Netflixen!
Wist jij dat Netflixen pas sinds september 2014 in Nederland mogelijk is? Nederland was pas het 41ste land waar Netflix aangeboden werd. Voor mijn gevoel maken wij hier al veel langer gebruik van deze streamingsdienst en inmiddels is Netflix dan ook niet meer weg te denken uit mijn vocabulaire. Want Netflixen is fijn! Ik houd van die wekenlange Netflix-sessies waarbij je niet kan wachten om te starten met de volgende aflevering. Ik beloof mezelf meestal een Netflix momentje bij wijze van beloning na wat noeste arbeid. Gelukkig zijn deze 15 inspirerende Netflix documentaires slechts 1 aflevering. Tenzij je besluit om ze allemaal in 1 week te gaan bekijken is er dus niet zoveel aan de hand. Enjoy!
Deze 15 inspirerende Netflix documentaires wil je zien!
1. The True Cost
In The True Cost gaat het over de kleding die we dragen, de mensen die ze maken en de impact die de kledingindustrie heeft op onze wereld. Goedkoop is in het geval van kleding vaak duurkoop. De meisjes en vrouwen in de sweatshops en kledingfabrieken betalen een dure prijs voor jouw koopje. Naast de barre werkomstandigheden in deze industrie, staat de documentaire maker ook stil bij de gevolgen op het milieu van onze wegwerpindustrie. Twijfel je nog tussen fast fashion en fair fashion? Ik kan je 1 ding beloven: na het kijken van deze film denk je wel twee keer na voordat je weer op koopjesjacht gaat.
Op Eat.Pure.Love vind je verschillende interessante artikelen over fair fashion. De moeite waard om deze ook eens te lezen. Zoals deze: De reis van jouw kleding is langer dan je denkt!
2. Living on one dollar
Living on one dollar beschrijft het verhaal van 4 Amerikaanse vrienden die afreizen naar Guatemala. Hier gaan ze proberen te leven van slechts 1 dollar per dag. En dan niet voor een weekje, maar voor 2 maanden lang! En ik kan je vertellen: ze krijgen honger. Ze ervaren zelfs hoe het is om ziek te worden en geen geld te hebben voor medicijnen. Overigens is het niet zo dat ze iedere dag een dollar krijgen. Om te ervaren hoe het is om in armoede te leven doen ze net als die 1.1 biljoen andere mensen. Hiervoor ontwikkelen ze een systeem met lootjes trekken. Net als de lokale bevolking weten ze dus niet of er die dag geld binnen gaat komen. Een inspirerende docu!
3. Awake: The life of Yogananda
Paramahansa Yogananda (1893-1952) was één van de eerste Indiase yogi’s die de oversteek waagde naar de Verenigde Staten om daar te spreken over verlichting. Hij stichtte de Self Realization Fellowship en kreeg hiermee duizenden aanhangers. Een inspirerende docu over de man die zoveel mensen heeft geïnspireerd om yoga te beoefenen. Zijn boek is ook een aanrader trouwens!
4. Catching the sun
In Catching the sun draait het om het versterken van de ‘groene economie’ waarbij gewerkt kan worden aan de oplossing van werkloosheid en tegelijkertijd schone energie opgewekt kan worden. Zonne-energie in dit geval. Erg Amerikaans, maar daarom niet minder interessant.
5. Cowspiracy
Hoewel de naam anders doet vermoeden, haakt Cowspiracy niet aan op het dierenleed dat zich afspeelt in de zuivelindustrie en vleesindustrie. De invalshoek van deze docu is laten zien dat een van de grootste oorzaak van waterverspilling de productie van vlees en zuivel is. Wist je dat er bij de productie van 1 kilo vlees zo’n 15.000 liter water gebruikt wordt? Ook laat de documentairemaker hoe de oceanen worden leeggevist, de natuur moet wijken om nog meer vee te kunnen houden en tot slot: wat een waanzin het is dat er zoveel voedsel verspild wordt terwijl er nog zoveel mensen honger lijden op de wereld. Deze film blijft hangen, dat kan ik je wel vertellen!
