Dit zijn de 10 belangrijkste antioxidanten

Dit zijn de 10 belangrijkste antioxidanten

Mirjam Blanken

9 juni 2016


Dit zijn de 10 belangrijkste antioxidanten

Antioxidanten zijn belangrijke bio-actieve stoffen die geen energie leveren, maar wel een grote invloed uitoefenen op onze gezondheid. Antioxidanten beschermen ons tegen vrije radicalen die vrijkomen bij de energieproductie in ons lichaam. Een heel natuurlijk proces dus. Maar vrije radicalen ontstaan ook door roken, te veel zonlicht, overmatig sporten, ongezonde voeding, straling, belastende stoffen in cosmetica en schoonmaakmiddelen, luchtverontreiniging, ontstekingen in je lichaam en zelfs te veel stress kan vrije radicalen veroorzaken. Vrije radicalen kunnen schadelijk zijn voor weefsels en cellen in ons lichaam en moeten dus ‘opgeruimd’ worden. Antioxidanten zijn in dit verhaal noodzakelijk om de vrije radicalen uit te schakelen. In dit artikel vind je de 10 belangrijkste antioxidanten op een rijtje. Meer lezen over de werking van antioxidanten? Klik dan eerst even op onderstaande link.

Antioxidanten, hoe werken ze eigenlijk?

Dit zijn de 10 belangrijkste antioxidanten

In worteltjes zitten carotenoïden, deze geven de oranje kleur.

Vitamine C

Vitamine C heeft een enorm breed werkingsgebied. Naast het ondersteunen van het immuunsysteem,  heeft vitamine C dus ook een antioxidantfunctie. Vitamine C vind je in groente en fruit en aardappelen en dan met name in citrusfruit, aardbeien, bessen en koolsoorten.

Ga je voor een extra aanvulling in de vorm van een supplement? Kies dan voor de ‘ontzuurde’ vorm van vitamine C. Dit zijn ascorbaten, die beter worden opgenomen. Mijd liever producten met ascorbinezuur.

Vitamine A

Vitamine A en bètacaroteen vangen vrije radicalen. Wist je dat het lichaam ook zelf vitamine A aanmaakt?  Dit gebeurt uit zogeheten carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine-A carotenoïde is bètacaroteen. Je vindt vitamine A in vlees, melkproducten, vette vis en eieren. Maar dus ook in felgekleurde groenten en fruit.

Vitamine E

Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant. Het beschermt vetzuren en vetoplosbare stoffen tegen vrije radicalen en gifstoffen (zware metalen, bepaalde geneesmiddelen). Wel zo handig, aangezien alle cellen in jouw lichaam deels uit vetzuren bestaan. Het gaan dan om de celmembranen. Deze celmembranen beschermen de lichaamscellen.

En als je je bedenkt dat jouw lichaam opgebouwd is uit cellen, kun je je wel voorstellen dat deze beschermende celwanden erg belangrijk zijn. Vitamine E vind je onder andere in noten, zaden en pitten, koudgeperste olie, vis, groenten (broccoli, spinazie) en fruit.

Selenium

Selenium is een spoorelement dat ook werkt als antioxidant. Het maakt giftige stoffen zoals zware metalen onschadelijk en vermindert schade aan cellen. Selenium vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten. Selenium zit veel in vis, maar ook in eieren, rijst, rood vlees, artisjokken, asperges, uien, knoflook en paddestoelen.

Het gehalte aan selenium in granen, aardappelen en groenten is afhankelijk van de bodem waar ze op geteeld worden. Door het vele gebruik van kunstmest heeft Nederland een seleniumarme bodem.

Zink

Zink is naast een belangrijk mineraal ook een antioxidant. Zink heeft veel functies voor een goede gezondheid, maar als antioxidant beschermt het lichaamscellen tegen invloeden van buitenaf zoals luchtvervuilingstress en zonlicht (UV-straling).

Zink komt het meest voor in schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en oesters. Maar ook in vlees, melkproducten, volkoren producten en in groenten zoals broccoli, asperges, uien en aubergines. Ook vind je zink in sesamzaadjes, pompoenpitten en rode wijn.

L-ergothioneine

In China worden paddenstoelen al eeuwen gewaardeerd om hun bijzondere eigenschappen. Deze medicinale paddenstoelen bevatten veel inhoudsstoffen, waarbij onder andere het hoge gehalte aan polysachariden opvalt. Deze polysachariden, in het bijzonder de bètaglucanen, hebben een specifieke immuunsysteem versterkende werking. Een belangrijke polysaccharide is lentinan. Deze vind je vooral in shiitake.

Naast polysachariden bezitten paddenstoelen veel bioactieve stoffen met een antioxidatieve werking zoals onder meer waaronder flavonoïde, vitamine C, L-ergothioneine en carotenoïden. L-ergothioneine is een krachtige antioxidant die niet voorkomt in groenten en fruit.

Koper

Net als selenium is koper een spoorelement en vangt vrije radicalen in alle cellen van het lichaam. Koper heeft ook een belangrijke functie in de huid. Het ondersteunt het bindweefsel en zorgt voor een normale pigmentatie. Je vindt koper in lever, groente en fruit, noten, zaden, aardappelen, cacao en vlees.

Carotenoïden

Er zijn wel 500 soorten carotenoïden. Deze natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van groente en fruit. De meest bekende zijn bètacaroteenlycopeen en luteïne. Met name felgekleurde groenten en fruit bevatten dus carotenoïden. Denk hierbij aan paprika, mango, wortelen en abrikozen.

Bètacaroteen heeft een provitamine-A-werking en wordt in het lichaam voor een deel omgezet in vitamine A. En van luteïnerijk voedsel is bekend dat het beschermt tegen de oogziekte macula degeneratie. Luteïne is een gele kleurstof en komt voor in eieren en met name in groenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool en andijvie.

Flavonoïden

Flavonoïden (ook wel bioflavonoïden genoemd) zijn veruit de grootste groep met antioxidantenwerking. Ook deze antioxidanten komen voor in felgekleurde groenten en fruit, maar ook in jouw rode wijntje (als OPC), je stukje rauwe cacao (als theobromine) en jouw bakje groene thee (als ECGC) bevatten deze antioxidanten. Cheers!

Glucosinolaten

Glucosinolaten zijn stoffen met een typische bittere smaak of geur. Ze komen met name voor in koolsoorten. Broccoli staat dan ook met stip op 1. Maar ook in rode kool, raapstelen, waterkers, mosterdzaad, spruitjes, bloemkool en witte kool vind je glucosinolaten. Naast een beschermende werking ondersteunen ze ook de lever bij het ontgiftingsproces.

Health is wealth!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | Youtube | Bloglovin’


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This