prima blenden op de smoothie stand.
- Laat de stukjes banaan 5 minuutjes ontdooien voor je ze in de blender doet. Dit maakt het blenden net even iets makkelijker.
- Een scheutje plantaardige melk of water maakt het blenden gemakkelijker. Je wilt je banana ice cream wel smooth houden, dus voeg niet teveel toe.
- Bananenijs is ideaal om mee te variëren. Maak een swirl door het toevoegen van (bevroren) aardbeien, mango of ananas. Of maak deze variant met cacaopoeder.
Magnums zonder koemelk maak je ook lekker zelf!
Wat heb je nodig?
Voor 2 grote porties chocolade bananenijs
3 bevroren bananen, in plakjes
3 el cacaopoeder
3 Medjool dadels
scheutje plantaardige melk (of water)
Voor de karamel saus
200 gr Medjool dadels, zonder pit*
100 ml water (of plantaardige melk)
klein schepje kokosmeel (dit bind de karamel saus)
snuf zout
Heb je geen Medjool dadels in huis? Geen probleem! Je kunt ook andere dadels gebruiken. Week deze dan wel even voor minimaal een uur in lauwwarm water. Daar worden ze namelijk een stuk smeuïger van.
Blender of keukenmachine
Zo ga je te werk
- Begin met het maken van de karamel saus. Wanneer je begint met het ijs, is het gesmolten voordat je klaar bent.
- Doe de dadels met een scheutje water in je keukenmachine (of blender) en start met mixen. Giet er elke keer een beetje water bij totdat je een smeuïge, gladde karamel saus krijgt. Snufje zout en eventueel wat kokosmeel erbij en mix nog even goed.
- Blijven de dadels aan de zijkant plakken? Gebruik dan een spatel en ga hier mee door tot je een gladde saus hebt. Geduld is een schone zaak in dit geval.
- Zet de saus even apart en ga door met het chocolade bananenijs.
- Tsja, simpeler kan het niet: doe de ingrediënten voor het nana ice cream in je keukenmachine (of blender) and blend away!
- Het ijs is klaar wanneer het lekker smooth is. Verdeel het bananenijs over 2 bakjes en giet de karamelsaus erover. Voor een extra bite voeg je eventueel nog wat cacaobibs toe.
Heb je nog wat karamel saus over? Dit kun je in een goed afgesloten potje zo’n 3 dagen bewaren in de koelkast. Lekke over je pannenkoek, havermoutje of cracker!
Enjoy!
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
0 reacties