6. Fat, sick & nearly dead
De kracht van deze film ligt toch echt in de herkenbaarheid en de inspiratie die je krijgt van de Australische Joe Cross: een leuke vent van begin 40 met naast overgewicht ook een auto-immuunziekte. Inmiddels slikt hij behoorlijk wat medicatie om zijn gezondheid onder controle te houden. Joe ziet nog maar een optie: het zelfhelend vermogen van zijn lichaam aanspreken. Hiervoor gooit hij het roer drastisch om. Hij stopt met zijn slechte eetgewoonten en gaat 60 dagen sapvasten. Zijn missie is niet alleen afvallen (zoals hij zelf zegt: ‘ik zie eruit alsof ik een schaap heb ingeslikt’), maar ook gezond worden en blijven door zijn lifestyle blijvend aanpassen.
Tijdens zijn sapvast periode reist hij door Amerika om mensen te inspireren en kennis te laten maken met green juice. Mooie gesprekken, schrijnende verhalen, onwetendheid van de mensen met wie hij in gesprek komt, …Kortom, een must see movie! Het resultaat van deze persoonlijke reis is inspirerend, motiverend, verrassend en zet je behoorlijk aan het denken. En heb je nog puf? Kijk dan meteen even deel 2.
7. GMO OMG
GMO staat voor Genetically Modified Organism. Genetisch modificeren betekent dat de DNA-structuur van een organisme (zoals bijvoorbeeld soja en mais) veranderd is met als doel de eigenschappen van de plant dusdanig te veranderen dat het beter bestand is tegen ziektes, beter tegen droogte kan of langer houdbaar is. Wist je dat 85% van de mais in Amerika genetisch gemodificeerd is? In Nederland is deze mais en producten van deze mais toegestaan. Overigens wordt de grootste hoeveelheid verwerkt in diervoeder. Maar, let’s face it: er is nog maar weinig bekend over de gezondheidsrisico’s van GMO op ons voedsel. Wil je zeker weten dat je goed eet? Kies dan voor biologisch. Bij biologische producten is GMO verboden.
8. Live and let live
In deze docu krijg je een inkijkje in de relatie tussen mensen en dieren. Waarom besluiten mensen vegetariër of veganist te worden? En kan dat wel als topsporter? Naast ethische vraagstukken passeren in deze docu ook de gezondheidsredenen en het milieu. Zes personen, waaronder een voormalig slager komen aan het woord. Stuk voor stuk zijn ze om de een andere reden vegetariër of veganist geworden. Erg interessant om deze vraagstukken in een krappe anderhalf uur voorbij te zien komen.
9. Food Choices
Keuzes, keuzes, keuzes! Deze docu gaat dieper in op onze voedselkeuze en op welke manier deze keuze impact heeft op zowel ons lichaam als onze planeet. Als je nog twijfelt over het voordeel van verse, pure en onbewerkte voeding dan is dat na het zien van Food Choices verleden. Je wordt zogezegd weer even met je neus op de feiten gedrukt.
10. Foodmatters
Foodmatters ligt een beetje in de lijn van Food Choices. In deze docu wordt ons huidige voedingspatroon ook onder een vergrootglas gelegd. De boodschap: je bent wat je eet komt luid en duidelijk over. Er wordt flink uitgehaald naar de farmaceutisch industrie in deze film. Lekker Amerikaans, maar hey: Food does matter!
11. Cooked
In deze vierdelige-docu neemt de Amerikaan Michael Pollan je mee op reis. Pollan is een ware pionier als het gaat om ‘echt eten’ en zelf koken onder de aandacht te brengen. Hij verafschuwt fabrieksvoedsel en gaat in deze docu dan ook op zoek naar de oorsprong van koken. In deze eerste aflevering doet hij dat aan de hand van het element vuur. Want, zoals Pollan zegt: wat is er liefdevoller dan een maaltijd klaarmaken en die delen met die mensen die je lief hebt?
