De echte oorzaak van acne

De echte oorzaak van acne

Mirjam Blanken

22 september 2015


Acne Vulgaris wordt in de volksmond ook wel gewoon acne genoemd en is de medische term voor jeugdpuistjes. Ondanks dat we deze veelvoorkomende huidaandoening vooral zien bij pubers komen deze ‘jeugdpuistjes’ ook nog op volwassen leeftijd voor. Acne is een aandoening van de talgklier en het haarzakje. Wanneer de talgklieren te veel talg produceren hoopt de talg zich op in de haarzakjes en poriën. Hierdoor raakt ‘de uitgang’, oftewel de porie verstopt. We noemen deze puntjes ook wel mee-eters of comedonen.

Hoe ontstaat acne?

  • Deze verstopte uitgang staat de natuurlijke afscheiding in de weg.
  • Naarmate dit proces vordert en de talg zich verder ophoopt krijgen bacteriën vrij spel waardoor er puistjes met ontstekingen en infecties ontstaan.
  • Deze kunnen ontsierende acne en zelfs acne littekens achterlaten. Acne komt voor op plaatsen waar zich veel talgklieren bevinden zoals het gezicht, de nek, de rug, de schouders en bovenarmen en de borst.

De echte oorzaak van acne

Onderstaande factoren spelen een rol bij het ontstaan en/of verergeren van de acne. Een aantal van deze factoren hebben overlap en zijn het gevolg van elkaar. Zo heeft zowel stress als verkeerde voeding effect op de spijsvertering en kunnen beide ook hormonale disbalans veroorzaken.

  • verkeerde voeding
  • bloedsuikerschommelingen
  • erfelijke belasting
  • een zwakke spijsvertering
  • verstoord ontgiftingsproces
  • hormonale disbalans
  • medicijngebruik
  • belastende cosmetica en huidverzorging
  • knellende kleding
  • stress

Voeding en acne

Voeding heeft zeker invloed op de huid en dus ook op het ontstaan en/of verergeren van acne.

Koolhydraten

Voeding met een hoog glycemische belasting kan acne in de hand werken. Simpel gezegd gaat het hier om voeding met veel snelle koolhydraten, dus voeding waarvan je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat. Wanneer je je bedenkt dat wij Nederlanders al snel 4-6 keer per dag eten en deze maaltijden en tussendoortjes vaak bestaan uit koolhydraten, dan is de optelsom snel gemaakt.

Zuivel

Het lichaam maakt bij ieder eetmoment insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer laten dalen. Al die ‘extra’ insuline zorgt niet alleen voor insulineresistentie maar is ook een van de veroorzakers van een slechte conditie van de huid en acne. De lever maakt door een te veel aan snelle suikers namelijk IGF-1 aan.

Een hoge consumptie van zuivel en dan met name melk wordt in relatie gebracht met acne. Melk bevat groeihormonen, IGF-1 (Insuline-like Growth Factor) genaamd. Dit is handig, want op deze manier kan het kalf goed groeien. Voor ons dus minder handig. Deze hormoonachtige stoffen zorgen ervoor dat talgklieren verstopt raken door de overproductie van talg.

IGF-1 is zeer belangrijk voor de groei van baby’s, kinderen en tieners, maar volwassenen hebben IGF-1 veel minder nodig. Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een zeer sterk verband is tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne.

Om die reden hebben vooral jongeren in de puberteit het meest last van acne, omdat de aanmaak van het groeihormoon IGF-1 een piek bereikt (Deplewski& Rosenfield, 1999). Ook toonden onderzoekers aan dat volwassen vrouwen met acne een verhoogd gehalte IGF-1 hebben (Cappel et al., 2005).

Goede vetten

Vetten kunnen een indirecte oorzaak zijn van acne. Dit hangt nauw samen met de werking van de lever. Als de lever niet optimaal functioneert heeft acne een kans zich te ontwikkelen. Het type vet maakt wel degelijk een verschil. Te veel verzadigde vetten en transvetten zijn belastend voor de lever. Maar ook olie die te lang, sterk verhit is geweest is moet je mijden. Deze olie wordt ranzig en oxideert en is hierdoor toxisch voor je lichaam geworden. Een goed voorbeeld is verhitte zonnebloemolie. Onverzadigde vetten hebben daarentegen juist een gunstige werking.

Zwakke spijsvertering

Lever

Roken, medicijnen, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol, geraffineerde suikers, luchtverontreiniging en synthetische huidverzorging. De lever heeft het er maar druk mee. De lever neemt een belangrijke plaats in bij het reinigen en ontgiften van ons lichaam. De darmen, longen, nieren (blaas) en de huid zijn organen die de veilig verpakte afvalstoffen vervolgens uitscheiden. Huidklachten kunnen dus een teken zijn dat de ontgifting niet goed verloopt.

Lief zijn voor je lever | Zo doe je dat!

Darmen

Een verstoorde darmflora wordt in verband gebracht met acne. Een zwakke spijsvertering zorgt voor een toename van de talgproductie. In feite is het zo dat hoe trager je spijsvertering is, des te meer je huid te lijden heeft. Het ondersteunen en herstellen van de spijsvertering neemt dus een grote rol in bij de behandeling van acne.

Een fecesonderzoek waarbij de ontlasting wordt nagekeken geeft inzicht in de oorzaken van de acne van binnenuit. Een deel van de therapie bij acne zal dan ook bestaan uit het herstellen van de darmflora.

Orale antibiotica wordt regulier vaak geadviseerd. Het gebruik van orale antibiotica zorgt echter voor verstoring van darmflora. Dit zorgt weer voor een verminderde afweer in de darmen en verzwakt daarmee het immuunsysteem. Bovendien ervaren veel mensen na een aantal antibioticakuren een toename van ziekmakende schimmels en gisten in de darm zoals de Candida albicans*.

*De gist Candida albicans is vrijwel bij iedereen aanwezig als een normale bewoner van de huid, de mond, de darm en de vagina en vormt met de daar aanwezige bacteriën een zeker evenwicht. Onder invloed van antibiotica en/of een verzwakt immuunsysteem kan deze gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreekt men van een schimmel. 

Huidflora

Lokale antibiotica hebben ook nadelen. Deze crèmes worden op de huid gesmeerd. De huid beschikt immers ook over een huidflora met goede bacteriën. Deze antibioticacrèmes doden dus naast de slechte, ziekmakende bacteriën ook de goede, beschermende bacteriën. Bij langdurig gebruik van deze crèmes beschadig je niet alleen de natuurlijke afweer, maar kan de verzwakte afweer bovendien ook voor tal van andere huidaandoeningen en infecties zorgen.

Stress

Hormonen

Bij chronische stress spelen de bijnieren een grote rol. Zij produceren onder andere androgenen. Dit zijn geslachtshormonen die de talgproductie verhogen waardoor de poriën sneller verstoppen.

Weerstand

Nog een nadeel bij chronische stress: het aantal witte bloedcellen vermindert. Dit betekent minder weerstand tegen de slechte bacteriën. Dubbelop pech dus.

Be your own kind of beautiful!


Misschien vind je deze artikelen ook leuk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book met havermout recepten

You dit it!

Gratis e-book met havermout recepten

Sharing is caring! In dit gratis e-book vind je maar liefst 20 heerlijke recepten met havermout. Van lekkere havermoutkoekjes, pindakaas brownies, easy peasy havermout crumble tot hartige havermout kaaskoekjes en havermout crackers. Enjoy the good food!

You did it!

Pin It on Pinterest

Share This