Cranberry compote met honing
Ik maakte een heerlijke cranberry compote van mijn verse cranberry’s. Want waarom zou je deze compote kant-en-klaar kopen als je het zo snel en vooral zo simpel zelf kunt maken?In plaats van witte suiker gebruik ik in dit recept honing. Verse cranberry’s hebben namelijk een bitterzure smaak die lang niet iedereen kan waarderen. Je ontkomt dus niet aan het toevoegen van een zoetmiddel.
Heerlijk over pannenkoeken, als topping op je havermout, als jam op je rijstwafel of natuurlijk traditioneel bij kalkoen. Volgend jaar toch maar Thanksgiving vieren? Gedroogde cranberry’s zijn dan weer heel lekker door homemade granola of zelfgemaakte chocolade.
En wat denk je van een cranberry smoothie?
Cranberry’s van Hollandse bodem
Het verhaal gaat dat er in 1845 een ton veenbessen aanspoelde op ons eigen Terschelling. Tijdens lange zeereizen werden cranberry’s in vaten meegenomen om scheurbuik tegen te gaan. Iets met grote hoeveelheden vitamine C? Strandjutters namen de aangespoelde vaten mee, maar kwamen er al snel achter dat er enkel harde, zure bessen in zaten. Ze lieten het vat daarom achter in de duinen van Terschelling. De pitten van de cranberry’s vonden deze plek niet eens zo verkeerd en zo ontkiemden de pitten in het zand. Tot op de dag van vandaag groeit de cranberrystruik nog volop in Terschelling.
Wat heb je nodig?
500 gr verse cranberry’s
100 ml water
4 el honing
sap en rasp van een biologische citroen
flinke scheut vanille-extract
1 tl kaneel of een kaneelstokje
weckpot/jampot
steelpannetje
passe-vite (roerzeef)
Tip! Wil je de cranberry compote wat smeerbaarder hebben? Dan voeg je aan het eind wat agar agar toe om de compote in te dikken.
Zo ga je te werk
- Was de citroen, rasp de schil en pers de citroen uit.
- Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat deze op laag vuur lekker pruttelen.
- Al na een paar minuten hoor je geplop uit het pannetje komen: de cranberry’s ploppen open!
- Roer de compote regelmatig even door.
- Na zo’n 15 tot 20 minuten is de compote klaar. Eventueel kook je de compote nog wat langer door zodat de saus nog meer indikt.
- Proef de compote en voeg eventueel nog wat honing toe.
- Wil je geen schilletjes in je cranberry compote dan kun je gebruik maken van een roerzeef.
- Bewaar jouw homemade compote in een goed afgesloten weckpot in de koelkast.
Enjoy!
Duik jij de keuken in om deze cranberry compote te maken? Laat je creatie zien op social media met #eatpurelove of tag @eatpurelove.
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Ga ik zeker maken deze cranberry compote.
Lijkt me lekker !
Alleen bedoel je zeker agar agar ipv gaar gaar:-)
Licia
Hoi Licia,
Goed om te horen! En die automatische spellingscontrole… Soms handig, maar soms zoooo onhandig haha. Bedankt voor je berichtje!
Liefs Mirjam