Cipres etherische olie

Mirjam Blanken

14 mei 2016


Cipres etherische olie

Cipres etherische olie (Cupressus sempervirens) gebruik ik dagelijks in mijn bodylotion en deodorant. Ik moest erg wennen aan de geur; ik blijkt niet zo’n naaldbomengeurliefhebber te zijn, maar ben door het te gebruiken het aroma gaan waarderen.

Cipres etherische olie

Lange levensduur…

Cipres etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de takken. Voor één liter etherische olie heb je ongeveer 100 kilo hout nodig. De Cipresboom is groenblijvend en kan tot wel 45 meter hoog worden. Door de geschiedenis heen werd het hout van de Cipresbomen gebruikt om de lange levensduur: de Phoeniciërs en Kretenzers maakten er schepen en bogen van, en de Egyptenaren hun sarcofagen.

Het woord “sempervivens” betekent dan ook “altijd levend”. Volgens schrijfster Roberta Wilson van het boek “Aromatherapy” werden de takken van Cupressus sempervirens gezien als het symbool voor leven na de dood. Van alle dennensoorten maakt Cipres de meeste etherische oliën aan en vormt het de minst hoeveelheid harsachtige stoffen.

De werking

  • Cipres etherische olie is onder andere ontstekingsremmend, krampstillend, antibacterieel, -microbieel, -septisch (vooral bij ontstekingen aan de luchtwegen). Hij kan rust geven en aardend werken.
  • Cipres is fijn om te gebruiken bij aandoeningen aan de luchtwegen. Als je de olie vernevelt heeft het een heilzame werking bij holte-ontstekingen, bronchitis en hoestbuien.
  • Verder geeft Cipres bij aromatisch gebruik een gevoel van veiligheid, heeft het een aardende werking en biedt de geur ondersteuning bij het verwerken van verlies en rouw.
  • Het gebruik op de huid stimuleert de circulatie en verstevigt de aderen. Cipres kan ingezet worden als het lichaam overmatig vocht verliest, bijvoorbeeld in het geval van transpiratie of menstruatie.
  • Ook kun je de etherische olie gebruiken bij spierpijn, oedeem in de benen, cellulitis en reumatische aandoeningen. Fantastisch dus om als ingrediënt toe te voegen aan je bodylotion, massageolie of in het bad.

Een fijn recept voor een deodorant vind je hier.

Let op!

Tijdens zwangerschap en bij hoge bloeddruk wordt inwendig gebruik en aanbrengen op de huid afgeraden. Niet gebruiken op beschadigde of gevoelige huid.

Liefs Hermien
www.oliefans.nl

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’

Disclaimer: Deze gegevens zijn uitsluitend bedoeld ter algemene informatie. De omschrijvingen met betrekking tot het gebruik en de werking van de etherische oliën vervangen niet de reguliere behandeling, medicatie of diagnose van een arts. Raadpleeg uw huisarts voor een medische behandeling. Bovenstaande gegevens zijn mijn eigen mening en niet die van een specifiek bedrijf of andere organisatie. Schrijver van dit blog kan niet verantwoordelijk gesteld worden bij foutief gebruik.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This