De 10 meest gestelde vragen over zonne-energie

Mirjam Blanken

19 april 2017


Let the sun shine!

Zoals jullie hier hebben kunnen lezen, ben ik inmiddels de trotse eigenaresse van 6 zonnepanelen en wek ik de helft van onze energie zelf op. Waarom ik juist gekozen heb voor zonne-energie? De zon is de meest onuitputtelijke bron van energie voor onze aarde. Wist je dat de zon maar één uur hoeft te schijnen om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien? Kiezen voor zonne-energie is simpel, maar nadat je de keus hebt gemaakt gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Om je een beetje op weg te helpen zette ik de 10 meest gestelde vragen over zonne-energie op een rijtje. Bas Wijnen, een van de oprichters van Vrijopnaam hielp mij met de antwoorden. Let’s go green!

De 10 meest gestelde vragen over zonne-energie

De 10 meest gestelde vragen over zonne-energie

1. Maar windenergie is toch net zo duurzaam als zonne-energie?

Water, wind en zon zijn allemaal bronnen van duurzame energie. Het mooie van zonne-energie is dat zij kleinschalig en lokaal opgewekt kan worden. Op plekken waar niemand er last van heeft, zoals op daken van plantenkwekerijen of boerderijen.

2. Hoeveel zonnepanelen heeft een gemiddeld huishouden nodig om 100% eigen energie op te wekken?

Met zo’n 16 panelen is een gemiddeld huishouden in staat alle energie zelf op te wekken die ze gebruikt. Gelukkig is ieder huishouden uniek. Je kan eenvoudig online op onze site invullen hoeveel je nu verbruikt of hoe je woont, dan reken wij voor je uit hoeveel zonnepanelen dat zijn.

En wil jij weten wat jouw maandbedrag wordt? Op de site kun je invullen hoeveel je nu verbruikt of hoe je woont. Vrijopnaam rekent dan voor je uit hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de besparing per paneel is. Zo weet je meteen het maandbedrag dat je in je zak houdt omdat je je energie zelf opwekt. Ben je niet zeker van je energieverbruik? Dan kun je vrijblijvend een offerte op maat aanvragen. Zo weet je zeker wat jouw maandbedrag gaat worden. Let’s go green!

3. Ik lees vaak over salderen. Wat is dit precies?

Alle zonne-energie die je zelf opwekt wordt afgetrokken van je energieverbruik. Dit heet salderen. Wij brengen alleen het verbruik dat overblijft in rekening.

4. Is mijn huidige energiemeter eigenlijk wel geschikt?

Het maakt niet uit of je een slimme meter of een ouderwetse conventionele meter hebt hangen. Je netbeheerder geeft de meterstanden door waarmee wij de correcte energierekening kunnen opmaken.

5. Kan ik wel zomaar opzeggen bij mijn huidige energieleverancier?

Als je geen langlopend contract hebt bij je huidige leverancier, kun je met een opzegtermijn van 30 dagen overstappen. Heb je wel een langlopend contract afgesloten? Dan kan het zijn dat er overstapkosten (een boete) in rekening worden gebracht. Wij nemen die boete tot 100 euro van je over. Dit komt overeen met een resterende looptijd van anderhalf jaar van je huidige contract.

6. De ene dag wek ik meer energie op dan de andere. Hoe kan dit?

Hoe meer de zon schijnt, hoe meer je zelf opwekt. Een zonnepaneel wekt ook op een bewolkte dag elektriciteit op. De bron van energie is licht, en dit hoeft niet per se direct invallend zonlicht te zijn. Wel is het zo dat in de volle zon de opbrengst hoger is. Via de Vrijopnaam-app zie je direct hoeveel stroom je zelf hebt opgewekt per dag, week, maand en jaar. Die hoeveelheid stroom brengt Vrijopnaam in mindering op je energierekening.

7. Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?

Zonlicht of gewoon licht op een bewolkte dag valt op een zonnepaneel. De energie van het licht wordt omgezet in elektriciteit. Dit gebeurt direct zonder verdere ingewikkelde stappen ertussen en zonder bewegende delen zoals in een windmolen. Daarom is zonne-energie zo mooi, schoon en stil.

8. Hoeveel kan ik per maand besparen als ik overstap op zonne-energie?

Wij leveren je 100% Nederlandse zonne-energie tegen de laagste prijs. Wij vernemen van overstappers dat zij regelmatig tussen de 150 tot 200 euro per jaar besparen. Ieder jaar weer. Wij doen niet aan actietarieven of welkompremies voor alleen het eerste jaar. Bij Vrijopnaam ben je daarom jaar na jaar voordelig uit.

9. Hoe komt die duurzame, zelf opgewekte stroom vervolgens bij mij thuis terecht?

Uit je stopcontact komt eigenlijk een mix van energiebronnen; zon, wind, biomassa, kolen, gas, etc. Door zelf meer zonne-energie op te wekken, wordt het aandeel zon in de totale mix groter.

10. Als ik mijn eigen energie opwek… Dan heb ik toch geen leverancier meer nodig?

Wellicht ooit … Op dit moment zorgt een leverancier voor een continu betrouwbare levering en een goede administratie. Van zowel elektriciteit als gas. Zolang je o.a. energie niet op een economisch voordelige wijze kunt opslaan, ben je blij met het Nederlandse net.

Zonnepanelen op afstand?

De zonnepanelen van Vrijopnaam liggen niet op je eigen dak, maar op daken van kassen, bedrijven en boerderijen in Nederland. Zo kun je ook jouw eigen zonne-energie opwekken wanneer je in een flat woont (en dus helemaal geen dak hebt), een rieten dak hebt of verhuisplannen hebt. Daarnaast neemt Vrijopnaam de bijbehorende rompslomp van je over, zoals de aankoop, onderhoud, reparatie en de verzekering. En alle zonne-energie die klanten van Vrijopnaam opwekken, hoeft niet meer uit kolencentrales te komen! Want het is echt zo: Nederland is voor het overgrote deel nog steeds afhankelijk van de energie die wordt opgewekt in de grote kolencentrales. Om je eigen stroom op te wekken schaf je één of meerdere Panelenopnaam aan. Een Paneelopnaam kost eenmalig 99 euro. En alle stroom die jouw Paneelopnaam opwekt is van jou!

Follow the sun!

Liefs Mirjam

Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTubeBloglovin’

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Vrijopnaam.nl. Lees hier mijn disclaimer.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This