12. How to change the world
Een enorme wereldverbeteraar kan ik mezelf niet noemen, maar met de kennis de ik nu heb ga ik wel bewust om met voedsel, dieren en het milieu. In How to change te world zie je serieuze activisten aan het werk. In deze docu worden met name de beginjaren van Greenpeace belicht. De reden? In deze jaren zorgde Bob Hunter er voor dat alle misstanden werden vastgelegd om deze aan de wereld te kunnen laten zien. En deze mannen met snorren zijn hierdoor ouderwets viraal gegaan en werden helden. Erg gaaf om deze oude beelden te kunnen zien.
Our goal wasn’t to make Greenpeace famous, our goal was to make nature famous!
13. Forks over knives
Dit is een van de eerste documentaires die ik bekeken heb. Dat was tijdens mijn studie natuurvoedingsadviseur en eatpurelove was nog niet eens ‘geboren’. De boodschap in deze film is duidelijk: “Het antwoord is niet een pilletje van de dokter, het antwoord is spinazie”. Deze docu heeft een enorme Amerikaanse vibe, maar is de moeite van het kijken zeker waard!
14. Mission Blue
Met de Golf van Mexico als achtertuin groeide Dr. Sylvia Earle op met het leven in zee. Deze inspireerde vrouw heeft het haar levensdoel gemaakt dat mensen snappen wat er gebeurt als we niet beter voor de oceanen zorgen. Haar wens noemt ze mission blue en is simpel: een wereldwijd netwerk van beschermde zeegebieden om zo de oceaan te redden en te herstellen. De onderwaterbeelden zijn geweldig en drukken je nog eens met de neus op de feiten. Naast mooie beelden bevat deze docu ook schokkende beelden. Met name het stuk over haaien maakte veel indruk. Voor mij geen haaienvinnensoep, that’s for sure!
15. Tony Robbins
Save the best for last! Deze docu keek ik samen met manlief. Ook een aanradertjes trouwens. Samen met iemand kijken en vervolgens onder het genot van een wijntje de boel nog eens doorspreken. Misschien een leuke variant op de boekenclub. Een Netflix cluppie! Life coach Tony Robbins spreekt in deze docu tot de verbeelding. Tijdens een 6-daags seminar wordt hij zowel on stage als off stage gevolgd. Wat een energie en wat een zware stem heeft die Tony zeg! In I’m not your guru krijg je een goed beeld van zijn werkwijze. Aanrader!
Enjoy!
Welke documentaire of film vind of vond jij de moeite waard om te kijken?
Liefs Mirjam
Volgen jullie Eat.Pure.Love al op social media? Het lijkt ons leuk om jullie daar ook te zien!
Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest | YouTube| Bloglovin’
Oh, ik houd zo ontzettend veel van Netflixen! Ondanks dat ik documentaires mega interessant vind, heb ik Netflix tot nu toe voornamelijk alleen nog gebruikt voor series. De meeste documentaires die je bespreekt, ken ik nog niet! Leuk! Ik voeg ze toe aan mijn to-do-lijst!
Wat een fijne opsomming!! Er zitten een aantal docu’s bij die een onuitwisbare indruk op mij hebben achtergelaten. Cool om deze ook allemaal terug te vinden in je lijstje. Ken je trouwens ook al alle series (voor wat luchtige ‘verstand op 0 ontspanning’)? 😀
Dankjewel Claire! Dit zijn inderdaad geen luchtige onderwerpen 😉 Verstand op nul series zijn er genoeg te vinden. Net mijn marathon achter de rug met Gilmore Girls. Lekker herkenbaar; ik was ook jong moeder! Maar series waar je wat van opsteekt en luchtig zijn? Die ben ik nog niet tegen gekomen op Netflix hoor. Jij?
Liefs Mirjam