Suiker. Het blijft een veelbesproken onderwerp. Als een inmiddels ervaren etikettenlezer vind ik mijn weg wel in de supermarkt. Wist je dat suiker wordt toegevoegd aan veel producten? Uiteraard staat er meestal niet duidelijk op het etiket suiker, maar worden er schuilnamen gebruikt.
Fabrikanten proberen op deze manier te verdoezelen dat er wel degelijk geraffineerde suikers of synthetische zoetstoffen in hun product gebruikt worden. Ik zet maar liefst 60 (!) schuilnamen van suiker op een rijtje. Wat denk je van gerookte zalmfilet, sauzen en dressings, ontbijtgranen, vlees en vleeswaren en zelfs aan voedingssupplementen wordt suiker toegevoegd.
De schuilnamen van suiker
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Barbados suiker
- Basterdsuiker
- Bietsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Caramel (verhitte suiker)
- Cassonade
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- Geleisuiker
- Glucose
- Glucose-fructosestroop
- Glucosestroop
- HFCS (High Fructose Corn Syrup)
- Honing
- Invertsuiker
- Kandij
- Karamel
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Maisstroop
- Maïssuiker
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Maple Syrup
- Melasse
- Melassestroop
- Melksuiker
- Moutsuiker
- Nectar
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Saccharose
- Sacharose
- Sapconcentraat
- Speltstroop
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
- Tarwestroop
- Vanillesuiker
- Wheat syrup