De zin en onzin van fluoride in tandpasta
Wat voor tandpasta gebruik jij? Heb je een voorkeur voor smaak merk of kleur? Het gebruik van tandpasta wordt vooral geadviseerd vanwege de fluoride die er in zit, maar is fluoride eigenlijk wel zo goed voor ons? Hierbij de zin en onzin van fluoride in tandpasta.
Sterke tanden door fluoride
Fluoride is een stof dat in het glazuur en in het dentine (tandbeen) van onze gebitselementen aanwezig is. Dentine is het tandbeen van een tand of kies en dit wordt bedekt met een laag glazuur. Het mineraal fluor zorgt voor de hardheid van gebitselementen, zodat deze veel beter bestand zijn tegen tandbederf zoals cariës (gaatjes) en erosie of abrasie (slijtage).
Fluoride ingebouwd in het tandmateriaal
Je neemt een slok van je favoriete smoothie of je neemt een hap van dat heerlijke bananenbrood en je geniet met volle teugen van deze lekkernij. Maar wat je misschien niet weet is dat op het zelfde moment het glazuur van je tanden iets oplost. Dit wordt demineraliseren genoemd. Het gedemineraliseerde glazuur herstelt (remineraliseert) zich gelukkig ook weer. Hoe lang het duurt voordat het glazuur hersteld is hangt af van hoe zuur het voedingsmiddel is dat gegeten of gedronken wordt.
Op het moment dat je glazuur weer hersteld, of remineraliseerd kan er fluoride in het tandmateriaal ingebouwd worden. Het proces van remineraliseren met fluoride kan ook als er een gaatje (cariës) in een gebitselement (tand / kies) is ontstaan. Inbouw van fluoride zorgt ervoor dat het tandmateriaal sterker wordt waardoor een beginnend gaatje zich kan herstellen en misschien zelfs niet gerepareerd hoeft te worden. Voor dit reparatie proces wordt fluoride gebruikt dat al in de mond aanwezig is.
De nadelen van fluoride
Helaas kleven er ook nadelen aan fluoride. Zo kan een overmatig fluoridegebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. En een eenmalige overdosering van fluoride kan een heftige reactie opleveren.
Je kunt bij overmatige blootstelling aan fluoride last krijgen van diarree, misselijkheid, transpireren en buikpijn. Vooral kleine kinderen zijn een risicogroep voor overdosering van fluoride. Tandpasta kan door de slijmvliezen worden opgenomen en vervolgens kan de fluor die hierin aanwezig is zich hechten aan andere mineralen. Hierdoor is het mogelijk dat hoge doseringen van fluorbevattende materialen een nadelig effect hebben op bijvoorbeeld de vorming van bot. Maar uiteindelijk geldt voor alles wat we doen: “de dosis maakt het gif”.
Natuurlijke bronnen van fluoride
In hele kleine hoeveelheden komt het mineraal fluor komt van nature in ons drinkwater voor. Andere bronnen van fluor zijn zeevis en thee. Voor een volwassen persoon is het al voldoende om eén kop zwarte thee per dag te drinken om aan de benodigde fluoride te komen. Er zijn echter bepaalde omstandigheden die vragen om meer fluoride in de mond.
Geen extra fluoride gebruiken?
Om problemen in de mond, zoals cariës, erosie of abrasie te voorkomen is het raadzaam om jezelf af te vragen wat de oorzaak is van deze aandoeningen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.
Vooral een hoog suikergebruik, een hoge maaltijdfrequentie, te veel zuurvormende voedingsmiddelen, op een verkeerde manier poetsen en verkeerde mondgewoonten, zoals knarsen zijn een trigger voor mondaandoeningen.
Ter voorkoming van deze problemen zal de tandarts adviseren om een fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Wil je liever geen extra fluoride gebruiken dan is er maar een oplossing: pas je leefstijl aan. Dat wil zeggen, eet gezonde voeding met veel mineralen en vitamines en zorg voor voldoende rust en ontspanning om een goede speekselklierfunctie te stimuleren. Maar ook het aanleren van goede mondgewoonten en de maaltijdfrequentie terugbrengen tot maximaal drie maaltijden per dag zijn noodzakelijk voor een gezond gebit.
Tandpasta’s zonder fluoride
Er zijn naast de bekende tandpasta’s met fluoride ook verschillende tandpasta’s op de markt die geen fluoride bevatten. De volgende merken hebben een tandpasta zonder fluoride: Bluem, Parodontax (bevat wel alcohol), Weleda, Dr. Hauschka, Aloedent of Forever Bright.
Liefs Yvonne
www.oergezondemond.nl
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube | Bloglovin’
Ik gebruik altijd de tandpasta zonder fluoride van bluem, die hefet altijd een zeer frisse smaak
Dat is inderdaad een fijne tandpasta en de xylitol in deze tandpasta werkt tegen gaatjes.